sobota 9. listopadu 2019

18.10.2019 – zřejmě jeden z posledních koncertů N.V.Ú.


Poté co frontman kapely N.V.Ú. Štěpán Málek veřejně vylezl s informací, že jeho působení v kapele končí, to všechny ty internety zabývající se punkovym žánrem začaly tlačit na všechny světový strany. Kapela samotná je na poli domácího punk rocku bezesporu pojmem a patří mezi poměrně úzkou skupinku kapel aktivních či dnes již neaktivních souborů, které znají nejen i lidi onanující nad „rychlokvaškama“ domácí pop musick, ale jejich tvorba započatá leckdy ještě v temnotě minulýho režimu, má stále co říct i dnes.

Mě osobně tahle kapela zasáhla na střední škole, kde v punkový komunitě kolovaly nahrávky „Čáry Máry Fuck“, „A V Noci Je Tma ...“ a „14 Dní“. Už tehdy měla minimálně pro mě kapela vlastní ksicht, kterej si udržela a dokonce s ním i obstála na kolbišti extrémní hudby – mezinárodním Obscene Extreme Festivalu v letošním roce. Letošek byl pro kapelu zlomový i ve vydání desáté řadové (včetně demopásek) nahrávky „Za Všechno Se Platí“ poprvé v historii souboru na asfaltu. Osobně jsem si k nahrávce hledal zpočátku cestu, protože je poměrně soft, ale nakonec jsem jí, stejně jako k předchozím zářezům N.V.Ú. našel a rád se do ní zaposlouchám.

Pokud posloucháš kapelu cca dvacet let, rozhodně si nechceš nechat ujít jeden z jejich posledních koncertů. Zde padla volba na ověřený litoměřický klub Baronka, kde N.V.Ú. zastavili v rámci svého tour s kapelou The Fialky k uvedené nové desce „Za Všechno Se Platí“. Na tomhle koncíku jsem vskutku neřešil a asi ani nechci řešit, že řada dnešních punx, bohužel částečně včetně večer zahajující kapely „Průser“, chápe punk „pouze“ jako možnost se vylejt, dělat bordel a chovat se jako kreténi a to podstatný pro scénu důležitý jim uniká a možná asi ani nikdy nedojde. Přijel jsem na N.V.Ú., od kterejch jsem dostal s poměrně slušnym zvukem opět a zde bohužel i naposled bezchybnou porci punk rocku, jasný stanoviska k aktuálnímu dění ve smyslu, že není dobrý přát někomu smrt a že to, co udělalo Turecko s USA Kurdům není vskutku OK. Místní kinder punx však více zajímala prsa slečny, která vylezla na pódium nebo típnout o někoho cígo v prostoru, kde se fakt kouřit nemělo.

Během vskutku parádního koncertu jsem vůbec neregistroval to, o čem Štěpán Málek pár dní po akci sděloval v nějakym rozhovoru a to, že pro něj N.V.Ú. jedou už spíše ze setrvačnosti. Energie bylo z pódia přehršel, a i když se nedostalo na všechny pecky, což prakticky s ohledem na obsáhlou diskografii kapely ani nejde, byla to jízda jako hrom! Jak jely The Fialky, netušim.

Jelikož píšu report, no report, spíše osobní dojmy z části akce, opět se skluzem, kterej měla celkem velkej i uvedená akce, koukám k dnešnímu datu na FB, že N.V.Ú. to bez Štěpána nezabalí a budou hrát dál a Štěpán vystoupí se svojí novou kapelou V.V.Ú. už 18. 1. v Kolíně. Pokud tě to zajímá, další info, si můžeš dohledat na webu.

Pár fotek z akce najdeš na mejch stránkách.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat