sobota 22. prosince 2018

15. 12. 2018 – NTEY DF Winter Edition 2018


Po delším zvažování jsem i letos navštívil tradiční děčínský Vánoční masakr v režii Vládi Prokoše z Fleshless. Stejně jako loni se jednalo spíše o zimní zkrácenou a jednodenní verzi Nice to Eat You Deathfestu, ale znalí poměrů dozajista vědí, kam až historie brutálních vánočních večírků sahá, že?

Nemá smysl se rozepisovat o organizaci akce, protože s ohledem zkušenosti pořadatele vše běželo téměř jako na drátkách. Co je ovšem potřeba vyzdvihnout, je/byl křest nové dlouhohrající desky Fleshless „Doomed“, který na akci proběhl. Navíc zvěsti o kvalitách nové nahrávky, která pochopitelně oficiálně vyšla právě na této akci, vůbec nepřehánějí, což ode mě jako zastánce patnáct let staré fošny „Sensual Death Immitation“ jako doposud nejlepšího alba Fleshless, má jako tvrzení minimálně dvojnásobnou váhu.

Ale pěkně popořadě po nějakých těch čachrech od zveřejnění prvního line-upu do finální podoby na akci, to jako první pod horolezeckou stěnou v Besedě v Bělé u Děčína odpálili tepličtí grindující hardcoráci NOT! Uskupení s kořenem v roce 1996 čekalo na svou debutní nahrávku celých dvacet let a požitek z jejího poslechu je naprosto vynikající – na desku jsem psal recenzi. Bohužel požitek z koncertu vynikající vskutku nebyl, jelikož zvukař nedokázal jejich set nazvučit. Místo parádní extrémní hardcore jízdy, kterou kapela předvádí v klubech a nebo ji předvedla i na OEF, dostali fans nesrozumitelnou zvukovou kouli, která donutila řadu lidí opustit sál a jít raději na pivko. Jelikož mám nahrávku naposlouchanou, docela jsem se chytal, ale fanoušci tvorby teplických neznalí nemohli mít ze setu vůbec nic. Škoda, škoda, škoda.

Provaření grindeři ze Světlé nad Sázavou AGGRESSIVE TYRANTS aktuálně ve spolupráci s Pařátem vypustili parádní kompilaci „The Gore Grind Nineties“, kterou měli společně s dalším k cédéčku se vážícím merchem na akci k dispozici. Proč tuhle kompilaci vlastně vyzdvihuju. No zejména proto, že tvorba v podobě dvou demo nahrávek z let 1996 a 1998 na ní zachycená je mi z tvorby AT nejblíže a zatraceně vyvážila mé zklamání z „polokompilace“ Narcosurrealismus, která je díky novým skladbám brána jako řadová deska a pod vousy mi rozhodně svým pojetím nešla. O to více jsem byl překvapený z živého setu kapely, který měl naštěstí již čitelný zvuk, protože při něm mi novodobá tvorba AT sedla jak prdel na hrnec (AT jsem viděl živě naposledy v jejich období působení pod Cecek records, kdy byla jejich tvorba ještě hudebně jinde). Řeznická sado-maso pódiová image a notná dávka oplzlostí oživila kadenci v rámci žánru jednodušších leč o to údernějších skladeb, mezi kterými zazněly i některé old skullové kousky z uvedené kompilace.

Domácí grindeři CHOKED BY OWN VOMITS měli poměrně těžkou pozici. Set, ve kterém zazněly samo i tracky z posledního řadového alba, museli hudebníci utáhnout pouze ve dvou (basa, kytara) s podporou bicích ze záznamu a se zvukem, který kapele moc nesedl. Tím pádem ztratily své kouzlo i bravurní zářezy z uvedené desky „Shit World“, která je nejen vrcholem tvorby CHOV, ale také se dočkala jako první nahrávka v historii kapely lisu do asfaltových drážek. Kapela má neskutečně našlápnuto a to nejen novou nahrávkou, ovšem stále se potýká s personální nouzí a to zejména v obsazeních bicích nástrojů. Bubeníci hlaste se a piště na FB profil kapely!

Zrušení koncertu slovenských modernistů STERCORE byla vskutku škoda, jelikož tahle kapelka podává modernu obdobně záživným způsobem jako kupříkladu domácí Diligence. Stačí shlédnout klipovky na youtube nebo zabrousit na bandcamp Slovak metal army…kvalita zaručena.

Němečtí brutalisté PROFANATION s poměrně bohatým životopisem sahajícím ještě před milénium předvedli solidní set plný brutálního death metalu s úlety do grindových vod, jak to ostatně může fanoušek naposlouchat z poslední řadové desky. Brutální vokály, valivé rifovačky, které společně s tanečním gore jedou poslední roky prim na extrémně metalových akcích, uspokojily většinu přítomných fanoušků. Tato tvorba šla a stále jde až na výjimky mimo mě a zde i přes dobrý zvuk a hudební nestereotypnost tomu bohužel (ehm…zde spíše satanžel) nebylo jinak.

Křest desky „Doomed“ pořádajících FLESHLESS byl už o poznání poutavější. Nový album, který se dočká asfaltové podoby až v první polovině příštího roku, posouvá kapelu zase o notný kus dál a je bez debat vrcholem tvorby kapely, jelikož technická práce v žánru smrtícího kovu společně se zvukem ze studia Barn má doslova vše, co posluchač od žánrově zařazené desky očekává. Mezi tracky z nové fošny nepokřtil „Doomed“ nikdo jiný než Dan Friml ze studia Barn. Více se rozepisovat o koncertu Fleshless je jako vždy naprosto zbytečné, protože jsem ještě nikdy nezažil jejich zpackaný koncert…což v dané sestavě ostřílených hudebníků zažít ani nejde…TOP!

Co se týká kvality tvorby i živé přehrávky těžce šlapali na paty děčínským němečtí hosté PURGATORY, kteří jsou v jistém ohledu i přes svou historii a um satanžel na line-upem větších akcí kapelou poněkud zapadající. Pokud se však vyskytnou na koncert/festu, kde fanoušek dokáže věnovat jejich setu dostatek pozornosti, vychutná si jej do posledního zavadění o strunu. Poctivá stará škola vymazlená o blackened feeling s potenciálem uspokojit vyznavače smrtícího kovu napříč jeho subžánry…pochopitelně vyjma slamu. Utlumení světel v děčínské Besedě dodalo koncertu ještě více na zlověstnosti a zvuk minimálně v první polovině sálu doslova krájel hlavy…ne zcela náhodně si před pár měsíci střihli tihle borci koncerty v Jižní Americe po boku Marduk či Dark Funeral.

Jihočeští GUTALAX vystupují s ohledem na již výše uvedenou popularitu své tvorby téměř všude a téměř pořád. Jejich koncerty mají bez debat své kouzlo a potenciál roztancovat celé publikum, ne jinak tomu bylo i NTEY DF Winter Edition 2018, kde samo nechyběli i nezbytné záchodové štětky.

No nezbývá než dodat…uvidíme se příští rok a pokud okolnosti nezhatí plány, tak i v květnu v kempu U Ferdinanda na NTEY DEATHFESTU 2019.

Fotky z akce budou časem dostupné na mých stránkách.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat