úterý 30. května 2023

27.05.2023 – Jelen Fest 2023

Pátý ročník mimoňského Jelena se vskutku vydařil. Hrálo se opět ve vojenském stanu bez pódia a hranice mezi kapelami a fanoušky, kterých mohlo být rozhodně více, zmizela několikrát během slunného dopoledne a příjemného večera….tedy až na tu zimu. Hrálo se od dvou do deseti hodin v nefalšovaném DIY duchu až na v dnešní době nezbytnou podporu města.

Jednodenní fesťáček odstartovala teplická punková kapela RACHOT FRÁNI ŠRÁMKA. Až přehnaně sígrovitý a doslova dřevní punk plný textových klišé přilákal prvních několik jedinců před stan z bezpečí stínu na lavičkách za hospodou u Jelena, kde se akce opět konala. Skvělé bylo deklarování jasných antifašistických postojů, a to zejména v této době, kdy je punková scéna plná latentních rasistů a homofobů. Následující personálně provázaní RIOT CHAOS nabídli už bez debat ostřejší a celkově poutavější porci muziky. Během poměrně silně angažovaného setu proběhly vzpomínky na Miladu, Birkenau nebo Hong Kong. Fanoušek, pro kterého není punk jen permanentní lití piva a řev, tohle prostě musel ocenit. Samozřejmě nechyběly dýmovnice v červeno černých barvách a trošku větší pohyb před kapelou. Přídavek byl na místě, stejně jako zasloužený aplaus.

Pod jelení lebkou s černým áčkem mezi parohy umístěné na vršku stanu, nad kterým se majestátně tyčil český Mount Everest (kdo nedal ještě výšlap, rozhodně doporučuju), zahráli svoji směs starších, lokálně kultovních skladeb a nových, ze strany publika trochu nedoceněných skladeb J.T.N. ze Stráže pod Ralskem. Pokud bych se o setu měl rozepsat, asi bych se opakoval, protože vše už bylo napsáno v reportu z koncertu v novoborském klubu Díra, který proběhl den před Jelenem. Stačí pouze doplnit, že kapele sedlo i venkovní hraní. Ostatně stejně jako následujícím GRILL KILLERS ze Sloupu v Čechách, kteří v Díře hráli také.

OSLIZ dost přitvrdili a rozhýbali konečně lidi k nějaké větší akci, z nichž někteří vytrhli i mezi hudebníky. Přišlo samozřejmě GNWP i fuck na Putina.  Řezalo to bez debat ostře, což jsem od druhé poloviny dnešního programu čekal. Strhla se vskutku mela, letěla piva a občas i nějaký punker, případně punkerka…případně Angličan, který jel okolo, slyšel dobrou muziku, dal si panáka Alpy a šel do pitu. V záznamu z jeho telefonu pojedou OSLIZ přes kanál La Manche. Ve výsledku musím konstatovat, že naštvaný vály sluší kapele rozhodně více než halekačky o chlastu a jejich tah na branku je až za hranicí standardního punku…i když skladba "všechno je v pohodě“ zpívaná s publikem, byla vskutku v pohodě. S.N.A.D. hráli skvěle, potenciál dvou kytar naplněný, sborové halekačky á la SPS a léty prověřená vyhranost…vlastně za čtyři roky už budou na scéně 30 let…však je na severu hrajou poměrně často a každý je zná. Ostatně stejně jako znají všichni pražské punkery P.U.M. Ty jsou totiž nejen “ostudou punku“ ale nemají ani problém seřezat fanoušky, kteří přijdou na jejich koncert…prostě Robert. Nízko posazená světla se zvukaři na rozdíl od zvuku fakt nepovedla. Na předposlední kapelu byla ještě snesitelná, ale na P.U.M. už to bylo až nepříjemné. Nepříjemný ovšem nebyl rozhodně koncert, který neztratil na kráse ani krátkodobým výpadkem proudu…za který nemohl nikdo jiný než Kalousek. Kompozičně zručně zmáklá hudba na pomezí punku a metalu, která mě z CD fakt baví a také jsem ji docenil živě už loni v nedalekém Radvanci.  Po textové stránce si servítky vskutku neberou, ale téměř ve všem s nimi člověk musí souhlasit.

Negativ akce bylo minimum. Uvedená světla a to, že někdy by to chtělo víc punku a míň piva…jinak skvělá organizace...tak snad příští rok…pár obrázku najdeš na mých stránkách.  

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat