úterý 23. května 2023

20.05.2023 - BIZARRO MASACRA VIOLENTO TORTURA FESTA XX. - Liberec Azyl

Ani dvacátý ročník léty prověřené značky Bizarro se neobešel bez úprav line-upu. Za mě to byla změna rozhodně k lepšímu, protože na poslední chvíli uvedenou turnovskou kapelu AM I GOD jsem ještě neměl možnost vidět živě. Tahle progresivní/groove partička s kořenem až v roce 1994 a lidma z Amoclenu v sestavě překvapila delšími propracovanými skladbami, na které bohužel nedorazilo i přes název kapely moc fanoušků. Set stál na skvělých hutných partech, které díky již standardně skvělému azyláckému zvuku tlačili vskutku pěkně. Stejně jako jsou pánové střídmí ve svých webových profilech na informace, tak přistupují i k merchi. Důležitá je ovšem muzika a ta byla vskutku dobrá i přes skutečnost, že pro Bizarro byla poněkud netypická.

Druhý chod, který už dostál jménu akce, měla na svědomí jihlavská PRŮMYSLOVÁ SMRT. Extrémní hardcore nebojící se průniku do dalších žánrů jako jsou thrash nebo grindcore mám dlouhodobě ve svém TOPu a poslední řadovku jsem nejen poslal v rámci nahrávek roku 2022 do Břitvy, ale i do multižánrového TOP 10 CZ desek 2022. Ano, ta deska je skutečně tak dobrá a koncert v Azylu, který nebyl pro Průmyslovku v tomhle prostoru prvním, byl bez debat také. Hrálo se logicky z uvedené desky “Pedagogika poražených“. Živě hudebnicí těžili ze všech poloh tvorby, kvapíky, rifovačky i krkolomné zvraty za mičlova kázání o kataklyzmatech moderní doby, a to i s jeho nezbytnými vyhrocenými koncovkami. Zvuk jak fík. Víc psát netřeba. Nová deska je povinnost a návštěva koncertu jasná volba.

Na místě byl merch většiny vystupujících kapel včetně zbrusu nových plecháčků na horské túry od Amoclenu. Na akci se dokonce ukázal i Ríša Lecter s obsáhlým distrem, které na místo i z místa dopravil tradičně spolujízdou. Za největší pozornost ovšem stálo distro kazetového labelu Hardcore Loves All Colors Records. Tenhle label vede zpěvák Průmyslovky Mičl pěkně po staru pouze po e-mailu. Vydává skutečné perly domácího undergroundu jako Messerschmitt 109, Láje, Rmut nebo Kaosquad. Pokud chceš distro list, stačí napsat na mipunk@seznam.cz.

Třetí set patřil dalším veteránům scény. Tentokráte z České Lípy. INCARNATE aktuálně tvoří dva nejstarší členové Míla a Petr. Řevem je doplňuje naopak služebně i věkem nejmladší člen Dominik (bicí Amoclen nebo MxWx). Kapela s kořenem v roce 1993 se pod různými jmény dočkala debutního alba, pokud nepočítám 23 let starý CD-r split ještě za Testification, teprve v loňském roce. Kluci stejně jako na uvedeném CD tak i logicky během koncertu čerpali nejen ze své death metalové minulosti, ale i ze své vášně ke grindové muzice. Dominik to tlačí do moderního křížence brutal deathu a goregrindu. Celkově mám ovšem z poslechu CD i koncertu stejné pocity. Kluci se snaží balancovat mezi taneční festivalovou gore muzikou a starým poctivým výplachem. Příklon k jednomu nebo druhému by byl asi lepší. Za mě teda rozhodně k tomu druhému. V Azylu sklidili ovace za poměrně živelnou šou. Pokud hraješ na basu a jseš v dojezdové vzdálenosti České Lípy, pomoz jim dokázat, že českolipský death/grind ještě neřekl poslední slovo.

Po vážně nevážné porci prasečího grindu přišla na řadu vážně nevážná porce panzer punku v podání BLITZKRIEG BOYZ. Už zparodovaný název finské punk rockové kapely dává tušit, že tohle bude jízda. Na Bizarru nebyli poprvé a do konceptu večera sedli jako lahváč do chřtánu trutnovského pokáče (z wishe). Mocný growl pod logem Mayhem a Vilém Čok ve vestě technických služeb s crustovými nášivkami, no ty vole. Muzika od punk rocku, přes crustový drtikol až po nefalšované grindové násilí. Nějaká ta zpětná vazba, angažovaný textový přesah i ne příliš hezké vzkazy pro Krajča, Babiše nebo všechny chlastence. Přímý tah na branku. Prostě radši se zadusit ptákem, než se bavit s estébákem.

Závěr večera už byl doslova na Xanax, který velmi rádi doporučují magistři z AMOCLENu (mimo lexaurinu pro učitelky samozřejmě). Poslední roky co koncert, to perla. Extrémní nasazení, extrémní tři vokály a extrémní grindcore. Na živo u mě pořád vede skladba Xanax z posledního split EP s Bambulkyní, které bylo na azylácké půdě pokřtěno močí samotného Grashy. Co víc napsat? Devastace!

Piš červenou tužkou do kalendáře. Příští Bizarro 15. září v čele s kultovními Abortion.

Pár obrázků a videí z koncertu najdeš zde.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat