sobota 7. září 2019

24.8.2019 - 10 let Azylu aneb Mejdan roku v Azyláku!


24.8.2019 – Fasteratu, Kibera, Infekcja, Drom
Liberecký pivní bar/hudební klub Azyl i přes problémy posledních let oslavil svý desátý narozeniny. Oslava to byla samozřejmě mnohem větší, než když se slavila před lety pětiletka. Rozhodně více než třístovka návštěvníků se tříštila mezi fanoušky dobrýho pivka, který se začalo točit na terásce už krátce po poledni, fanoušky ostrý muziky prahnoucí po HC punk výplachu  a zvědavce, který se přišli mrknout, co se v tomhle alternativnim doupěti vlastně děje.

Na rovinu, poslední pivko jsem vypil cca minimálně před patnácti lety, takže fakt nejsem žádnej pivní znalec. Dle toho, co jsem četl a viděl, se točilo na deseti pípách více než deset druhů piva včetně limitek místních domovarníků. Někdo koštoval s citem, někdo se do toho obul tak, že první večerní set domácích Fasteratu byl plnej alko vpádů na pódium. Zde i přes značnou míru tolerance ze strany kapely nelze než napsat otřepanou frázi provařený český kapely a to: „míň piva, víc crustu“…docentův kytarovej efekt by mohl vyprávět.

Koncert zahájili doslova a do písmene místní ranaři FASTERATU. Tuhle grupu s více než dvěma stovkama koncertů na kontě fakt není, i přes jejich poměrně skromnou diskografii, představovat. Během setu s naprosto libovym zvukem zazněly nejen extra starý fláky, ale i jedna novinková bomba. Přeplněnej koncertní sál dával během crust punk rubanice kapele jasně najevo, že tohle bere. Pařilo se nejen v rámci možností prostoru, ale i s ohledem na promile v krvi, takže několik vpádů na pódium bylo už poměrně na hraně…naštěstí nikdo nepřišel o zuby, takže cajk. Vedro jako v peci, hostující křikloun z Dromu…nehorázná jízda…hluk, pot a řev!  

Pokud se člověk prodral z klubu, mohl se na čerstvym vzduchu účastnit benefiční dražby limitovaný série trik s potiskem v podobě plakátu akce a samo i logem klubu. Dražilo se nejen pro organizaci bojující za práva zvířat, ale i na antifašistickou akci, což je dneska pro řadu lidí sprostý slovo…stejně jako neziskovka…njn nová hnědá doba. Naštěstí dost lidí vidí věci jinak, protože zajímat se o práva zvířat je prostě nutný a bejt antifašista je zcela normální, takže nebylo výjimkou poslat triko do světa i za dvě tisícovky.

Po mírnym vyvětrání přišla na sále opět vichřice, jelikož další setík měla na svědomí angažovaná hardcore crust jízda s metalickym ocáskem KIBERA. Možná se budu opakovat, ale v jednom z reportů (cca 3 roky zpět) jsem psal, že o týhle kapele ještě uslyšíme. Loňská kazeta nabízející dvacet minut ve společnosti novejch i starších znovu nahranejch válů, je toho jasný důkazem. Stejně jako si kapelka zaslouží pozornost při živejch přehrávkách, tak oněch deset pecek by si zasloužilo bez debat otisk do asfaltový drážky. Kapela sama netlačí zbytečně na pilu a více než rychlosti se věnuje údernosti, což mělo naživo dle očekávání devastační účinek. Čtverka si v pohodě vystačí i s jednou kytarou, aniž by sklouzávala do stereotypní hudební pasti, která je zatraceně ošemetná zejména pro danej rank. Po vokální stránce nelze vytknout vůbec nic…zpěvaččin projev doplňovanej řevem bubeníka a basáka sedí do hutnejch kompozic náramně…radost vidět, radost poslouchat.

Stejně jako Kibera a Fasteratu zdevastovali s výbornym zvukem Liberec i wroclavští syroví crust punkeři INFEKCJA. Vysokooktanovej set těhle veteránů scény (kořen v roce 1991) obsahoval jak přímočarý d-beat grindem čpící válce, tak v rámci ranku „progresivnější“ kytarový disha kousky, ostatně jak je můžeš poslechnout v epkový diskografii kapely. V kapelním distru byl v nabídce letošní LP kompilát s vše říkajícím názvem „Singles 1997“, kterej krom sady pecek od týhle kapelky obsahuje i parádně vyvedenej booklet s texty a řadou dobových fotek…prostě ve všech ohledech povedenej asfalt, kterej se ti bude ve sbírce pěkně vyjímat. Celkovej dojem z koncertu…nehoráznej diktát. Škoda jen, že kleknul větrák, což při návštěvnosti akce, byl vskutku hrob.

Na atmosférický DROM jsem se těšil, ve spolupráci s Metalgate tahle kapela stoupá v rámci scény raketově vzhůru. Hlavní zásluhu na rozšíření jména DROM do širšího podvědomí má ovšem kapela samotná a to zejména dvěma loňskýma dvanáctipalcovýma nahrávkama „Tady Bůh Není!“ a kolaborací s těkotonážní jízdou Blues For The Redsun pod názvem „Fullmoon Alchemy Narcotic Session“. O kompozičním umu a citu pro věc týhle doomy post-kytarový partičky jsem psal mnohokrát a živě tomu nebylo na týhle akci opět jinak. Jen mi přijde, že ty kytarový efekty se klukům na pódiu poněkud rozrůstají, takže se tam prostě všichni neposkládaj…haha. Na místě nechybělo samozřejmě bohatý kapelní distro, o jehož jednotlivý kousky si můžeš klukům napsat.

No nezbejvá než napsat, že minimálně hudebně nemohla oslova deseti let fungování klubu proběhnout lépe (ehm…ledažeby přijeli ty Oi Polloi, že Hanzi). Tak směle do další desítky, jelikož pevně věřím, že klub nepřízeň osudu překoná a ještě upevní svoje dneska už poměrně silný jméno na mezinárodní DIY scéně. 

Fotky z akce sleduj na mejch stránkách.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat