úterý 3. prosince 2019

16.11.2019 – Přijď na koncert, zachraň prales! 4

16.11.2019 – Disfazie, Toufar, I am Pentagon, Scalp, Aso-Naga


V Liberci proběhl již počtvrté benefiční koncert s cílem napomoci se záchranou pro život tolik důležitého (a po celém světě neustále decimovaného) deštného pralesa, jak sám předem avizoval pořadatel, který doplnil, že vybraná částka poputuje k organizaci “Život postaru“ a to konkrétně na odkup těžbou ohroženého pozemku v Ekvádoru. Nejen s ohledem na “přesah“ akce, ale i chladné počasí proběhla také sbírka zimního oblečení v rámci aktivity liberecké pobočky Food not Bombs.

S vydařeným zvukem, který se prolínal celým hudebně vskutku nařachaným večerem, se představila poměrně početnému publiku Jablonecká DYSFAZIE. Mladá punková kapela disponovala nejen hudební neotesaností začínajícím kapelám vlastní, která v rámci ranku není vždy jen na škodu, ale i žánrově potřebným, zde poněkud křečovitě pojatým, textovým přesahem v mateřském jazyce. Evidentně bylo vidět i slyšet, že to kluky baví a ve standardní hudební sestavě nasázeli poměrně živelný set s odkazy na řadu žánrových “základních kamenů“ domácí scény. S ohledem na jednotlivé kompozice nelze vyloučit, pokud kapela nadále vydrží, že z “dalšího“ z řady syrových diamantů vznikem časem klenot. Ostatně posoudit můžeš sám poslechem demonahrávky, kterou kapela spáchala letos v dubnu a která je kompletně k poslechu na bandzone profilu. No a ještě líp, zajdi na koncert.

Po příjemném rozehřátí přišla na řadu kapela minimálně ve svém ranku s velkým “K“ a zbytečnou skromností jednotlivých hudebníků. Řeč je o havlíčkobrodských TOUFAR, kteří za pět let své existence vydali dvě vskutku vydařené nahrávky obsahující dohromady emocemi i vyzrálým muzikantstvím nabitých deset skladeb. Uvedené skladby najdeš na dvou striktně limitovaných více či méně DIY pojatých kazetách. Uvěřitelně emotivní hardcore, ostatně stejně jako příběh muže, po kterém je kapela pojmenována, by si bezesporu zasloužil otisk do asfaltových drážek. Živá přehrávka má oproti poslechu nosiče vždy přidanou hodnotu, zde ovšem díky vysokému nasazení jednotlivých hudebníků i vlastnímu repertoáru vysoce převyšovala moje očekávání. Technicky precizní a zároveň rozhodně ne statický koncert s dvěma kytarami byl vskutku strhující. Ještě bych doplnil, že po lyrické stránce se samozřejmě hudebníci pokoušejí o sdělení, které je pravým opakem manipulace s tvým vědomím pomocí ocelové struny.

Pražskou kapelu I AM PENTAGON není opravdu zapotřebí blíže přibližovat. Za vše mluví nejen dvě vynikající desky, ale i pozitivní ohlasy na koncerty. Obě uvedené nahrávky mám do detailu naposlouchané a tak jsem se nemohl dočkat, až tuhle muzikantkou čtyřku uvidím konečně na vlastní oko. Dle očekávání proběhl struhující gig plný poctivého staroškolského hardcoru zahraného nejen s umem, ale i bez jediného zaváhání. Set byl nejen nezbytně angažovaný, ale také upřímně lidský a pohotové reakce frontmana na publikum bezkonkurenční. Na tuhle muziky chytne slinu prostě každý, kdo alespoň částečně hoví danému ranku. Více psát netřeba. Jednoznačně TOP celého večera.

Akci pořádající téměř domácí SCALP předvedli setík stupňující se od punk rocku až k d-beat punkovému strhujícímu závěru (ony závěry všech sobotních setů byly plné potu, emocí a zpětných vazeb). Tahle kapela není na scéně žádným nováčkem a i přes změny sestavy tlačí bez žánrové impotence dopředu to, čemu věří, což ostatně dokazuje i pořádání benefičních koncertů včetně toho dnešního. Veškeré informace i něco k poslechu najdeš na bandzone profilu. Zde se patří také uvést, že na akci se vybralo úctyhodných 12.500 Kč a po odečtení nákladů putovalo na dobrou věc 9.200 Kč!

Vskutku vypečenou akcičku ukončili na scéně dobře známí hardcore punkeři z Krupky ASO-NAGA. Kapela stejně jako boduje na letošním splitu s Buköwski, zabodovala i na živo. Nekompromisní klepec s neméně nekompromisními vokály měl potenciál nakopnout přeživší i přes pokročilou noční hodinu. Vskutku dobře mířený plivanec do ksichtu netolerantní společnosti ukrývající se pod sofistikovaným názvem, jehož význam stejně jako lyrické poselství najdeš na bandzone či bandcamp profilu kapely…ovšem předpokládám, že se ohledem na poslední dva sedmipalce ti kapela při průzkumu domácí scény nezůstala utajena.

Víc fotek než je v článku, najdeš časem na mých stránkách .

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat