pondělí 6. května 2019

Brünner Todesmarsch - Legální Lágry, Ilegální Lidé


Debutní desetipalec brněnskýho hardcore punku, kterej je syrovej už jen svým názvem, vyšel sice už před nějakym tim pátkem a to pod domácím labelem Phobia Records, ovšem čtrnáct zářezů nemilosrdnýho „brněnskýho pochodu smrti“ pod názvem „Legální Lágry, Ilegální Lidé“ si rozhodně zaslouží minimálně těch několik málo slov v recenzi…ovšem co je hlavní…to je maximální pozornost fanoušků kvalitního domácího nářezu, kterej se nebojí tasit ostrý slova v mateřskym jazyce, čimž je samozřejmě podstatně uvěřitelnější nasranost táhnoucí se jako nepříjemná pachuť necelýma dvaceti minutama nahrávky.

Ale nepředbíhejme a vezměme věci pěkně po pořádku. V kapele s kořenem v roce 2012 najdeš lidi z Evidence Smrti, Carl Gut, Korubo, Resurgo, Festa Desperato, Risposta a dalších. Nejen při tomhle výčtu, ale při výčtu kapel, se kterýma si „Brünner Todesmarsch“ střihli split nebo se účastnili na kompilačce (Morsa, uvedená Evidence Smrti či Age Of Death), ti už na první pohled musí bejt jasný, že v úvodníku recky jsem vůbec, ale vůbec nepřeháněl a že veškerý záruky nasraný výpovědi doby jsou do puntíky splněny.

Pokud by si byl přeci jen nevěřící Tomáš, stačí se mrknout na texty do vymazlenýho dvoustránkovýho bookletu, kterej najdeš společně s deskou ve standardní, graficky k nahrávce parádně sedící kapse ukrývající ještě krom desky anglický překlad textů na formátu A4 a nálepku. Deska vyšla ve dvou verzích, standardní asfalt, černej jak svědomí dnešní doby a sto kusová limitka ve formátu white/black split, což jsou vlastně jediný a bez debat očekáváný barvy vhodný pro žánrovou desku.

Stopáž i počet zářezů pohybující se od dvaceti vteřin do dvou minut jsem již prozradil, ovšem zvuk z vyškovského studia Davos celej koncept žánrový desky posouvá trošku netradičně někam jinam. O jeho nesporných kvalitách, tě už přesvědčí intro „Ghost Tape“, který ti dá minutku, aby ses se zvukem popasoval…a pak tě hodí do mlýnku ve stylu „rychle a zběsile“. Track střídá track, během poslechu je znát, že většina kapely má již něco odehráno a s přehledem úročí svoje zkušenosti. Moc možností pro nadechnutí neočekávej, protože kapela zvolňuje jen zřídka. Krom klasickejch žánrovejch trademarků hudebníci kompozice pestří na střídačku „prim“ chvilkama bicích a kytary. Všemu vévodí nafrázovanej špinavě a nasranej vokál, kterej tě tehdy srazil k zemi při poslechu debutního alba Risposty „Schválen Byl Nový Řád“. Stejně jako u Risposty je vokál čitelnej, takže ti nic nebrání vstřebávat plivance do ksichtu zvrácený společnosti. Druhej vokál umocňuje refrény a naléhavost potřebnejch partů, třeba v coverce „Nukke“ od finskejch výtržníků Kaaos, která je předposledním chodem celýho manifestu. Sígrovská a do alba vkusně zakomponovaná lehčí disharmonie vrcholí samotným závěrem v podobě freejazzový koncovky v závěrečnym a prakticky nejdelšim štychu „Smrt nepřátelům“.

Obecně se jedná o dost kvalitní nahrávku, která na druhou stranu nemá nic, čím by mohla krom kvalitního řemesla a žánrový autentičnosti překvapit. Jestli to je pro tebe málo, posuď sám. Je tam extrémní hardcore, je tam punk, je to metalický, zvukově vydařený, dostatečně deprimující a zároveň agresivní…je to bez debat nefalšovanej pochod smrti, kterej se v dnešních dnech mimo jiné pyšní i další sedmipalcovou nahrávkou „Karneval Kolapsu A Droga Kontroly“.  Pro příznivce žánru je nutnost mít desku doma, pro hudební nadšence výborná ukázka, jak se má hrát hardcore punk.

4,5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat