pondělí 8. ledna 2018

Ataraxia - Ataraxia



Slovenská metalická crustovka čerpající taktéž ze školy hrubýho grindcoru Ataraxia vystrčila růžky teprve poměrně nedávno. Jednalo se o rok 2014. O rok později borci vysolili čtyřskladbový epko, který jak hudební náplní, tak po lyrický stránce udalo jasnej směr hudebnímu uskupení pod vlivem inspirace kapelama, jako jsou Tragedy, Entombed, Nasum či Rotten Sound. 

Zmíněnej matroš s kadencí skladeb průměrně po dvou minutách nedisponoval, jak to u demonahrávek bejvá zrovna dvakrát vydařenym zvukem. Ovšem posluchač zvyklej na starej špinavej hardcore nebo crust se tim s přehledem prokousal a s blaženym úsměvem si dal znova vypalovačku „Vztýčená Päsť“ či temnotu „Remorkér“ a odpustil kapele počáteční nedokonalost projevu.

Proč začínám tak obšírně? Ne, fakt nechodim kolem hrnce horký kaše, ale to, co na demonahrávce mohlo rušit, je u debutního full prostě v trapu. Zvuk je pořádně nařachanej a po švédsku nachrastěnej. Zpěvák si je ve svym projevu jistej a i přes menší natáhnutí stopáže jednotlivejch skladeb, to šlape jako hrom. Demo borci nahráli ve třech, kdy kytarista měl na starosti i basový linky…když rozbalíš sakra minimalistickej digipack, dostaneš na vnitřní straně černýho dvoupanelu info o stejný sestavě i při nahrávání tohohle stříbrnýho kotoučku, kterej byl mimochodem první vlaštovkou labelu Slovak Metal Army. Ta sestava mě trochu zaráží, jelikož na bandcampu kapely je uvedenej u sestavy, která se podílela na tvorbě desky, i basák, kterej s kapelou brázdí klubový i fesťákový pódia. No pravda vyjde najevo při troše zapátrání na netu, ostatně stejně jako texty, který se do minimalismu přebalu logicky nevešly…dostaneš je ovšem v plný palbě na bandcampu. Jinak černošedý provedení na lesklym papíře nahrávce sluší. V tomhle provedení, stejně jako v několika hudebních postupech ty avizovaný Tragedy opravdu najdeš.

Ovšem přece jen o něco víc než temnej hardcore vládnou na dvacetiminutový nahrávce čítající deset stop oktany. Intro se mihne jen zřídka a rozhodně celkově nezlepšuje potemnělou a místama pěkně nasranou náladu nahrávky. Olej do ohně přilévají i sociálně kritický texty podávaný převážně hrubším growlem občasně unikajícím do jedovatějších poloh…viz. znova nahraná „Vztýčená päsť“. Vše si užiješ dosyta i díky zmíněnýmu dobrýmu zvuku neukrývajícímu ani jednu kytarovou vyhrávku či zasyčení činelu…který samo na výsledný temnotě neubírají. 

Nahrávka kompletně představuje vskutku velmi dobrej střet temnýho hardcore crustu s metalem a grindcorem. Jeden příklad za všechny je track „Bratstvo neohrozených“, ve kterym údernej nástup po několika zvratech bez sebemenší kompoziční křeče střídá vyhrávka, která se pomalu rozpouští ve středních tempech do dalšího nášupu…skvěle to drží pohromadě a parádně se to poslouchá, ostatně jako celej matroš, ve kterym nudu rozhodně nenajdeš

PS: pokud by ti zbyly ještě nějaký ideje o krásnym světě před samotnym koncem nahrávky, rozhodně ji nevyndávej z přehrávače předčasně (o obojím minimálně pochybuju, ale co kdyby), protože závěrečná věc s trefnym názvem „Realita“, tě o ně spolehlivě připraví.

4,5/5

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat