neděle 23. února 2020

21.02.2020 – Temným zítřkům vstříc


21.02.2020 – Nuummite, Hnus Umírající, Vole, Bahratal – Liberec Azyl

"Bahratal s warpainty na obličejích spustí svůj válečný stroj – jejich panzerfausty jsou směsicí osmdesátkového black metalu, thrashe a noise punku. „Krvácí jak píča Matky Boží,“ řve zpěvák a basák kreslí ve vzduchu obrácený krucifix." Nejen těchto pár vět vytažených z velmi diskutovaného článku na A2larm.cz, ale i složení kapely samotné či jejich sety na bohnickém hřbitově bláznů nedaleko psychiatrické léčebny nebo koncert v rámci Triumph des Willens (už jen tenhle název samotný tě musí praštit do očí) ve Vápence v Dalejském údolí opřádají kapelu jistou formou new age mysticismu…až by si člověk řekl, že tahle kapela stojí pouze na tom. Z omylu tě může vyvést…ale o tom později.

Původně jsem myslel, že mi koncept téhle vskutku temné akce naruší téměř na poslední chvíli do soupisky přidaní punkoví chuligáni Vole, ale nakonec ho minimálně pro mě uvedená kapela překopala a mimo něj se octli pro mě téměř neznámí pražští NUUMITE, kteří jakoby nejen zvolili opačnou cestu (kapelu tvoří hudebníci z death/black metalového tělesa Errantes a svou novou kapelou otevírají víko metalové škatule a vykukují do okolního hudebního světa prvky post rocku a indie), ale i předvedený set byl oproti následujícím prostě jedním slovem čistý. Nuumite naservírovali několik vyzrálých kompozic plných perfektních hráčských výkonů, u kterých zpěv, jímž tahle kapela vůbec nedisponuje, prakticky nechyběl. Před akcí samotnou jsem něco málo nakoukal na youtube a na zadek mě to vyloženě neposadilo, ovšem živě s parádním zvukem, slušně zaplněným koncertní sálem a efektním nasvícení, což už je a Azylu prostě zvykem, jsem si jejich koncert užil rozhodně nad očekávání. Pokud si ještě neměl s kapelou tu čest, doporučuju mrknout na bandzone či facebook, kde lze něco málo poslechnout a ještě lepší bude na tenhle zjednodušeně řečeno atmosférický post-black vyrazit někam do klubu.

Následující black metalovou kapelu vzrostlou naopak, jako se dnes stále častěji děje, z hardcore punkových kořenů HNUS UMÍRAJÍCÍ, asi není zapotřebí posluchači, který se do metalu neponořil zrovna včera nijak představovat. I na Crumpitu už něco málo o tomhle bandu padlo. V Azylu kapela využila nejen místní mlhovač, ale pro jistotu zapojila i vlastní, takže při blackovém infernu s využitým potenciálem dvou kytar nebylo během několika tracků vidět na krok. Nenávistný skřehot řezal mlhu stejně jako pódiová světla a vskutku démonické podsvícení zpěváka dodávalo koncertu na v žánru nezbytné zlověstnosti. Po hudební stránce nejde nic vytknout, čehož si sou dobře vědomi i u Metalgate Records, ale o tom už jsem psal – viz. proklik výše. Kapelu poslouchej na badcampu, koncerty sleduj na facebooku…stojí zato.

Stejně tak stojí zato následující pražská partička sígrů říkající si jednoduše VOLE. Kapelu předchází nejen pověstná divokost, kterou posunují za hranici únosnosti každým dalším gigem, ale i údernými názvy nahrávek, z nichž ta poslední „Dej Bůh Pěstí“ je bez debat nekompromisní šlehou rovnou mezi světla, kterou můžeš ostatně schytat i pokud se odvážíš do kotle…haha. Kotel byl v Liberci dle očekávání vskutku brutální…až se zpěvák Tomáš proběhl i po stropě (video). Postava Tomáše dělá spolu s mixem ze řetězu utrženého hardcoru a punk s noisovým ocáskem nezaměnitelnou tvář kapely, která pokud disponuje dobrým a hutným zvukem, řeže hlavy rovnou z krku. Toto se v Azylu povedlo a sám jsem žasnul, jaký tlak dokážou poslat do publika. Naposledy jsem viděl Vole živě před třemi lety a už tehdy měli sílu, ovšem tohle bylo vskutku peklo. Nespoutaného ducha i neopomenutelný princip DIY přenášejí členové VOLE s dalšími hudebníky nejen do následující kapely BAHRATAL, ale i  do vysokojakostní staroškolské deathtovky Snět, která se v Liberci ukázala v loňském roce (report). Vole začíná být na hardcore punkové scéně silným hráčem, takže nejen jednoznačně doporučuji poslední desku, kterou můžeš poslechnout na bandcampu, ale rozhodně i návštěvu některého z jejich energických koncertů.

Zde navážu na poněkud křečovitě ukončený úvod reportu a pokusím se shrnout dojmy asi z nejvíce očekávaného setu dnešního večera, který měli na svědomí BAHRATAL. “Prahu oplotit a nechat vychcípat!“ opakovaně poslal do publika frontam s projevem ála Svatý Vincent. Black metalové warpainty, vyžádané přítmí s lehkým červeným nasvícením a kult násilí a smrti objednávající pro neuklidňující se kotel umocňovaný minimálně stejně intenzívním tlakem jako měli Vole pobyt v lágru v duchu nihilistického konceptu, který přitahuje fans jako magnet. Hluková hradba, kterou letmo pronikaly vyhrávky jednotlivých hudebníků, děsuplné vazbení a nadávky do publika mě semlely na prach (video). Obdobnou husinu jsem pociťoval při prvním poslechu desetipalcového debutu kapely s názvem „Lágry všem“, jehož patnáct minut dokazuje, že Bahratal nestojí pouze na image, ale celé tohle divadýlko včetně drsných jevištních póz, které je mimochodem neskutečně uvěřitelné, je pouze dílem skládanky, kterou BAHRATAL naprostým právem čeří vody na domácí hudební scéně. Neskutečný set byl samozřejmě i stylově zakončen “A teď už táhněte domů Vy kundy!“

Pokud si tak ještě neučinil, přečti si uvedený článek na A2larm.cz , kde se o Bahratalu dozvíš víc. Choď na koncerty a kupuj desky. Víc fotek než je v článku, najdeš na mých stránkách. K dispozici jsou i další fotky od Karla na jeho FB profilu, kde najdeš spoustu dalších fotek a videí z dalších akcí.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat