pátek 6. července 2018

Immorality – Live memoriam 2016


Immorality jsou čtyřčlenná partička ze slovenskýho Hoste a i když borci valej už od roku 2011, na první nahrávku čekali až do loňskýho roku a pojali ji poněkud netradičně.

Většina kapel vydá demo, několik full studiovek, epek, pak třeba kolekci demonahrávek a úplně naposled ve většině případů přichází na řadu záznam ze živýho vystoupení. Tenhle thrash deathovej spolek čerpající také z dalších hlučnějch žánrů jako jsou black, grind, hardcore a punk však zvolil cestu naprosto opačnou. Hned na první dobrou vydali vlastníma silama stříbrnej kotouček mapující vystoupení kapely na sereďskym festivalu In Memoriam III z července 2016 s úctyhodnou stopáží necelých padesáti čtyřech minut.

Tomu samo odpovídá i grafický ztvárnění nahrávky, kdy v bookletu místo textů k devíti autorskym věcem a několika cover verzím najdeš koláže z plakátů a fotek z koncertního vystoupení. Booklet obsahuje taktéž pěkně zpracovaný info o nahrávce a jasný vyjádření kapely o neškatulkování a přístupu k vlastní tvorbě. Osobně bych možná krom brány do pekla na obalu alba volil nějakou vyvedenou fotku z koncertu (třeba tu ze zadní strany CD), ovšem toť jen můj subjektivní pocit.

Zvuk,  kterej se borcům povedl v rámci DIY přístupu k věci dostat na CD není pochopitelně žádnej křišťál, občas to mezi skladbama syčí jak klubko hadů, ovšem k jejich syrový muzice sedí a navíc je to prostě živák, ne?! Kdo remcá, ať si pustí živák Agathocles…haha. Autentičnost dodává a taky samo stopáž trošku natahuje neořezání jednotlivejch skladeb, kde frontman Herr Bakula promlouvá k publiku. Vlastní hudební náplň tvoří, jak jsem již uvedl devět autorskej tracků naprosto do puntíků naplňující prohlášení kapely v bookletu. Jede se thrash death, na kterej band roubuje ostatní uvedený žánry. Dvě kytary na nahrávce kouzlí jak nemilosrdný rify tak disha vyhrávky, který se špinavym zvukem zejména v blackovějších a hardcore partech potěší každýho fanatika garážových nahrávek…alespoň mě teda určitě. Se zabrušováním do různejch žánrů se mění i vokální projev a cédko i přes poměrně dlouho stopáž šlape bez náznaků nudy…grinduje se (Svině), blackuje se (Vražda, Na konci sil), valí se těžkotonážní death metal (Hrdinovia doby), na řadu přichází i stará škola (Služobníci pána)…vše s nespoutanym punkovym duchem…do toho komunikace s publikem…prostě metalovej odvaz, jak má bejt. V každym tracku mě borci opakovaně utvrdili, že tohle mohlo vyjít i jako regulární debut jelikož každá skladba má co říct, ovšem na druhou stranu se obávám, že poutavost nahrávky by klesla díky absenci spontánnosti u jednotlivejch hudebníků, která vylejzá prostě jen při koncertním nasazení.

To, že tahle slovenská čtverka umí hrát, dokazují i zdařilý coverky Root, Exodus a Survivor (zde samo v metalovym hávu). Trošičku mě mrzí, že borci nedali na CD cover od Ratos de Porão „Policia“, kterým se pyšní na svým bandzone profilu. Cover verze Immorality podávaj svým stylem a  u Survivoru včetně vlastního textu, kterej je stejně jako autorský tracky v mateřský slovenštině, což rozhodně vítám i přes úskalí nečitelnosti extrémních poloh vokálu.

Nahrávka sice nenabízí nic, z čeho by ses posadil na zadek, ovšem za tu necelou hodinku poslechu rozhodně stojí, protože pokud si ji pustíš, tak jak se tahle muzika má poslouchat, tzn. pořádně nahlas, budeš mít chuť po výzvě frontama v tracku Demokracia v druhý polovině nahrávky udělat kurva pořádnej kotel u sebe doma v obejváku se svojí drahou polovičkou, psem, kočkou, křečkem…

3,5/5

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat