úterý 20. srpna 2019

Mincing Fury and Guttural Clamour of Queer Decay - Thousand Years of Emptiness


Mincing Fury and Guttural Clamour of Queer Decay aka Miciny nejsou na domácí death grindové scéně žádným neznámým pojmem. Mají nejen ojedinělej styl nahrávek, ale i živejch přehrávek. Asi nejvíc vše charakterizuje sousloví „utržení ze řetězu“. Dále pak nadhled, ve všem co dělají a to už od roku 1996.

Asi se nemá smysl zabejvat se historií týhle brněnský partičky, protože s kapelou přišel do styku snad každej, kdo trošku fandí tvrdší kytarový muzice. Posledním plnohodnotným počinem kapelky je CD „Thousand Years Of Emptines“, ve kterym mají prsty dva žánrově blízký labely Bizarre Leprous Production a Nice To Eat You Records. Bizarre s kapelou spolupracuje nejen dlouhodobě (vydal většinu jejích nahrávek včetně úplnejch prvotin), ale poslal do světa ve stejnym roce jako „Thousand Years of Emptiness“ i CD kompilačku prvních třech počinu Micin s názvem „Lamentations - Eye For Devils“. Ale keců na úvod bylo dost.

Takže co si Reef s Motorákem, Milcuntem, Hadem a Dickem připravili no nový desce, která neuhejbá z cesty hudebního tělesa, kde se nebere téměř nic vážně? Třináct ran do klobouku na půlhodince stopáže ukrytejch ve vskutku vydařenym grafickym kabátu post-apo Brna se základním místním prvkem a to šalinou…samo nechybí ani tématicky vytuňená micina. Kolem post-apo se motaj i texty z pera zmíněnýho Reefa, který dostaneš téměř ve full výbavě v poměrně obsáhlym a oku lahodícím bookletu.  

Zvuk z Davosu je jak fík, takže si fanoušek užije čitelně měrou vrchovatou všechny nástroje a že je to tady sakra zapotřebí…protože i když kapela pro někoho působí infantilně, tak tahle kolekce tracků má k infantilitě stejně daleko jako Hnídek k čistýmu zpěvu. Každá skladba má vlastní ksicht, hudebních nápadů je tam v rámci danýho ranku víc, než v celejch diskografiích řady žánrově „slabších“ párty kapel. Přes to všechno si ovšem Miciny držej svůj pověstnej nadhled, což dokazujou nejen posledním trackem…a stejně jako vytíraj podlahu při svejch živelenejch koncertech si vytřou podlahu i s tebou a to rovnou ve tvym obejváku, až vrazíš tohle cédéčko do přehrávače. Pokud budeme trošku škatulkovat, tak na stůl patřej nejen krabičky jako grindcore a brutální death metal, ale i škatulky gore nebo hardcore, což při správným dávkování musí zákonitě vytvořit věc smrtonosnější než krakatit. Docela se divim, že nemaj v sestavě vedle hostujícího kříklouna z Origin i inženýra Prokopa, protože tuhle pecku přežijou jen micinky…mňau!

Tohle sice není žádná Amerika, stejně jako já nejsem žádnej Kolumbus, ovšem tahle deska má sakra něco do sebe a to i když je poskládána z mnohokrát slyšenýho (pokud si  nepřesedlal na tvrdší žánr včera z Evy a Vaška ). Prostě nakažlivá hudební náplň v luxusnim balení, co chceš víc?!

4,5/5

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat