středa 30. listopadu 2022

25.11.2022 – No Vida, Patole The Much Better – Hudební klub Díra, Nový Bor

Vždycky když píšu report z reunionu kultovního novoborského prostoru nejznámějšího pro všechny asi jako Díra, je to takové nostalgické. Na koncerty tam chodím už téměř dvacet let, ovšem o pravidelnosti nemůže být řeč, jelikož proběhla nějaká ta odstávka a program nebyl a asi ani nikdy nebude stopro dle mého gusta. O historii tohoto novoborského/českolipského CBGB jsem už psal, takže bych se nerad opakoval, ale věř, že tenhle klub pamatuje velké věci nejen v rámci regionálního rybníčku. Z místních kapel určitě Samochotijo…video přímo z Díry a následně Tartupaluk, jehož páteř v podobě No Vida pořádala dnešní akci nebo projekt Zero, který tvořil pojítko mezi velkými místními a dnes již neaktivními jmény jako Si! a Scream of the Lambs. Ze zahraniční mě blízké scény to je rozhodně koncert španělských crusterů Ursus, který se konal pár dní před pochodem neonacistické dělnické strany Novým Borem, a před Dírou se to policejními jednotkami jen hemžilo. Za zmínku stojí rovněž opakovaná otočka Chucka Norise v podání německých CN Roundhouse kick. Ale zpět k aktuální akci, kdy se vrací na místo činu cca po deseti letech Míra s Radkem ze Samochotů a se svou novou kapelou No Vida nakopávají novoborskou scénu opět k životu…samozřejmě se bavíme o scéně, kde hardcore je více než hudba.

Za zvukařský pult usedá bývalý zpěvák Confuso Sino, Culture of Death a zvukař Datel, který prostor dobře zná, a to z obou stran pomyslné barikády a kouzlí zvuk, který umocňuje zážitek ihned z první kapely, kterou jsou liberečtí THE MUCH BETTER. Kapela hrála opět s basou, kterou obstaral nový člen a po koncertu nelze než konstatovat, že zapadl. Kapele k údernosti pomohlo nejen časté vzedmutí se z kolíbavých pasáží á la Saetia až k blackmetalové kytaře nebo hc crustové pumelenici, ale i uvedený zvuk, který zejména ve violence pasážích řezal hlavy z krku. Žádný nástroj včetně hrdelního řevu hlavního zpěváka nehrál druhé housle a vše drželo i přes řadu ostrých kompozičních změn pevně pohromadě. Naposledy jsem viděl kapelu v červnu v jejich domovském Azylu, pár měsíců předtím v Hadovi a zase v Azylu a musím uznat, že koncert v Díře byl bez debat doposud jejich nejintenzivnější…i bez mlhy. Skvělé emíčko s průnikem do další žánrů, které umí pořádně kousnout. V dohledné době bude venku konečně nějaká nahrávka. Zatím můžeš podpořit kapelu koupí merche v podobě triček nebo tašek se skvělou grafikou. 

S pražsko-slezskými PATOLE jsem měl letos už také tu čest a z koncertu jsem si odnesl pouze pozitivní dojmy. Stejně jako u předchozí kapely se mi ovšem set v Novém Boru líbil doposud nejvíc a jeho vše živé devastující závěr vskutku jen tak z hlavy nedostanu. Dostal jsme opět hudební záběr od neurvalých Vole až po rytmické a emotivní Gagarin…i s několika odkazy na Joy Division. Melancholické texty v naléhavém vokálním projevu bubenice v českém jazyce, které stejně jako dosavadní tvorbu najdeš na bandampu kapely jdou přímo na komoru…ostatně jako celé kompozice, které přesně vystihuje kolize noise rocku a post punku. Radost tohle živě poslouchat.  

Plný klub. Podpora pro akci i z Liberce, Prahy. Podpora pro nového provozáka a spousta nostalgiků i zvědavců, když se znovu Díra otevřela. Na koncert NO VIDA to už prostě houstlo. Už jsem to několikrát psal, tahle kapela se vymyká zaběhnutým škatulím. Kapelu jsem letos viděl jak v klubu, tak na venkovním pódiu. Kličkuje mezi žánry a pojí žánry na první poslech nespojitelné. Ve zvuku, který na mě byl lehce přepálený, se bohužel utápěla zajímavá kytara. Jinak obrovské nasazení na domácí půdě, kde to začalo a kde je na co návazat. Textová melancholie s optimálně posazenými vokály Míry a Martiny fanouška ve výsledku zpráskala stejně neúprosně jako Radkovy basové struny. Delší a skvěle atmosféru stupňující kompozice se skvělým bubeníkem nepostrádaly nezbytnou dávku variability nenarušující ten “gaze“ a nedaly bez debat prostor k nudě. Těžko tohle popisovat, lepší je slyšet, což je už možné na bandcampu kapely. Fyzická podoba v podobě asfaltu bude také. Vau…dej si Bau. Přijď na koncert a obecně podporuj domácí scénu.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat