neděle 14. června 2020

Filthy Element / Maticrust - Heliun, Nitrogen, Carbon, Filthy


Filthy Element/Maticrust - Heliun, Nitrogen, Carbon, Filthy 

Charlie (ex-Abortion, Märesvin) se svými dánskými kumpány pod hlavičkou Filthy Element navázal na solidní demíčko a společně naservírovali sedm tracků, které měly spatřit světlo světa na sedmipalcovém splitu s filipínskými Maticrust a to pod souhrnným názvem “Heliun, Nitrogen, Carbon, Filthy“.

No, abych pravdu řekl, těžko říct jestli k realizaci fyzického nosiče vůbec došlo. Materiál obou kapel je sice kompletně k poslechu na bandcampu Filthy Element, ale po sedmipalcové desce někde ani stopy. Navíc některé z avizovaný tracků filipínské hardcore punk, crust, grindcore metelice se objevily na filipínském hardcore punkovém čtyř splitu s názvem “Asura“, který vyšel ve formátu CD-r taktéž na Filipínách a následně všechny songy na full albumu Maticrust “Inhumane World Deprivation“, který vyšel fyzicky minimálně jako kazeta v Polsku.Obávám se, že nakonec obě kapely skončily “pouze“ u svého společného DIY přístupu, hrubosti a neučesanosti s to i co se zvuku týče. Toto ovšem nebrání dvě svým způsobem nádherné neurvalosti trošku zpromovat. 

Dovolil bych si začít tentokráte v obráceném pořadí a to na Filipínách. Pokud si pravidelný návštěvník OEF a nebo uctívač australských Warsore nebude ti jméno Maticrust cizí (loňský mezinárodní desetipalcový tribut Warsore je vskutku nátěr jako hrom). Ale teď už k uvedeným trackům, které měly okupovat B stranu splitu. Jedná o čtyři stopy na ploše něco málo přes pět minut s kadencí poplatnou nejen dané hudební škatuli, ale i privilegiu účasti na uvedeném tributu. V tomhle dílu zkázy se o tvoji pozornost perou bicí baterie s vysokou kadencí (vyjma nažhavovacích power violence vsuvek), dva překřikující se vokalisti v duchu kultovních žánrových spolků a kytara, která celou tuhle ze řetězu urvanou špínu nekrají na kousky, ale doslova trhá na sračky. V celkovém dojmu se jedná pro fanouška daného ranku o rozhodně nadprůměrnou a poměrně výživnou porci hluku nepostrádající nejen potřebou hudební agresi, ale i trademarky, při kterých fanouškům Hanky Zagorové vstávají hrůzou vlasy.

Dánové jsou i přes pokračující špínu přeci jen o vlásek čitelnější a to i přes skutečnost, že se nebojí do muziky propašovat řadu disharmonických kytarových linek a kompozičních zvratů na samé hranici zlomení vazu či v lepším případě prstů na hmatníku. Sedmero skladeb, které v rámci stopáže sází ještě na větší minimalizaci, než borci z Filípín, je i přes špínu a divoké výbuchy kompozičně poměrně variabilní (včetně užitých vokálů) a obsahuje řadu zatraceně chytlavých míst, ostatně stejně jak tomu bylo u demo nahrávky, což minimálně dva ze stěžejních žánrových kamenů přímo nabízejí…punk, mincecore a grindcore. Počin Filthy Element opět nepostrádá na první poslech čitelný zápal pro věc a samozřejmě nechybí ani potřebný tah na branku.

Přebálka, kterou bych s ohledem na hudební náplň nahrávky, rád držel v ruce, se mi tuze zamlouvá, jelikož zobrazuje s vhodně zvolenými barvami a vše říkajícím motivem prakticky v nahrávce slyšené…včetně dávky angažovanosti, názvy tracků napoví.

M 3,5/5
FE 4/5
Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat