středa 10. dubna 2019

6.4.2019 – Blackened večírek u Faráře


6.4.2019 – Enisum / Hnus Umírající / Sekeromlat

I když je promotér Jirka v black metalu jako ryba ve vodě, tak mě jedno z prvních dubnovejch menu v Orthodoxu aka Farářově Sluji poněkud překvapilo. Klasickej metaláckejch klub a na pořadu dne black vzrostlej z hardcore punkovejch kořenů i melancholická post black i ambient doomovka neštící se užití čistejch vokálů…překvapení to bylo samozřejmě příjemný a to nejen hudebně, protože vyrazit dneska na black a neposlouchat u toho slinty ns dutohlavů se jen tak mimo hardcore punkový akce člověku moc nepoštěstí. Navíc, pokud člověk sleduje trošku dění na scéně, nemohl mu uniknout nejen „humbuk“ kolem bandu Hnus Umírající, ale i zčernalá stopa linoucí se hudební zkázou jménem Sekeromlat.

Právě SEKEROMLAT se představili na mladoboleslavském undergroundovém pódiu jako první. I když kapelu publikum oslabené včerejší akcí v čele Antigod přijalo poměrně chladně, zhostili se tihle nováčci „otevíráku“ večera, i přes zdravotní hendikep zpěváka, velice slušně. Syrovost podtrhnutá nahólovanym vokálem obalená do umělého kouře a pachu kadidel dala přítomným zakusit skutečné peklo, kde síra dusí nejen falešný modly, ale i hodnoty společnosti, který se neslučujou s filosofií svobodných lidí bez předsudků. Tenhle přesah chápu hlavně jako výchozí bod z hardcore punku, kde je prostě „Hardcore je víc než hudba“. Téměř statickým vystoupením, zahalením hudebníků a hudebnice, uvedenou syrovostí a leckdy účelovou kompoziční jednoduchostí byl předložen autentický štiplavý black…stejně jako jeho kouřová clona prosvícená několika málo zářivkami do očí přítomných. Bez keců neurvalej, uvěřitelnej a silnej hudební zážitek. Pro představu koukni na video z jiný akce a rozhodni navštiv FB stránku kapely.

Letošní debutní CD disk kapely HNUS UMÍRAJÍCÍ byl poměrně silně propagován vydavatelem a to Metalgate Records. Pokud tenhle label znáš, dobře víš, že sází na jistotu a jeho náplní není chrlení nahrávek bez rozmyslu – rozuměj bez citu pro výběr kvalitních kapel. HU nezapírají kvalitu jak uvedeným debutem, tak svými koncerty včetně toho mladoboleslavského. Hudební zkušenosti jednotlivých členů se rozprostírají napříč kytarovými žánry…za vše hovoří výčet kapel, kterými si hudebníci prošli (!úl.., Let Them Burn, Balaclava, Projekt Parabelum, N.W.O.). Z lomozu nástrojů, old skullového blackového skřeku, světelných a kouřových efektů jsem si odnesl požitek z profi odehraného setu plného silných momentů těžkých rifů v kompoziční vyzrálosti, existencionální trýzně, hromady odkazů na velká jména žánru a poctivé dávky autorského přístupu. Palec nahoru nelze dát pouze za užití mateřského jazyka v lyrické stránce věci, ale i za uvedenou precizní práci s kompozicí, kde se doslova o světlo v temnotě pralo nastolení atmosféry s údernými party včetně nezbytných žánrových kytarových vichřic. Ohromný aplaus byl naprosto zasloužený a následný vynucený přídavek bez debat na místě. Navíc o tom, že tahle kapela není jen o corpsepaintech si můžeš přečíst na jejich webových profilech.

Moje pocity z poslechu nové a v pořadí již čtvrté desky italských ENISUM byly zpočátku poněkud rozhárané…na jednu stranu vládlo nadšení, na druhou stranu (dnes jsem o tom již přesvědčen) nepochopení celkového konceptu na ploše extrémních 62 minut. Do míst, kde kapela chce svého posluchače mít, jsem se posunul zejména díky setu ve Farářově sloji a následně i opakovaným a již o mnoho příjemnějším poslechům double LP „Moth's Illusion“, ke kterému kapela s kořenem v roce 2006 (ještě jako one-man band kytaristy a zpěváka Marcella) zahájala své letošní evropské turné. Jediná zastávka v ČR se shodou okolností přesunula z Prahy do Mladé Boleslavi, a kdo tuhle příležitost propásl, přišel o excelentní atmosférickou jízdu v duchu post blackového žánru šmrcnutého nejen doomovou tryznou ale pravým duchem ambientu. Na rovinu píšu, že kdyby mě netlačil čas a levá bota, přál bych si, aby tenhle koncert nikdy neskončil…dokonale vystavěné hudební plochy podbarvené blackovým skřekem i death/doomovým growlingem ovládly prostor klubu i mysl přítomných (pokud tedy nebyla zakalená větším množstvem chlastu). Jako prostě TOP!

Pár fotek z hudebního pekla fotek najdeš na mejch stránkách.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat