pondělí 14. října 2024

ABORTION / 7 MINÚT STRACHU

Abortion…tohle šílenství začalo před rokem 1989 a stále drží směr. Osobně jsem se připojil v roce 2002 zakoupením a následnou posedlostí albem “Have a Nice Day“ a od té doby nadšeně vyhlížím nejen každou další nahrávku, ale i setkání s Tondou, nejlépe při příležitosti živé přehrávky.

Letos jsem se dočkal po delší době dvanáctipalcového splitu z dílny Leprovi družiny obsahující čtrnáct vztyčných prostředníčků nešvarům doby jak dlouhodobým, tak velmi aktuálním, ostatně jak je v ranku a zejména u téhle kapely zvykem. Tracky převážně do jedné minuty stopáže v rámci kolize mých oblíbených hudebních stylů jako je hardcore punk nebo grindcore s mincing ocáskem v té nejsyrovější podobě zdobí několik inter. To nejtrefnější je ve válu “Gulag Gulaš Party“. Zvuk je šitý na míru stylu i nahrávce samotné. Tohle je vážení underground v ryzí podobě, který vypadl v různobarevných elpíčkách z jednoduché, leč titulními covery zdařilé kapsy z kolaborace řady evropských labelů včetně de facto kapelního Bonesawer Records. Za zhruba deset minut opakovaně přechází Tondův nezaměnitelný hrubý vokál do dávivých poloh pod kulometnou palbou bicích. Kytary řezáním a chrastěním ukrajují nemilosrdně tenhle soundtrack pro právem nasratou mesage ve slovenském jazyce, která by sice měla, ale ovšem nikdy tofužel nepadne na úrodnou půdu…protože je Úsvit idiotov.

Druhou stranu splitu okupuje jedenácti minutová noisecore epopej složená z třiceti šesti dějství z pera 7MS aka Sedem Minut Strachu, které pojí s Abortion nejen Slovenko, ale i uvedený label Bonesawer Records, kde vycházejí nahrávky další hudebních projektů hudebníků z obou kapel. V rámci této části nahrávky nahrané v reálném čase se doslova tonoucí stébla chytá a pokaždé, když jsem měl pocit, že se chytám nějakého hudebního motivu, zahučel jsem následně hluboko pod hladinu disharmonie. Zamotán do zpětných vazeb linoucích se skrze důmyslná zapojení efektů jsem se nejen zasmál u řady názvů skladeb, ale i a pochopil, že By borci Kceli Byť Sore Throat. 

Obě strany barevných desek pojí nejen dlouholetá láska k extrémní hudbě, ale i potřebný nadhled...s tímto je potřeba k nahrávce také přistupovat. Finální verdikt je jasná rezervace místa v polici s deskami.

A 5/4,5

7 MS/3,5