středa 25. dubna 2018

Choked By Own Vomits - Shit World


Od poslední dlouhohrající desky Choked By Own Vomits (dále jen CHOV) uteklo poměrně dost času, jelikož cédéčko „Shit Autopsy“ spatřilo světlo světa léta páně 2009. Ne, že by mezitím květákovo komado z Dolního Chčije lenilo, krom dvou splitů vyšla i famózní DIY kompilačka v podobě CD + DVD disku, ale na plnohodnotný album sis musel počkat prostě až do loňskýho roku.

Jelikož album vyšlo už před nějakou dobou, lze s odstupem času posbírat vesměs pozitivní ohlasy jak v UG médiích, tak mezi fans…teda až na doktora Tomáše Bednaříka v týdeníku Raport, který nemá grind evidentně rád.

Tahle veselá mini kauza není jedinou zajímavostí pojící se s poslední deskou CHOV, která díky poctivě uchopenýmu staroškolskýmu grindu katapultovala kapelu jednoznačně do první ligy tuzemský grindový scény. Band totiž už nějakej ten pátek hledá bubeníka a „Shit World“ namlátil hostující bubeník Jan Kapák (Avenger, Master's Hammer a další), kterej dal taky nosiči naprosto parádní sound ve svým Hellsound studiu. Hostující tlučmistr doplnil tak přeživší duo Květák (kytara, řev) a Filip (basa) po personálních eskapádách kapely. A do třetice to nejlepšější…album vyjde na luxusně pojatym LP (první elpaso ve více než desetiletý historii CHOV). Do kooperace se zatím zapojily, alespoň z toho co vím, Maximed Records a Bizarre Leprous Records.

Třiceti jedna minutový cédéčko, jehož bookletem aktuálně při poslechu listuju má na svědomí kooperace Nice to Eat You Records a Rotten Roll Records. V bookletu k celkový náloži šestnácti skladeb najdeš i texty (krom posledního čistě instrumentálního opusu s velkym "O"), nezbytný info o nahrávce, o lidech z domácí UG scény, který se podíleli na tvorbě bookletu, kresbě, překladech, fotečku a detaily z titulního grafickýho coveru zdobícího jewel case krabičku (díky všem, že to není digipack). Graficky borci neuhnuli z cesty, což mi rozhodně nevadí.

Ale dost omáčky a šupem na to, jak si poslední nahrávka CHOVáků stojí.? Jak už si asi pochopil z několika odstavců vejš, rozhodně vládne nadšení. Zvuk jak fík, stará grindová škola v ranku ostrýho goregrindu, vyšperkovanýho o nějakej ten smrtící kov. Nahrávka je taktéž optimální stopáží, kde jednotlivý tracky doplněný sem tam nějakym tim hororovym intrem netrpěj neúměrnou stopáží a ty delší z nich nabízej zajímavý, poutavý a často i skočný momenty, který od obdobně laděný nahrávky očekáváš. Rozhodně se nejedná o stereotypní desku, ale o kompozičně na danej hudební rank promyšlenou věc. Ostřejší tempa maj potřebný oktany a „pomalejší“ pasáže válcujou, jak se sluší a patří. V salvě rifů problejskne i sólová kytarová práce. Do kytarový hry se částečně zapojil i hostující Jan Kapák. Ve vokální složce věci se Květák snaží o jistou variabilitu a místama zazní ještě víc nelidskej hlasivkovej tortur á la Oxidised Razor…uááá. Po textový stránce se jedná o starý dobrý CHOV, který nejen s nadhledem servírujou prasečiny, který evidentně nejvíce zaujali doktora Bednaříka, ale pouštěj se i do sociálně kritických témat (ovšem dle očekávání zcela po svym). Víc se asi v „hovně“ nemá smysl pitvat, je to prostě gut!

Smekám šaniho kšiltovku pánové, udělali jste zatraceně povedenou desku (můj Kallax už se nemůže dočkat LP vydání) a samo se těšim na živou přehrávku. Těšit se můžeš i ty, jelikož i když kapela hledá stále bubeníka (ber to jako výzvu), vyráží na koncerty s nahrávkou bicích ze studia.

4,5/5

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat