sobota 29. října 2022

28.10.2022 – 6. azylácký chilli fest – Liberec, Azyl

Liberecky azyl nabídl po delší odmlce další chilli fest, kde se mísila pálivost jídel s rychlostí kytar a kuchařský um s tím muzikantským. Oproti předchozímu, řekněme více žánrovému ročníku, se letošní šestka soustředila výhradně na d-beat a i když jsem kapely poslechnul na hudebních platformách ještě před akcí, netušil jsem, že prožiju jeden z nejlepších crustových koncertů, který azyl spatřil.

Po soutěži o nejlepší pokrm i klání kdo přežije největší dávku kapsaicinu, přišla na řadu část hudební. Trojici nemilosrdně tepajících kapel odstartovala pražská d-beat partička SØLITÄR, tvořená lidmi z Controlled Existence, Interpunkce, Terminator X, Murder Inc. a dalších. Basa, kytara, bicí a ženský i mužský řev. Nekompromisní válce, běhání po stropě a mosh od prvních tónů. Nevím, jestli to takhle zažehlo to chilli a nebo azylácká pivka, ale atmosféra akce byla hned od začátku skvělá a pokračovala celou noc. Pokud chceš něco blíže ke kapele, do které přinesl každý člen kus své muzikantské dráhy/směru/střihu, musíš na koncert a na netu ji nehledej.

Italská partička MOTRON tvořená lidmi z Kontatto, Miseria, Campus Sterminii, Pioggia Nera a Devoid Of Though není na scéně žádným nováčkem. Deset let na scéně, dvě velké desky a dvanáctipalcový split na cestě. Tepavý d-beat s úlety k Motörhead, kde se během rock n rollových vyhrávek naplno uplatnila druhá kytara. Naprosto devastační vokál, který bych přirovnal k hrubému projevu Hiatus na kultovní desce “From Resignation... To Revolt“ (teď jí dost poslouchám, tak proto mě napadla jako první). Celkem se mi líbilo, že borci netlačili zbytečně na pilu a takhle ostře pojatou muziku odehráli s naprostou lehkostí. Minimálně si poslechni jejich nahrávky na bandcampu a pokud máš čas, tak dojdi večer do pražské Eternie, kde je ještě před odjezdem z ČR v rámci jejich tour stihneš.

Uvedené tourko jedou Motron s berlínskými stenchcoristy TERMINAL FILTH, kteří i přes řadu skvělých metalových postupů předvedli takové dis beatové pasáže s nelidským řevem a tlukotem bubeníka, že mi spadla čelist. Dva kytaristé kouzlili do středních temp neskutečné linky, které jeden doplňoval dalším řevem. Středně dlouhé i delší tracky nabídli na ostří žiletky vybalancovaný poměr hudebních parádiček a zachování devastačního válce, který zbylé přeživší fanoušky o půlnoci rozpálil do běla. Po setu jsem si říkal, zase nepřeháněj, ale zaznamenal jsem i stejné nadšení od dalších fans. Ovace i přídavek byly zcela na místě. Na bandcampu najdeš materiál ze dvou kazet, které má kapela k prodeji na koncertech a večer v Eternii najdeš stenchore, který tě zadupe do země.

Motron přivezli obsáhlé distro, ze kterého si vybral každý a kdo by přeci jen nic nenašel, mohl se vedle podívat u Abacka, který právě vydal skvělý titul “El sistema se alimenta de miseria“ od Necropolitica, aby toho d-beatu nebylo málo.

Pár obrázků najdeš na mých stránkách.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat