sobota 4. července 2020

27.06.2020 – Kanibal action


27.06.2020 – MIKExWAZOWSKI, Hystos, Purulent Spermacanal – Farářova sluj aka Orthodox, Mladá Boleslav

I když už gore nejede u mě v přehrávači nějaký ten pátek prim, jsou v rámci žánru kapely, které si stále rád z desky poslechu a ještě raději na ně vyrazím do klubu nebo na festival. Kultovní domácí sebranka Purulent Spermacanal je rozhodně jednou z nich…takže účast na mladoboleslavské “Kanibal action“ byla jasná volba.

Můj první post-covidový (doufejme, že nikoli mezi covidový) koncert v pověstné Farářově sluji s jedinou vadou na kráse v podobě občasných návštěv jedinců, kteří musí pod tíhou nahnědlého mozku za každou cenu ukazovat, jak vysoko skáče jejích pes, otevřela čerstvá mladoboleslavská krev MIKExWAZOWSKI. V podstatě rodinný grindcore podnik s výlety do crustu a powerviolence nepostrádající nezbytnou špínu a zápal pro věc, zde čpící zejména z průměrného věku hudebníků pod dvacet let, evokoval staré demopásky, které můžeš najít i dnes na asfaltových reedicích nestorů uvedených žánrů. Kadence tracků s výletem zpěváka pod pódium podpořená domácím publikem nebyla vůbec marná. Pokud si ovšem mohu dovolit poznámku, nebál bych se do tvorby nasázet trošku toho nezbytného vazbení, které by rozhodně vyšperkovalo kapelou vkusně nasázená down tempa. Trošku překvapující bylo, že hlasivky netrápil v sestavě figurující Ondra Maršálek, kterého můžeš znát z českolipské a poměrně hojně koncertující grindové brusky Incarnate (sleduj povánky na akce) a který uvedené na scéně zaběhnuté Incarnate po svém příchodu hlasovým projevem neskutečně nakopl. Sestava: kytara, basa, bicí a řev s potenciálem rozhodně do budoucna obohatit domácí rybníček a aktuálním potenciálem pro všechny promotéry, kteří chtějí doplnit “fast“ line-up své akce.

Jako druzí zahřměli “gorgrajnd“ kanálníci Hystos, z jejichž původní sestavy nezbyl již nikdo. Po odchodu zakládající člena kapely (založeno 1997) Pavla Prchlíka ke sklonu minulého roku se změnilo logo a vlastně i název kapely samotné (původně Histos). Poslední a slušná deska kapely pod starým logem vyšla v loňském roce a plány byly veliké: přibrat druhého kytaristu z mexické deathovky Armada a plivnout do ksichtu všem rasistickým ksindlům na scéně (křest CD pod logem antifašistické akce a přeškrtnutý haknkrajc v grafice uvedené nahrávky byly na dnešní poměry na metalové scéně vskutku kopnutím do vosího hnízda). No, nakonec je nový kytarista kytaristou jediným a hraje se materiál natočený se stávajícím basákem Bobem (tedy od roku 2012 do současnosti). Po viděném setu si troufám napsat, že sestava si sedla, poměr mezi tanečností a pro řadu jedinců zvukovým kanálem (který mám rozhodně raději) byl poměrně vyvážený. Na daný prostor měla živá přehrávka Hystos alespoň elementární čitelnost a s ohledem na spokojenost několik desítek covidu nebojácných fans se přidávalo stejně jako u předchozí příšerky z “eseróčka“…došlo i na mocný hřbitov.

Který fanoušek gore grindu by neznal tři kultovní CD z let 1997-1999 “Puaka Balava“, “Legalize For Cannibalism“ a “We Pity We Didn't Kill You All“ vydaná pod Leviathan Records. Jsou to pecky, které se právem dočkávají od letošního roku reedic, které souvisejí s úspěchem comebacku v roce 2017, jehož vrcholem bylo vystoupení na OEF 2019 a vydání CD “Remains Of Human Body“ v témže roce navazující společně se splitem z roku 2018 tvorbou na uvedené před miléniové nahrávky. Set to byl jak fík, zazněly pecky, které jsem hltal na uvedeném OEF včetně coverek, kterých bylo v klubu v rámci přídavků samozřejmě více (Squash Bowels, Dead Infection, Cannibe) a i novinky z chystaného splitu s Carnal Diafragma, se kterými byli PS personálně propojeni před svým odklonem z uvedeného žánru poměrně dost skloňovanou deskou “Have the Munchies“ představující v podstatě konec kapely. Uvedený split vyjde nejen na CD, ale i na asfaltu a je se vskutku na co těšit (navíc se proslýchá, že BLP, který má na svědomí materiál po reunionu, pustil se do uvedených reedic, chystá i nějakou souhrnnou kolekci materiálu ze splitů, singlů a demáčů kapely). K tomu jak koncert probíhal lze pouze napsat, že byl kotel jako hrom, zvukově jsem byl na daný prostor mile překvapen a že Purulent Spermacanal s dvěma zakládajícími členy v aktuální sestavě jsou opět pevně v sedle a na scéně v rámci ranku útočí na přední příčky domácího žebříčku.

Několik cvaků z koncertu najdeš na mých stránkách.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat