sobota 10. února 2018

9.2.2018 – Kytarový emoce v Azylu


9.2.2018 – Nicota, Erath, Baestien


Vege jídlo, mraky druhů pivka…příjemný prostředí, DIY etika…minimálně pro mě nově a příjemně nasvícenej sál, velmi slušnej zvuk a hlavně zatraceně poutavý tři kapelky v rámci promotérskejch aktivit lidí z Drom. To byl sobotní koncert v libereckym klubu Azyl.

Lehce po devátý se v solidně zaplněnym sále představila nová pražská emo-hardcore formace NICOTA, která přehrála část svejch dvou kapitol hudební tvorby dostupnejch pro všechny posluchače na bandcampu kapely. Hudebníci nejsou na scéně žádnými zelenáči, jelikož všichni prošli dnes už neexistujícími hudebními spolky a to Naiada (vokál), Crowheart (kytara) a Wolves Unbound (škopky, basa). Aktuální gig bylo moje první setkání s touhle partičkou a narovinu řikám, že nedopadlo vůbec špatně. Logicky nemůžeš do všech tajů „světa“ Nicoty proniknout po jednom koncertu a letmym poslechu nahrávek, ovšem to, co jsem z toho vstřebal, mě stačilo na to, abych si hodil odběr a tím si dal kapelku do hledáčku, jelikož úročení zkušeností v rámci žánrů jako hardcore, post-hardcore, stoner rock, crust či alternative-screamo (mimochodem Naiada, která jela právě uvedený screamo je jedinou kapelkou, se kterou jsem měl čest na živo), přineslo svoje ovoce…a to nejen v rámci instrumentální složky tvorby, ale i po stránce lyrický. „Popeláři vždy přijíždějí přesně / Nasypou naše zbytky do nitra řvoucí lodě, a zase hned odplují kdovíkam všechny ty slupky, bordel z vysavačů a zplesnivělé třešně navést do díry a zakopat. / Když se dívám z okna na nebe, ptáky a mihotavé stromy, někdy mě napadá, jak bylo by snadné, vzdát to, a jet s nimi. / Ale když po řece mizí a napnuté plachty se jim plápolavě chvějí, tak chodím na kopec chytat vítr, a přemýšlím o naději.“

Nástup těžkejch emocí večera následně umocnila alternativně laděná post-rocková partička z Jablonce nad Nisou ERATH. Příjemně načatej předchozí kapelkou jsem bez náznaku nudy zhltl jejich set, kterej mě teda bec keců bral od samýho začátku až do bravurního konce. Co se týká kapely vlastní, opět se jednalo o vody mnou doposud neprobádaný, což je s ohledem na nesporný kvality tvorby tohoto hudebního uskupení, doslova zarážející. Bravurní kompozice obsahující přehršel neméně bravurně technicky zmáklejch nápadů od „soft“ rockovejch partů s čistym uhrančivym vokálem přes post kytarový plochy po rifovačky těžkejch kalibrů s drsnějším vokálem typu „rvu se ze řetězu a vyřvu ti díru do lebky“. Uvedená pestrost s precizně budovanou atmosférou setu Erath tvořenou pod vlivem matky přírody, byla pro mě jednoznačně největším překvapením tohoto koncertu. S ohledem na uvedený, už ti musí bejt jasný, že Erath fungující už od roku 2013 a mající na kontě EP z roku 2015 jsou silný ve všech ohledech včetně lyrický stránky věci…“Na začátku bylo ticho. Zvuk přišel jako logické vyústění cesty lesem, delayem nasáklý mech něžně podpírá kroky, tady nahoře jsme doma,tady nahoře víme kdo jsme.“

Samý vrchol akce měli na svědomí západočeští BAESTIEN,který přehráli na živo svojí debutovou loňskou nahrávku „Uroboros“. Na vynikající desku jsem psal loni recku, jejímž závěrem bylo shrnutí, že tahle nashrávka nemá negativa. Jelikož jsem recku psal pro jinej hudební webzine v rámci mejch už nadobro ukončenejch předchozích aktivit, dovolím si jí zde v citaci připomenout:

„Je to rok a nějaký drobný co mi Roman z kapely At The Tree (post-hardcore z Horního Slavkova…něco málo o týhle grupě můžeš dohledat v reportech) posílal k ochutnání novou tvorbu nový kapely ve který působí, ještě pěkně za tepla, ze zkušebny a bez zpěvu. Jako neznělo to marně, ovšem to jsem ještě netušil, co z toho na prestižnim labelu Alerta Antifascista nakonec letos na jaře vyleze…
Vylezl z toho tří skladbovej téměř čtyřicetiminutovej epos v duchu nefalšovanýho DIY, spáchanej od A do Z kapelou samotnou. Vše bylo nahraný loni ve zkušebně čtyřma týpkama, který se taktéž loni dali pod názvem Baestien do kopy. Hudebníky můžeš znát nejen ze zmíněnejch  At the Tree, ale taky z Albion, Universal Young Musician, Le Bain de Maid, Ourway nebo Herese. I když deska vyšla na zmíněnym prestižnim labelu, disponuje původnim obalem, kterej šel z rukou kapely samotný na loni avizovaný první vydání na CDerku ve vlastním nákladu, ze kterýho nakonec sešlo. Vydavatelství Alerta Antifascista se postaralo o LP press ve sto kusovym barevnym limitu a čtyřista kusový klasický černotě.
Už podle zmíněnejch kapel a labelu ti musí bejt jasný, o co tady jde a pokud vyřknu magický jméno Fall of Efrafa, kterýma a jima podobnýma je tvorba Baestien ovlivněna, musí už bejt doma i jedinec, kterej se ve vodách zčernalýho post hardcoru a epickýho crustu moc nepohybuje.
O grafickym zpracování nosiče se nemůžu extra krom titulního coveru rozepisovat, jelikož desku jsem zatím bohužel nedržel v ruce, což se ovšem změní za pár týdnů, kdy si budeš moct na Tubeře přečíst report z jejich koncertu, kde mám samo desku booklou a samo v limitu.
Pokud se mrkneš na texty, ihned ti docvakne, že se jedná o koncepční album pevně spjatý se svým názvem a samo i názvem kapely…jeden cyklus nekonečnýho kruhu se uzavřel…pokud se chceš na slabou tři čtvrtě hodinku stát malym Bastienem, polož desku na gramec nebo zapni stream (album je v duchu DIY samo k poslechu zdarma) a prožij si na vlastní kůži svůj nekonečný příběh…garantuju ti, že konec pro tebe v dohlednu rozhodně nebude, protože jeden poslech ti s největší pravděpodobností stačit nebude. Průvodcem na týhle pouti ti nebudou jen čtyři hudebníci standardní sestavy, ale taky Gabriela Strašilová - hlas z alternativní post rockový bandy Kannout, zde úvodní mluvené slovo k závěrečnýmu štychu a Raddy domnívám se, že z XoutrageX DIY booking na vokálních partech.
I když už nejsem schopnej spočítat, kolikrát jsem nahrávku za těch pár měsíců slyšel, body na prstech svejch rukou ovšem spočítat dovedu, jen tady trošku lituju, že těch prstů nemám jedenáct. Dál se rozepisovat nebudu, jelikož už teď si ztratil pár minut, který si mohl strávit ve společnosti kapely, která nevydala desku na AA jen tak pro nic za nic a navíc i kapely, která naplňuje do puntíku ono „hardcore je víc než hudba“… baestien.bandcamp.“

Pokud si dočetl až sem, tak na rovinu řikám, že aktuální živou přehrávku bych určitě nehodnotil jinak. Jsem rád, že jsem kluky viděl s dobrym zvukem, což se při jejich posledním mnou viděnym koncertu moc nepovedlo. 

A pokud bych měl shrnout celou akci, tak asi tim, že jsem neshledal ani „Ň“ negativního a předpokládám, že jsem nebyl zdaleka sám, kdo z koncertu odcházel nabytej pozitivní energií, kterou scéna vytváří. 

Fotky z akce sleduj na mejch stránkách.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat