středa 20. listopadu 2019

15.11.2019 – Death metal a grind pod Ještědem


15.11.2019 – Disforija, Sněť, Stranguliatorius

V rámci Death/grind procession (mini) tour zavítali do Liberce dvě litevské mlátičky Disforija a Stranguliatorius a i když jsou mi žánry produkované uvedenými kapelami velmi blízké, hlavní lákadlem byla pro mě sestavu doplňující domácí (pražská) death metalové mlátička Sněť. Stačí mrknout na jeden z řady záznámů z živých přehrávek na youtube nebo poslechnout dvouskladbové demíčko na bandcamp profilu a hned budeš vědět proč.

Akci s poměrnou chabou návštěvností odpálilo na čas litevské drum & bass komando DISFORIJA produkující grindcore nestojící zdaleka jen rychlosti. Zběsilá bubenická jízda doplněná chrastivou basou a dle žánru správně agresivním vokálem poměrně často sklouzávala do v rámci ranku pomalejších pasáží, které díky optimálně nazvučené base a variabilně sestavené bubeníkově hře vyznívaly vskutku mocně. K mání byl na místě samozřejmě i merch včetně hudebních nosičů, ze kterého lze ochutnat na bandcamp profilu kapely. I když dvojice hudebníků (dříve trojice včetně kytaristy) za více než patnáct let fungování vydala poměrně málo nahrávek v podobě DIY kazetek nebo CD-r disků, platí zde ověřené, že kvalita je prostě vždy lepší než kvantita. Pokud kapelu neznáš, rozhodně ji minimálně ochutnej, jelikož některé nahrávky vskutku vražedně „mincujou“ tak, jak to mají všichni fanoušci staroškolských legend Agathocles či novodobých velikánů žánrů Haguus rádi.

S ohledem na skutečnost, že litevské kapely byly personálně propojeny, nastoupila jako druhá pražská Sněť. Nikomu to zřejmě nevadilo a navíc při zvukovce bylo evidentní, že zpěvák by se ani pokročilejší hodiny s množstvím alka v krvi asi „nedožil“. Každopádně až na poněkud nepřátelské zpěvákovi výpady, byl koncert jedna death metalová krasojízda čerpající nejen ze staré školy směrem na sever, ale i na západ za oceán do hnilobných útrob konce 80-tých let a ranných let 90-tých, kdy ještě death metalu nevládl čistý zvuk, rychlost kloubící se s precizností ve stínu placatých kšiltů, ale hniloba, zahuhlaný zvuk a zlo i tíha prýštící z každého tónu. Vlivů je v kapele s ohledem na řadu hudebních zkušeností jednotlivých členů poměrně dost (Bahratal, Morkhimmel, Kaosquad či Vole). Potenciál dvou kytar kapela rozhodně nespláchla do kanálu...no a teď nezbývá než čekat na regulérní ep, v lepším případě na debutní full nahrávku, která vynese Sněť na vrchol pomyslného žebříčku domácí death metalové scény. Pokud si myslíš, že přeháním, zajdi na koncert a přesvědč se na vlastní oči a uši.

Těžké pozice po předchozím setu se zhostili death-grindoví STRANGULIATORIUS. Díky perfektnímu zvuku a kompoziční vyzrálosti (sahající i do dalších extrémních kytarových ranků) evokující nejednu mou oblíbenou žánrově blízkou polskou drtící mašinu, byla živá přehrávka kapely opravdu výživná. Znatelné vlivy řady nestorů žánru, jedním příkladem za všechny byli němečtí králové perverse grindu Dead, kterými se dva členové z čtyřčlenné kapelní sestavy honosili na trikách, učinili ze setu poměrně vysokooktanovou jízdu. Tak jak mě kapela z letmého poslechu z nahrávek před koncertem přišla průměrná a dost tuctová, tak živě ani náhodou. S ohledem na uvedené, se budu muset rozhodně ke čtyřem nahrávkám vzniklým v aktuální dekádě rozhodně vrátit.

Víc fotek než je v článku, najdeš časem na mejch stránkách.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat