čtvrtek 22. června 2023

3.6.2023 - Ještědská Odysea

První červnovou sobotu se odehrál další ročník jednodenního hudebního festivalu Ještědská Odysea. Hlavní devízou této akce není ani tak standardně multižárnově a vkusně nastavený hudební program, ale jednoznačně areál, kde se vše odehrává. Sportovní areál Vesec totiž nabízí nejen rozmanité umístění řady podií, ale hlavně překrásné výhledy na Císařský kámen, Ještěd nebo Liberec a právě na svahu směrem na Liberec umístili pořadatelé nově chill zónu, kterou opět o chloupek umocnili zážitek pro všechny, kteří si to ani letos nenechali ujít.

Za mě osobně opět vedla hlavní/kytarová stage jedoucí od páté odpolední do časných ranních hodin. Ta se rozjela velmi pozvolna na popovějších vlnách místní umělkyně GRAILE. Abych se přiznal, tak jsem s Grailí úplně posluchačsky nepotkal. Neměl jsem se zkrátka čeho chytit. Naopak následující emo hardcore MUCH BETTER míchající svoje exploze i z jiných hudebních škatulí vyloženě vyhledávám a nepamatuju si, že by zahráli marně. Tady je trošku potrápil zvuk, ale i tak moc fajn set, během kterého se zpěvák nebál slézt z pódia mezi lidi. Bude prý nahrávka. Už bylo na čase. Jedna z mála libereckých kapel, co překročila v kondici jepičí období a má hodně co říct. Letos to bylo hodně o alternativních post-rockách a jedním z nich byl zákonitě i jeden liberecký, a to SKYBURN. S kapelou jsem už osobně několikrát do kontaktu přišel a vždy ve společnosti řekněme tvrdších kapel. Ovšem ani jednou to nebylo zklamání. Jejich náladová muzika (sami se jednou označili jako pop-core) byla skvělým kytarovým soundtrackem k pozvolnému západu slunce. Největší letošní překvapení a jednoznačný TOP festivalu byl set Podještědského Okultisty, přesněji tedy triptych GOLEM, LEX (poslední track i s kytarou) a PODJEŠTĚDSKÝ OKULTISTA – každý pár tracků s neskutečným tahem na branku. Osobně jsem Okultistu, tedy Jiřího z DROM dával do CZ topu loňských nahrávek a živě jsem si volbu jen potvrdil. LEX s Willem na bicí, který si pořádně po setu se Skyburn ani neodpočinul, byl navíc ještě o level výše! Klobouček. S další alternativně laděnou post rockovou trojicí RIVER HOUSE jsme se bohužel minuli. Ale byl prostor omrknout efektně nasvícené elektronické stage v lomech, které byly celkem zaplněné, ostatně stejně jako už stage kytarová, pojmenovaná po Azylu. Jako druhý nejlepší set festivalu hodnotím s odstupem času koncert RUTKA LASKIER, kteří loni konečně po skvělé desce Protiklady vydali další materiál v podobě deseti palců “Kr​á​sná Doba“. Tenhle procítěný post hardcore je pro mě bez debat zárukou kvality a živě to bylo intenzivní, strhující…prostě skvělý. Jindřichohradecký NĀV, který byl pro mě letos největší hudebním lákadlem skončil nakonec až na pomyslné třetí příčce, protože zvuk měl stejně špatný jako kytarista krok, kterým nechtěje rozšlápnul všechny asfalty v merchi. Kdybych neměl "Arcizlo" neposlouchané, asi bych se ztratil…což byla vskutku škoda. Nasvícení stage bylo ovšem stejně povedené jako u těch ostatních bez debat skvělé. Další dva sety už jsem trávil v autě cestou domů.

Ostatně skvělá byla i atmosféra celého festivalu podpořená chutným jídlem od FNB, efektní ohnivou šou a všeobecnou pohodou. Na místě byl nejen merch vystupujících kapel, ale i distro libereckého labelu Your Mother!, který vydal tuhle skvělou LP Kolaboraci.

Příští rok se zase určitě uvidíme…pár fotek najdeš tradičně na mých stránkách.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat