pondělí 19. února 2018

Grind Your Mind vol. 8

17.2.2018 – Efecto Despotismo, Hirošima, Teddy Bear Autopsy, Smashing Dumplings, Průmyslová Smrt

Na letošní únor padlo osmý pokračování knedličí hudební veselice Grind Your Mind, kterou kluci ze Smashing Dumplings stavěj zejména na českejch kapelách a dle názvu výhradně kapelách z extrémních hudebních rybníčků. Tentokráte dlouhé prsty z Baronky dosáhly pro zajímavý a na místním kolbišti rozhodně neokoukaný kapelky až do vzdálený Jihlavy nebo Hradce Králové.

Většinou se snažim psát reporty z koncertů ihned následující den, protože mi nic nestihne přebýt dojmy z jednotlivejch hudebních vystoupení. Tentokráte mi ovšem zkřížily plány další aktivity, takže doufám, že poněkud vyduněná hlava udržela z osmýho GYMu alespoň to gró.

Začátek téměř na čas, návštěvnost s ohledem na přehršel obdobně hudebně zaměřenejch akcí ucházející a zvuk těžkotonážní kolize beatdownu a slamu v podání EFECTO DESPOTISMO dostatečně heavy. I když nejsem úplně příznivcem danýho ranku, tak během setu těhle ranařů z Krupky jsem začínal mít pocit, že tahle akce bude pěkně vypečená. Kluci v krapet pozměněný sestavě…druhá kytara Joe (We All Gonna Die), basa Tom (DPK aka Děti pohřebního kvítí) rozjeli s českýma textama, který pochytíš i přes očekávanou animalitu vokálu, nemilosrdnej masokombinát plnej těžkejch rifů. Nově příchozí hudebníci z ranků jako jsou death či core rozhodně nesvedli tohle pětičlenný komando s kořenem v roce 2005 z jasně daný a svým způsobem i angažovaný cesty. Dle dostupných informací kapelka chystá novou desku, která rozšíří řady jejich doposud poměrně skromný diskografie…info čekuj na facebooku, muziku poslouchej na bandzonu.

Královehradecká crust grindová kanonáda HIROŠIMA přidala oproti první vystupujícímu na rychlosti a ubrala na stopáži jednotlivejch skladeb. S částečnym využitim druhýho vokálu to tahle čtyřka s datem vzniku 2002 odsypala dle očekávání (v rámci porovnání s viděnýma vystoupení v minulosti) a i když se jednalo o rubanici v uvedenym ranku, rozhodně to nebyla žádná stereotypní nuda, ale vysooktanová jízda s řadou ostřejších kytarovejch zatáček v čele s převažujícím murmurem z posledních zákoutí zpěvákovi paty. S ohledem na personální kotrmelce najdeš poslední DIY a čistě „internet release“ nahrávku „Děti atomových květin“ až v roce 2013…tohle epko, který si můžeš poslechnout na bandzonu kapelky, by si zasloužilo minimálně kazetou či v lepším případě sedmipalcovou podobu, protože se jedná o sakra ostrej vichr z post-nukleárních plání. Pokud tě to doposud minulo, koukej to napravit.

Bubeník s kytaristou si prakticky jen odskočili a v doprovodu dalších hudebníků opět rozjeli další pekelný party v následující a opět královehradecký bandě TEDDY BEAR AUTOPSY. I když se nejedná o extra provařenou a nijak dlouze fungující kapelku (s jedním hudebním nosičem na kontě), tak historická cesta tohoto hudebního uskupení otevře oči všem, kteří se doposud s TBA nesetkali. Myslim, že postačí uvést dvě jména a to N.C.C. a EARDELETE. I když se na desce i na pódiu jedná o poměrně tanečnější záležitost, jistý aspekty uvedených jmen zůstaly zachovány a grindová kola se točí dál. No ona ta tanečnost minimálně mě během mýho premiérovýho živýho setkání s kapelou nechávala dojít až na hranici únosnýho kolovrátku, což naštěstí vždy hudebníci včas rozbili kompoziční skladbou jdoucí ruku v ruce s kratší stopáží. Takže jsem měl po koncertu poněkud smíšený pocity…ovšem jít do něčeho s velkym očekávánim, většinou to dopadá takto…tim chci říct, že deska ani živý vystoupení pětičlennýho medvídkovskýho ansáblu rozhodně do kopru nepatří. Desku si můžeš poslechnout na bandcampu a živě to běž prověřit na koncert.

Nevim, co ti kluci se SMASHING DUMPINGS berou, ale jejich koncerty maj prudce vzestupnou chytlavost…doufám, že příště na pódiu neshoří. No, ono to během setu vyřknuté „říká se, že už nehrajeme žádný knedlíky“ posunulo s ohledem na novou tvorbu tuhle kapelu z pozice kvalitní kapelky na pozici kapela perfektní…která má grindovýmu fanouškovi prakticky co nabídnout v každym tracku, kterej z pódia borci s extrémnim nasazenim do publika natlačej. Pestrý, nápaditý, zručně natlučený…novej ksicht knedliků je prostě boží…a navíc, když se poštěstí a na pódiu položí pomyslnou třešničku v jednom tracku hostující chrlič Haboš (Deep Throat), jedny trenky nezůstanou pod pódiem čistý. Jinak pozor, superlativa nepokládám jen tak do lajny s ohledem na nějaký kamarádšofty, ale z důvodu zrání kapely jako takový. Na domácí půdě byli pro mě SD jednoznačně TOP večera...i přes krkolomnej začátek, možná zbytečně staženou kytaru či potíže s popruhem na base. Nahrávky najdeš na youtube, bandzonu i bandcampu…chystaný koncerty na FB profilu kapely.

I když jela akce časově jak na drátkách, rozhodně čtyři hudební chody a blížící se půlnoc nesly svojí daň na většině přítomných. Ti, kteří to nezabalili…měli možnost poznat sílu Mičlova vokálu a hudebně extrémní hardcore smršť z Jihlavy v podobě kompletní PRŮMYSLOVÝ SMRTI…chybu rozhodně neudělali. Jihlavskou čtverku nerozhodila potíž s kytarou a naládovala do přeživších sadu sobě vlastních kratších tracků s textovym přesahem podanym na samý hranici stoprocentního nasazení a šílenství. Krom skladeb z debutní velký samostatný desky z roku 2015 (kapela na ní čekala celých dvanáct let) a dalších nahrávek z poměrně bohatý diskografie, zazněly i nějaký nový vály, na kterejch kapela v jihlavskym podzemí maká. Koncert jak fík! „Smrt, krev a zoufalství / Přijímány s úsměvy na rtech / Bolest, bída, neštěstí / A lidskost používaná jako umělé sladidlo / Realita sledovaná za sklem televizní obrazovky / Mozky denně masírovány odcizenou virtuální brutalitou / Holokaust lidské mysli / Smrt na úhlopříčce 57 vypadá tak nevině / Holokaust lidské mysli / Globální dehumanizace.“ Doporučuju mrknout na další aktivity jednotlivejch hudebníků, ať už se jedná o další kapely (Disbeatless, Messerschmitt 109), tak o fanzin (Destruktorrr) či další záležitosti.

Stejně tak bych asi doporučil i návštěvu dalšího Grind Your Mind večírku, kterej se bude konat 22. 09. 2018. Fotky z akce přidám později, takže pokud máš zájem, tak se Crumpit za pár dní vrať.


Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat