čtvrtek 9. května 2019

Final Flag ‎– Capture The Flag

Koník se svým labelem Support Underground po vydání domácích Garant opět trošku odbočil ze své thrash deathové krasojízdy a nabídl vskutku výživné thrashem ošlehané old skull hardcore punkové sousto jménem Final Flag.

Final Flag je česko-americkej projekt, kde se potkaly nejen dva kontinenty, ale i dvě generace hudebníků. Za domácí v týmu FF najdeš na kytaře, base a vokálu vůdčí osobu Exorcizphobie Tomáše Skořepu, tlučmistra ze smrťáků Tortharry Jiřího Rosu a za Spojený státy na vokálu Erica Helzera, kterýho můžeš znát z mocných thrashcore výtržníků Wehrmacht. Samo aby nebyla sestava tak chudá, tak hudebníci přizvali další maniaky, takže si na kytaře ve dvou tracích zahostoval další kytarák Exorcizphobie Ondra Šíma a v jednom tracku uslyšíš na base Michala Martince.

Nahrávka se realizovala odděleně ve dvou prověřených studiích a výsledek mezinárodní a vlastně i lehce v rámci tvrdě metalový scény multižánrový spolupráce nedopadl vůbec zle. Posluchače borci vůbec nešetřili. Téměř ze čtyřiceti minut v podobě šestnácti zářezů jsem měl zpočátku obavu, ovšem po vložení střibrnýho koutoučku do přehrávače si mě kapela během několika tracků omotala doslova kolem prstu. Ale nepředbíhejme a mrkněme nejdříve, jak zvládli nahrávku zpracovat pro posluchačovo oko.

Dvoupanelový CD digipack je u labelu téměř standardem. Jeho jednoduché až téměř sígrovské pojetí pasuje k hudební náplni jak zadek na hrnec. Černobílý koncept včetně několika stránkovýho bookletu s full textovou výbavou „narušuje“ pouze otisk rtěnky female accomplice. Titulní cover dává jasně najevo vztah hudebníků k autoritám, kterej je v rámci žánru více než jasnej. Nahrávka se dočkala také vinylový podoby, kde klasicky černej asfalt jen podtrhuje čb grafický zpracování. U LP dostaneš textovou výbavu, kterou má ne svědomí Eric Helzer samo taky a to na jednolistym vnitřáku.

Vlastní hudební náplň působí neuvěřitelně svěže a to i přes skutečnost, že se odkazuje o tři dekády zpět ať už na Suicidal Tendencies či D.R.I. nebo „poloskrytou“ coverkou skladby „Indians“ z desky „Among The Living“ na Anthrax. Těch odkazů tam samozřejmě najdeš mnohem více a na mysl ti vyvstanou hlavně ty od interpretů, který v danym ranku a v danym období hudební historie preferuješ. K nahrávce je taky samo nutný takto přistupovat a i když maj některý tracky ostrý thrashový zuby nebo hutnej hácečkovej podklad, „Capture The Flag“ se pohybuje primárně v melodicko skočnejch punkovym vzdorem zčeřčenjech vodách.  Pokud přistoupíš na tenhle mezinárodní exkurz na několik stran kytarový historie a je ti jasný, co od desky můžeš čekat, rozhodně nepromarníš čtyři desítky minut života pochybnym hudebním slepencem. Ba naopak, dostaneš s optimálním zvukovym kabátem čirou radost z tvorby pod vlivem velikánů žánru, kteří psali hudební dějiny a jejich jména tu budou na věky věků…na rozdíl od řady dnešních „hudebních“ model složenejch z hoven, po kterejch po raketovym startu za pár let neštěkne ani pes. Navíc, když to celý s nespornym umem zkomponujou a profi zahrajou lidi, kteří už maj něco za sebou, tak vyvstává už jen jedna otázka…co chceš sakra víc?!

Snad jen vidět spokojenej výraz Čurbyho, jehož fesťák tohle celý rozpoutal nebo slyšet reakci Toma Morella.

5/5      

Grinch



Žádné komentáře:

Okomentovat