středa 27. února 2019

Novinky z tábora Source of Sadness


Liberečtí death/doomoví Source Of Sadness, o kterejch už tu padla zmínka, vypouštějí první vlaštovku z nového alba, které hodlají hodit mezi fanoušky v dubnu tohoto roku…pokud se ti muzika líbí, sejdem se v dubnu na Petrovejch kamenech.


Jelikož již webzin, na kterej jsem psal v minulosti, není na netu dostupnej a nelze hodit proklik, přikládám pro bližší představu o kapele ještě recku na demíčko.





Source of Sadness - Revelation

Do spárů se mi dostalo čtyřskladbové demíčko libereckých death doomařů Source of Sadness, které vzhledem k hudebnímu zaměření s přehledem stopáží přeskočilo většinu full desek, které jsem v poslední době naposlouchal. Zdali to bude ku prospěchu či ke škodě, se pojďme podívat níže.

Na úvod by se slušelo pro většinu čtenářů tuhle nijak neprovařenou čtyřčlennou partičku představit. Kořeny Source of Sadness sahají až do roku 2012, kdy se tvoří původní sestava kapely s nápadem tvořit muziku na pomezí doomu a sludge. Po odchodu, dalo by se říci, zakládajících členů v průběhu let 2012 až 2013 kapela dostává stávající podobu a produkuje doomový death metal s česko-anglickými texty. Na Aktuálně recenzovaném demíčku se objevuje ještě pátý hudebník, ehm spíše hudebnice a to klávesačka, která byla taktéž nějaký čas v oficiální sestavě. Na nahrávce je ovšem uvedena pouze jako host.

Teprve na přelomu minulého a letošního roku kapela koncertně opouští liberecký kraj a střihá si kupříkladu set s ruskými industrial black šílenci Satarial, pověstnými šílenou live show, plnou vibrátorů, ženských otvorů a světelných efektů s tímto spojených. Probíhá také křest tohoto nosiče na domácí půdě a počáteční ohlasy návštěvníků akcí mají k negativitě vůči bandu celkem daleko.

Takže dost keců a jak si nosič stojí na Tubeře? Na první poslech příjemně poslouchatelný materiál, na kterém pozornost upoutává především dobře čitelná čeština, na demo velmi slušný zvuk, nějaká ta kytarová linka a slušná atmosféra nahrávky tvořená nejen klávesovou hrou, ale i pestrými vokálními kreacemi.

Při dalších posleších posluchač zajisté docení i práci jednotlivých hudebníků, jejichž tvorba jede samozřejmě převážně v pomalejších tempech tvořených těžkými rify proloženými kytarovými vyhrávkami zdárně podkreslenými klávesami. Občas vystupující čistý zpěv přechází nádherně do growlů, které v rámci temp skladeb přecházejí do screamovějších poloh. Stejně jako si kytaristé pohrávají v úvodních a „vyhrávkových“ pasážích se strunami svých kytar, tak i bubeník provětrává činely a dokáže hru vytrhnout ze stereotypu. Jako milovníka českých textů mě nejvíce oslovila věc „Padlým ženám“ se zpěvem na pomezí démonického přednesu a screamu. Tento vál navíc utíká trošku k black metalovým vodám, což nahrávku zase krapet zpestřuje a navíc zrychluje do středních temp. Posluchač si při poslechu užije i poměrně dost old skullově znějícího death metalu, ve kterém bych rozhodně vyzdvihl pasáž tvořenou basovkou a bicími. Místy čitelná angličtina naštěstí netáhá za uši, ovšem stopy jsou na mě ze subjektivního hlediska příliš dlouhé. Konec desky zní na tento styl poměrně dravě a přitlačení na pilu nese hudebníkům rozhodně své ovoce. Ve výsledku jednoznačně dobrá práce a na živo si tuhle partičku rozhodně v nejbližší době nechci nechat ujít.


Sedm padlým ženám a doufám, že se časem dočkáme fulka, které posune band trošku výše i co provedení nosiče týče, který je sice „pouze“ demáčem, ovšem i přes křídový papír působí prostě nemastně neslaně. Navíc vály jsou na CD-rku oproti bookletu přeházené.

7/10
Grinch



Žádné komentáře:

Okomentovat