pondělí 18. února 2019

Förgiftad ‎– Bränd Generation


Od domácího vydavatelství Phobia Records přišla na recenzi další nahrávka, jejíž náplní není nic jiného než další pořádně nasraná porce hardcore punku. Tentokráte se jedná o prozatím poslední vydanou nahrávku švédských pěkně od podlahy „kängujících“ Förgiftad ‎a to v podobě poněkud netradičního sedmipalce „Bränd Generation“. 


Pokud ti jméno Förgiftad nic neříká, což by s ohledem na debutní LP kapely „Skit Ska Skit Ha“, který taktéž vyšlo pod labelem Phobia Records, mohlo…tak tady máš dvojici známějších jmen spjatejch se členama týhle kapelky a to Passiv Dödshjälp a Makabert Fynd. Jinak jak už to u aktivních hudebníků bejvá, tak s pěticí řízků, který natloukli tohle epko je spajtech kapel mnohem více a ne všechny jedou jen v hardcore punku…osobně bych vypíchnul bravurní Vengeance of Karma nebo zlověstný Gast.

Prozatím nepříliš početnou diskografii Förgiftad uzavírá další sedmipalcovej nosič  „Megalomaniacs Inc.“ (taktéž Phobia Records…všechny nahrávky najdeš komplet k poslechu na bandcampu kapely ). Ovšem „Bränd Generation“ z uvedený trojice poměrně vybočuje a to nejen obrácenou verzí limitovaný edice, kdy větší lis tvoří barevnej vinyl, ale i vlastním pojetím nahrávky, která je koncipována jako old skull cartridge na herní konzole z období slavnejch „bit wars“. Tím zdaleka se zvláštnostmi/šílenostmi nekončíme, jelikož sedmi skladbám předchází intro v podobě telefonátu nějakýho týpka cosi kamsi o Bolt Throweru (bohužel neumim švédsky a nikde jsem na netu nenašel o co jde…pokud ti to ovšem nedá spát, najdeš ve vloženym bookletu číslo, kam zavolat). No a na konec třinacti a půl minutový stopáže přichází na řadu 8-bitovej úlet „Mannen Med Det Gyllene Håret“, při kterym bys v Máriovi fakt nepotřeboval ani jednu super mushroom a princezna Peach by byla od želváka vysvobozena raz dva.

Obal je vskutku vymazlenej a v žádnym svym aspektu nezapře vzpomínky hudebníků na uvedený „praplejstejšny“ (dokonce i barevný edice desek jsou v barvě herních konzolí). S hudební stránkou budeš, pokud holduješ uvedenýmu ranku, nejspíš spokojenej úplně stejně…upozornění na obsah nahrávky na přebálce ve stylu loga nintenda „Swedish D-Beat System“ mluví asi za vše, ne?

První strana krom uvedenýho intra obsahuje čtyři tracky, který ostatně stejně jako jejich dva následovníci pominu-li poslední úlet, kängujou s v čele s druhou téměř až rock n rollovou  kytarou. Muzika s optimálně čitelnym, ale pro vyznavače danýho žánru dostatečně špinavym zvukem se sice žene zběsile v před, ale i na kratší stopáži dokážou hudebníci kompozičně zvolnit a pověstnej špinavej švédskejch hardcore punk prošpikovat zajímavými hudebními nápady…včetně zmíněný rock n roll kytary, která se teda pekelně zarejvá pod kůži a normálně v ní po x posleších začínám slyšet zvuky z těch šílenejch her. Po vokální stránce se nenávistně štěká v mateřský švédštině (samo až na poslední track), místama dokonce trojmo... až hlasivky přeskakujou, což přidává na oktanech i „pomalejším“ rifovačkám.

Závěrečnej verdikt nemůže bejt jinej, než abys po desce pokud jedeš danou scénu, sáhnul. Zklamanej rozhodně nebudeš…pokud teda přistoupíš na tuhle netradiční „hru“ kapely…haha.


4,5/5

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat