sobota 15. října 2022

11.10.2022 – Detroit 442, Osliz – Liberec, Azyl

DETROIT 442 z amerického Michiganu nepředvedli svůj staroškolský punk v ČR poprvé, ovšem letos si přímo napsali, že stojí o koncert v libereckém Azylu, kde jim pořadatel přiřadil uprostřed pracovního týdne mimoňské neurvalce OSLIZ.

Osliz nejsou na scéně žádní nováčci, ovšem jejich přístup k věci je dost podobný americkým hostům., takže řekněmě ležérní. Osliz vydali v roce 2020 po deseti letech koncertování debutní CD “Bestie“, které jsem je viděl prodávat pouze na jejich “Jaro festu“ za mimoňskou hospodou. Ovšem kapela nestojí pouze na sígrovském přístupu dle jejich hitovky “Alko Punk“, kterou najdeš na uvedeném CD, ale jednoznačně se vymezuje vůči srajdám na scéně tracky GNWP nebo aktuálně proti Putinovským trackem vyjadřující solidaritu s napadenou Ukrajinou. Stejně tak Potkan pořádal koncert na podporu Ukrajiny, ze kterého putovalo pěkných pár tisícovek na pomoc obětem ruské agrese. Hudební agresivity jsem se ovšem na tomhle setu překvapivě dočkal až k jeho konci. Jinak se jednalo o zdatně zahraný skočný hardcore punk, který přišla podpořit se slušnou porcí fanoušků i návštěva z Detroitu. Ale jindy jsou prostě tvrdší…asi bylo ještě málo paliva z výčepu na pořádnej alko punk.

Následující DETROIT 442 mě dost pobavili u distra, kde vytáhli štosy LP bez slíd i bez krabice prostě z batohu a na tom závisel i jejich stav. Na rozdíl od návštěvy ČR před pěti lety, kdy přivezli druhé řadové album “Pig$“, které se aktuálně prodává za 70 erou (není se co divit, moc jich asi nepřežilo, žejo), letos předložili loňské album “The Spineless Worms And Maggots Crawling From The Shit Of America’s Consciousness“, jehož náplň víceméně kopírovala koncertní set, ze kterého jsem se bez debat posadil na zadek. Kapela tvořená členy s bohatou hudební zkušeností předvedla poměrně ostře se stupňující set, který si po pár tracích omotal publikum kolem prstu. Zpěvák Lacy Sterling chrlí na mikrofon sociálně kritické texty více jak čtyřicet let, a to od detroitské punkové kapely Son of Sam přes noise punk Hillside Stranglers až po aktuální Detroit 442. Sám vystupuje s akustickým setem Lacy 442 a pod značkou 442 vydává jak LP své aktuální kapely, tak kompilace detroitské punkové scény. Obdobně jsou na to i ostatní poměrně aktivní členové kapely, třeba bych vůbec nečekal, že bubeníka z Detroit 442 najdu ve skvělé psychedelické doomovce Acid Witch. Ono decentní ocásek psychedeliky i noise rocku přináší do Detroit 442 i frontam Lacy z uvedených Hillside Stranglers a bylo to tam živě znát. Set měl základ poctivého punku 80. let s afroamerickým temperamentem, který mě hrozně baví třeba u Negro Terror. Do toho politický plivanec a sígrovství Dead Kennedys. Vše zabaleno do současného agresivněji položeného punku až hardcore punku s masivními refrény. Vše ve středně dlouhých skladbách a bez hlucích míst. Pecka!

Sleduj stránky Azylu, protože do konce měsíce ti ještě poteče krve z uší na Bizzaru nebo z jiných tělesných otvorů na šesté azyláckém chilli festu.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat