úterý 16. října 2018

11. -13.10.2018 – Doom Over Reichenberg


Bůh je mrtev a polovina populace nahrazuje jeho dutými kostmi depotní injekce a ta druhá polovina jimi aplikuje heroin…možná proto tolik lidí hledá krásu v utrpení a zmaru ať už jako tvůrce či v daném smyslu jako konzument. Na letošním třetím pokračování liberecké akce DOOM OVER REICHENBERG bylo takových lidí během tří říjnových dnů plných poletujícího odumřelého listí tolik, že by to stačilo na implozi pomerančového agenta, jehož dílo zkázy si vybrala jedna z vystupujících kapel sobotního programu jako jeden z ústředních motivů doprovodné filmové projekce.

První den – úmrtí boha…pod rouškou kultovního libereckého Azylu se odehrálo první dějství zkázy, jehož hlavním lákadlem byli pro někoho brněnští NIKANDER pro jiného zase SHY, LOW z amerického Richmondu. Trojici kapel doplnila poměrně mladá místní krev SNAKECHARMER prezentující se na svém bandcampovém profilu debutní nahrávkou „snkchrmr“. Set stojící převážně na stoner rock/metalovém základě disponující lehčí psychedelickou nástavbou evokující tradiční doomové kapely byl i přes nějaké to zaváhání jednoznačně příjemným překvapením. Velkou devízou kapely byla rozhodně zpěvačka a kytaristka v jedné osobě, jejíž podmanivý hlas si můžeš vychutnat právě na uvedeném bandcampu. Brněnští NIKANDER, jejichž „Sekyru prohnanou kolen“ už pocítil s ohledem na „humbuk“ který kapela svou tvorbou vyvolal snad každý fanoušek kytarové muziky a o kterých jsem již v souvislosti s koncertem v Liberci psal, mě dle očekávání opět posadili na zadek. Zvukově ovšem set neproběhl dle mého úplně ideálně. Letos v dubnu v liberecké Stamině mi to po zvukové stránce šmakovalo rozhodně více. Dále asi nemá smysl opakovat již napsané, takže přejdi na odkaz o dva řádky výše. Američtí hosté SHY, LOW, kteří na mě nějak extra nezapůsobili z nahrávek, svým živým setem jednoznačně naplnili post „hvězdy“ večera. Čistě instrumentální opus vyšperkovaný do puntíku promyšlenou světelnou šou, kterou ovládal nožními pedály krom svých několika standardních kytarových jeden ze čtveřice hudebníků. Post rocková hravost spolu s mocnými down tempy si i přes delší stopáž si omotali kolem prstu každého z poměrně slušného počtu fanoušků před pódiem, což jednoznačně potvrdil zájem o merch po naprosto strhujícím setu tvořeným skladbami z posledních dvou nahrávek, z nichž ta poslední stále marně čeká na otisk do vinylových drážek. Návštěvu bandcampového profilu kapely sice doporučuji, ale zároveň upozorňuji, že se jedná s bídou o poloviční zážitek z produkce hudebního uskupení, které není rozhodně „low“ ale bez okolků „high“

Den druhý – kosti a varna…dva polské rockové chody v podobě THE SPOUDS a maskovaného dua AVECAESAR jsem vynechal.

Den třetí – aplikace…rozhodně ovšem nešlo propásnout hlavní program D.O.R. Jelikož mám stále v živé paměti stage druhého ročníku D.O.R. v libereckém Kině Varšava, věděl jsem, do čeho jdu, ovšem i tak byl finální zážitek nad moje očekávání…prostě dle proklamovaného „nad rámec koncertní zkušenosti“. Program zahájila produkce vedlejšího ambient projektu JUNGWIRTH členů libereckých DROM. Necítím se být kompetentní jakkoliv rozebírat nebo hodnotit hudební produkci (ostatně jako u nahrávek Radka Kopela), ale s ohledem na prostor, ozvučení a jeho intenzitu, se jednalo rozhodně o účinný start s atomovým hřibem před očima nebo zde spíše duševní restart prvních návštěvníků akce s ohledem na nadcházející události. Následující sludging crust/doom kapela ROOTING BEETROOT pro mě byla z bandcampu jedním z největších očekávání akce, ovšem živě tahle trojka hudebníků nepůsobila zdaleka tak ostře jako z debutní dlouhohrající nahrávky na uvedeném bandcampu. Jejich set nepostrádal sice nezbytnou špínu ani záhrobní feeling, ovšem celkově působili kompozice pražanů nemastně neslaně. Navíc bohužel promarnili potenciál velko formátové projekce, z čehož těžili všechny následující kapely včetně domácích SOURCE OF SADNESS, kteří v minulém měsíci dokončili ve studiu THE BARN nahrávání nového materiálu, ze kterého se samozřejmě hrálo. Kolize epických bitev a depresivních výjevů sršely pochopitelně nejen z plátna, ale i z aparátů…všemu vévodil Lubošův řev, a pokud návštěvník věděl, na jakou akci do Varšavy přišel, nemohl po téhle death metalové a doomové dávce odcházet nespokojen.


Následující dvojice německých kapel představila dvě zběsilé kytarové jízdy, které v temnotě libereckého kina působily ještě zlověstněji, než ve skutečnosti jsou. Na grindcorovém základu stojící OUT OF PHASE nedopřáli během koncertu nikomu chvilku oddechu a díky dalším hudebním příměsím v podobě zčernalého hardcoru i crustu by se dále vystoupení přirovnat k menší apokalypse tvořené kratšími tracky s nenávistnými vokály. To, co Out of Phase předvedli v rychlosti, to následující GORGONOISID předčili noisem nasáklou neurvalostí svého sludgy rocku s vokály plnými jedu. Stejně jako jejich muzika působila nezdravě i probíhající projekce…nic pro příznivce krásy a harmonie…ostatně jako celý dnešní večer.

Na proběhlou várku hudebních extrémů vkusně navázal Agent Orange, pod jehož dílem zkázy ovládli hudebně sál doomoví LORDS OF THE HIGH ONES, jejichž debutní kazeta chutná opravdu skvěle. Staré škole z Lipska s využitým potenciálem druhé kytary (určitě doporučuju poslech na bandcampu) mohli konkurovat už jen tento večer naprosto famózní CHAMBER taktéž z Lipska, kteří i přes počáteční potíže zpěváka zaplnili kinosál totální zlem umocněným projekcí úryvků z téměř sto let starého zatraceně temného dokumentárního hororu Häxan. I když se kapela otevřeně hlásí ke Cascadianské black metalové škole, působila tedy minimálně na mě v rámci žánru spíše tradičně, i když ten post-hardcore tam ty růžky sem tam přeci jen vystrčil. Chamber mají venku dvě double LP, které jsem si po koncertu musel neprodleně opatřit a tobě doporučuju minimálně ochutnat na bandcampu…ovšem malé upozornění, jakmile tě dostanou do spárů, budeš mít na nočním stolku Ecotopii od Callenbacha a o nahnědlý black metal už ani nezavadíš…což bude jedině dobře.

Kdybych měl krátce letošní D.O.R. shrnout, mohl bych napsat maximálně: bylo to velké, bylo to temné, bylo to úžasné!

Fotky z akce budou časem dostupné na mých stránkách.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat