sobota 27. května 2023

26.05.2023 – No Vida, J.T.N., Gril Killers, Postea – Hudební klub Díra, Nový Bor

O historii novoborského Hudebního klubu Díra jsem už psal v reportu z loňského listopadu, kdy tam pořádal koncert právě Míra z místních No Vida, kteří dnešní akci zahajovali s více než hodinovým skluzem. Čekalo se na lidi. Věčné téma…ovšem vždy s nevalným výsledkem v podobě pár přeživších na poslední kapelu mezi jednou a druhou ranní. Za zvukařským pultem byl opět člověk, který moc dobře věděl, jak zvučit tenhle žánr, takže pokud si kapela nediktovala nějaká specifika, zvuk byl skvělý. Zahajující NO VIDA si ovšem přidala na intenzitě a tím se bohužel utopila spoustu skvělého muzikantství. Největší devízou kapely je originalita. Prostě jakmile začnou hrát, poznáš je, stejně jako si poznal vždycky Samochotijo, kde Míra s Radkem hráli. Oba na kytary kouzlí a Míry typický zpěv je na domácí scéně nezaměnitelný. Velkým plusem je také skvělý bubeník, výborně gradující skladby až do noisového finále, jsou také jeho zásluhou. Tempa, nálady, hromada nápadů a rozrůstající se mírova krabičková základna. Tahle kapela zraje jako víno. Škoda jen toho zvuku a absence zpěvačky Martiny.

Punkovka ze Stráže pod Ralskem J.T.N. byla nejen skvělá nostalgická vzpomínka (vůbec jsem netušil, že ještě hrají) ale i poměrně veliké překvapení, kam se kapela posunula od doby (rok 2002), kdy jsem naslepo za posledních 60 peněz koupil na jednom koncertu jejich kazetu “Půdní punk“. Progres mezi staršími skočnými a novějšími tvrdšími i technicky vyspělejšími věcmi byl sakra znát. Kratší jednoduší punkové halekačky z uvedené kazety jako “Láďa“ nebo “Zelená“ versus propracovanější a delší kompozice jako “Fízlové“ s využitým potenciálem dvou kytar, které kopírovaly policejní sirény, tvořily poutavý set až do vod ostrého hardcoru. K tomu tři uchu lahodící standardní punkové klišé chrlící vokály. Na setu byla jediná chyba, byl moc krátký. Ochutnej na bandzone.

Dalším poměrně velkým překvapením byla nová kapela sestavená ze starých známých regionálních tváří GRIL KILLERS. V kapele najdeš lidi od dřevního punku nejen přes progresivnější polohy tohoto žárnu, ale i přes heavy rock až po thrashově řízný metal. I když o kapele vím od loňského podzimu, setkal jsem se s ní naživo poprvé. První co mě překvapilo, byl kvalitní, neunavný až d-beatový bubeník. Pod jeho rytmikou stály slušně vystavěné kompozice, ve kterých Franta (ex-TAT, Šašci bez hodnosti a další) hraje prozatím doprovodnou kytaru. Jakmile se zapojí do kompozičního procesu, který má zatím na triku kytarista Martin, půjde to ještě nahoru. Silnou stránkou tvorby a viděného koncertu byly i vokály. Hutný, ale čistý hlas zpěvačky v kombinaci s roky vyřvaným punkovým zpěvákem byl ideální kombinací…ne vždy potřebuje tvrdá hudba co nejdrsnější vokály…a že GK poměrně tvrdě hrají. Drobná zaváhání během setu jsou na profilaci a krátké působení kapely naprosto pochopitelná. Tady má bez debat Papagáj dalšího koně do své punkové stáje!

POSTEA z Pardubického kraje už s ohledem na pokročilou noční hodinu neměla tak velké obecenstvo jako předchozí kapely, ale ten zvuk…jak fík. Kapelu mám naposlouchanou a mám ji v rámci cz scény poměrně vysoko v poslechovém žebříčku…a obě řadová LP v polici. Kdo z přítomných náhodou nevěděl, co čekat, trika kytaristů Ekkaia a Ictus mu byla jasnou nápovědou. Pět kompozic…víceméně přehrána druhá deska dlouho avizovaného triptychu (pro pořádek třetí není ještě natočena). Tři extrémní vokály, dvě kytary a vynikající bubeník, jehož závěrečná palba do black metalových kytarových vichřic mě posadila na zadek. Vlastní hudební náplň se skládala z delších tracků stavěných na neo i emo custu a temném hardcoru. Pečlivě poskládané kompozice gradované všemi nástroji včetně uvedených hlasivek doplňovaly skvělé texty…když v závěru druhého tracku zpěvačka zařvala “dopadla hlína na rakev“ přeběhl mi mráz po zádech…TOP! Nechyběly samozřejmě vysvětlující úvody skladeb korespondující víceméně s tím, jak jsem promoval dnešní koncert na FB. Nebezpečí vzestupu nacionalismu zastoupeného zejména Tomiem Okamurou a jeho SPD, neblahé opakování historie v podobě Putinova krvavého tažení nebo důležitost pospolitosti a solidarity ve společnosti. Tohle miluješ nebo milovat budeš…bandcamp.

Nějaká videa z akce najdeš zde.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat