úterý 1. května 2018

29.04.2018 – Smetana a Sekyra Prohnaná Kolenem


29.04.2018 – Kajse/Kajto, Nikander

Minimalistická leč zatraceně poutavá akcička se odehrála pod taktovkou liberecký kapely DROM v taktéž libereckym klubu Stamina. Zmíněnou poutavost nezajišťovala (i když to bylo to hlavní) pouze brněnská partička Nikander, ale i domácí Kajse/Kajto a samotnej prostor klubu Stamina, kterej jsem osobně navštívil naposledy minimálně před deseti lety.

DIY pojetí akce, subkulturní soudržnost i prakticky celkově nefalšovanej undergroundovej duch koncertu spolu s parádním počasím, kdy si člověk před klubem dopřál dobrý kafe a trochu tabáku, je přesně to, co potřebuješ k dobytí baterek v dnešní poněkud hektický době a taky přesně to, co nedostaneš na jakoby UG akcích který už se pomalu ale jistě přelejvaj z dlouhodobýho balancování na hraně mezi „androšem“ a mainstreamem právě do toto mainstreamu dlážděnýho reklamama k samotný továrně na prachy a na slávu.

Ale dost odbočky od tématu v podobě plačky/pamfletu a poď se mrknout na kapely a jak se vlastně hrálo. Jako první to pochopitelně rozbalili domácí KAJSE/KAJTO. Skluz minimální, zvuk na daný poměry stravitelnej a atmosféra jedním slovem vynikající. O Kajse/Kajto představující poměrně novou libereckou punk/metalovou krev v podobě hudebníků z dalších místních aktivních i již neaktivních kapel už jsem v minulosti něco napsal (včetně recenze na loňský demíčko), takže bych se nerad opakoval. Když to vezmem stručně, tak do trojčlenejch a dnes již neaktivních Moloco Vellocet naskočil s baskytarou Dis-cent a tak vznikli Kajse/Kajto. Metalická příchuť s původním MV zběsilým punkem odkazujícím na kubrickův mechanickej citrus lehce zpomalila hudební produkci, alespoň co se týče demíčka týče, jelikož během gigu, kde největší úspěch sklidil track „Je třeba zapít smetanu“ to tak rozhodně nevypadalo. Hrálo se poměrně rychle, agresivně a až na několik zelenej bludiček prakticky ve tmě. I v menším množství návštěvníků akce se jevil malinkej, zdařile zrekonstruovanej koncertní sálek Staminy poměrně zaplněnej, takže se čtyřem borcům hrálo zajisté fajně a nemůžu si pomoct, hráli fakt rychlejš než si pamatuju z loňskýho koncertu i poslechu dema na bandcampu, kam se rozhodně taky mrkni.

Brněnská čtyřka NIKANDER na sebe nenechala dlouho čekat a fanoušky z venku na set přilákal zejména jejich masivní zvuk, na kterym stojí jejich debutní LP „Sekyra prohnaná kolenem“, který spatřilo světlo světa koncem dubna a v dnešních dnech má za sebou již i křest. Graficky páradně vyvedenej asfalt můžeš sehnat přímo u kapely nebo na u labelu Day After, kterej desku vydal. Album je k dispozici na klasický černotě a „Electric Blue“ limitce. Uvedenej nehoráznej sound, kterym disponuje deska a samozřejmě jím disponoval i libereckej koncert lze přičíst kytarový práci, kterou můžeš znát z Gospel of the Future. Pro zajímavost kytarista Mika, kterej se svojí kytarou fakt v rámci ranku sludge/stoner vyloženě mazlí, drhnul struny i v More Bad News. Dalším silným prvkem koncertu a vlastně i desky byl/je extrémně naléhavej vokál zpěvačky a textařky v jedný osobě Jany, kterej bych se nebál poslat až někam do škatule blackened. Navíc je moc fajn, že se Nikander nebojí textů v češtině, který maj dle mýho daleko větší sílu. Krom hlasivek vybalila Jana na liberecký publikum i tamburínu, která byla pomyslnou třešničkou na dortu tracku „Farewell“, ne kterej jsem byl naživo velmi zvědavej a rozhodně nezklamal. Dalším esem v rukávu kapely je zdatnej bubeník Peter, kterej v Nikanderu úročí cit pro věc z předchozí česko-slovenský kapelky Inheritance, kde v jistý formě spojení jazzu a experimentální post/math rocku doprovázel na bicí klavír a kytaru. Když si k tomu přičteš mohutnou basu, dostaneš obrázek, jak to asi v Liberci znělo a pokud mrknes na bandcamp kapely, kde si můžeš debutní desku a vlastně i dva roky starý demíčko poslechnout budeš litovat, že sis neudělal čas na nějakej z Nikanderovskejch koncertů. Na živo prostě nehorázná sludge masáž a tom, že tady neplácám do větru, svědčila i menší, leč stále fronta na merch po skončení koncertu.

Nějaký fotky, i když byla tma jak v pytli, sleduj na mejch stránkách.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat