pondělí 11. listopadu 2019

19.10.2019 – Mills Fest II.


19.10.2019 – The Rays of the Sun, Pertho, Evil Regiment, Deaf and Dumb, Breed, Scream of the Lambs, Fleshless

Uprostřed skal v severočeských Mlýnech se odehrálo pokračování indoor festiválku Mills Fest. Dle přidané číslovky se jednalo o druhé pokračování akce, ovšem kdy se uskutečnil první ročník, jsem ve svém mozku ani na netu prostě nevypátral (je dost pravděpodobné, že v době prvního ročníku ještě prostě nefrčely všechny ty internety, ale akce se šířily mezi fans formou tištěných letáků). Tuhle „old skull“ dobu si až na výjimky pamatovala nejen většina dospělých návštěvníků akce, ale i většina vystupujících hudebníků i když v oné době hráli v jiných kapelách. I přesto že jsem nezaznamenal během akce „špatnej“ hudební set, byl festiválek spíše o setkání starých přátel, kteří se na scéně pohybují, buď na jedné či druhé straně stage, již pěknou řádku let. V celkovym dojmu tuhle sešlost asi nejvíce vystihovalo slovíčko „nostalgické“.

Jednoznačně nostalgické, protože s Rays of the Sun, jejichž bubeník Slávek tuhle akcičku upekl, si odbyl trackem „Paprsky slunce“ svoji derniéru kytarista Míša Kalík (ani si nedokážu vybavit, kdy jsem ho s kapelou viděl na pódiu naposledy) a vlastně kapela samotná vystoupila živě poměrně po dlouhý době…ostatně stejně jako po poměrně dlouhý době hibernace vypustila novou nahrávku „Distant Worlds“, která, co se týká hudebních kvalit, navazuje na vydařené nahrávky kolem magického roku 2000. Nostalgické dále proto, že pokud se u The Rays of the Sun bavíme o letech 1995 až dejme tomu 2010, tak u ostatních kapel či hudebníků tomu až na výjimky rozhodně není jinak. Jeden příklad za všechny jsou Scream of the Lambs. Těleso vzniklé z mistrů strun death metalové úderky Laniena Mentis (start 1996, 1999 velice kvalitní materiál „Shambles of Mind“, poté úpadek, pokus o reunion v pozměněné sestavě a 2011 definitivní smrt) a řevu z českolipských hardcore uskupení SI a Zero, z nichž ta první spadá do poněkud temnějších devadesátek. Takhle by se směle dalo pokračovat personálně i kamarádsky propojenými kapelami Deaf and Dumb a Evil Regiment nebo už „ za ty léta“ poměrně profláknutou death metalovou úderkou Fleshless.

Jak už jsem uvedl, hudebně až na občasnej ne moc vydařenej zvuk, to byla vskutku paráda, do které se zapojily i „služebně“ mladší kapely Pertho a Breed. Organizačně byl celej tenhle večírek zmáknutej na výbornou (teda až na kosu zapříčiněnou couráním kuřáků ze sálu ven – včetně mě)…od zajištění občerstvení až pod DIY sestavené pódium. Nerad bych se úplně pitval v jednotlivých setech, ale pár slov si ke koncertům kapel i ke kapelám samotným přeci jen neodpustím.

THE RAYS OF THE SUN jsem již přiblížil v poněkud obsáhlejším úvodu a pokud pominu fakt, že tahle kapelka byla jednou z prvních, kterou jsem před více než dvaceti lety viděl hrát na živo, mám k „rejskům“ i přes skutečnost, že tenhle rank tvoří vskutku jen promile v mé sbírce nahrávek, zatraceně kladnej vztah. Je to asi tim, že když se dělá muzika dobře, nejsou mezi žánrama bariéry a člověk holdující převážně drsnym kytarám naprosto podlehne směsici doom rocku s notnou porcí autorského přístupu, kde melancholické melodie umocňuje zatraceně podmanivý hlas zpěvačky, která umí zpívat.
Po vskutku výživném rozehřátí „paprsky slunce“ nastoupila HC metalová úderka PERTHO. O téhle čtveřici propagující dle názvu schopnost vybrat si správnou životní cestu, jsem toho v minulosti už napsal poměrně dost v reportech z českolipského undergroundu. Kapela ač není na nahrávky příliš plodná je minimálně v regionu, kde se pohybuju poměrně koncertně aktivní a na Mills festu teda podala neskutečně energický a v celku i chytlavý set…až jsem byl překvapen, jelikož na jiných akcích v minulosti mi kapela vždy poněkud zapadla mezi ostatní soubory na dané akci vystupující.

Black punkovou zlobu předvedlo staré dobré komando ze Studánky. Krystalizace k EVIL REGIMENT započala před otáčením krucifixů v crust grindovém šílenství jménem MRÁZEK, aby po extrémních výplachových koncertech přešla přes těleso HӦLLE ARBEIT k naprosto zlému regimentu, který ztrácí tempo pouze v záhvozdu. Zřím Záhvozd je totiž nejdelší opusem téhle partičky na debutním CD „Zagost“, které je doposud jediným počinem kapely, pominuli účast na kompilaci severočeských kapel „The North Bohemian Terror“, která je prakticky ještě novinkovým počinem. Tracky z těhle dvou CD kapela přehrává s oblibou ve stínu obrácených křížů s tvářemi krytými black metalovým warpaintem. Na téhle akci tomu nebylo jinak, stejně jako nepopiratelná přítomnost zla vzrůstajícího z punkových kořenů. Syrový hudební náklad nebojící se užití primitivních hudebních postupů a zvukové kakofonie, na čemž prakticky celá černá scéna vyrostla…co koncert, to zážitek.

Na uvedenou, doslova ještě fresh, CD kompilaci přispěla třemi skladbami i následující industriálně pod laděná deathová mašina DEAF AND DUMB. Ohromný zvukový válec, který neztrácí na síle ani v osekané sestavě, kterou tvoří kytara, basa, řev a automatický bubeník. Znovu si po stráveném technicky precizně zmáknutém setu neodpustím poznámku, že je hrozná škoda odchodu druhého kytaristy a velmi schopného bubeníka, protože v dané sestavě měla kapela neskutečně našlápnuto dobýt domácí podia a převálcovat spoustu „agrohnoje“, který promotéři v českém rybníčku vyškrabují leckdy doslova ze dna. Řezník je zpět, porcuje bez servítků, ovšem na „Řeznickou sekyru 2019“ to už bohužel není. Nezbývá než doufat, že hudebníci s kopou zkušeností obohatí kapelní sestavu o další neméně kvalitní ranaře a tohle uskupení jednou dostane, co si po právu od roku 1995/96 zaslouží.  

Nová metalová vlna v podobě nejmladší kapely akce BREED přišla v line-upu po naprosté hudební devastaci předchozího buldozeru vskutku vhod. Svěží, kompozičně záživné, citlivě vyvážené mezi soft a hard a celkově uvěřitelné. Profi živá přehrávka čtyřleté hudební diskografie kapely čítající loňský disk s názvem „Cesta do Pekel“ nemohla rozhodně nikoho urazit. Na kapelu rozhodně doporučuju mrknout na webových profilech a ještě lépe zajít rovnou někam do klubu.

Stejně jako předchozí chody v pestrém a poněkud obsáhlejším menu akce jsem příjemně strávil i v úvodu taktéž zmíněné SCREAM OF THE LAMBS, kteří po deseti letech přicházejí s novým materiálem, který úplně nenavazuje na předchozí dva počiny z let 2009 a 2007, kdy kapela samotná vznikla po rozpadu kapel Zero a původní Lanieny Mentis. S ohledem na shlédnutý koncert nelze než konstatovat, že tihle matadoři českolipské ug scény mají stále co nabídnout a dokážou přijít i po letech s nefalšovanou autorskou tvorbou nevykrádající sebe sama. I když letošní ípko spousta lidí zřejmě nestráví, osobně jsme s ním živě i z nahrávky umístěné na bandzone profilu kapely spokojený víc než z předchozí tvorbou českolipáků. Původní propojení hardcoru a metalu zde prostě přechází do do dalšího rozměru.

Na závěr akce vystoupili děčínští FLESHLESS, které není vskutku potřeba představovat a psát o nich, že zahráli kvalitní koncert. Kapela to drtí s minimálními personálními kotrmelci pětadvacet let a jejich nejnovější dlouhohrající desku „Doomed“ lze s přehledem zařadit k tomu nejlepšímu, co kapela nahrála.

Co dodat na závě…prostě skvělej mejdan.
  
Pár fotek z akce najdeš časem na mejch stránkách.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat