sobota 17. srpna 2019

Polští GC úderníci Straight Hate přicházejí s druhým albem


Tři roky po debutovém full materiálu „Every Scum Is a Straight Arrow“ přichází tahle čtverka polskejch ranařů s novou deskou "Black Sheep Parade", kterou prezentuje dost sebevědomě a láká na tvorbu pro fans Rotten Sound, Nails, Napalm Death, Extreme Noise Terror, Nasum nebo Entombed. Kapela dopředu avizuje, že svůj GC posouvá zase o něco dál a do muziky se nebojí namixovat nejen death metal, ale i krapet blacku. Jeden ze šestnácti tracků, které zabírají dobrou půl hodinku, je možné poslechnout na youtube profilu vydávajícího labelu. Album vyjde 21. 9. 2019 na CD i LP pod Deformeathing Prod. a vydařenou obálku má na svědomí Maciej Kamuda.

Já jen dodávám, že novej track má šťávů a s ohledem na sestavu pocházející na půl z taktéž polských Pariccide i hudební zkušenosti bubeníka (včetně působení v jedné z top polskejch kapel – Squash Bowels), se není čemu divit. Krom debutního fullka má kapelka na kontě nejen splitec právě s Squash Bowels, ale i splitec s indonéskými Speedy Gonzales a demíčko Mental Disorder, na dvě poslední zmiňovaný nahrávky jsem psal recky na webzine Tubera.cz, kterej už je nějakou dobu off jako Tau Cross a jeho kompletní obsah je v pánu – takže recky přikládám níže.


Straight Hate & Speedy Gonzales - Born To Grind (2014)


S polskou grindcore klepačkou se již čtenáři Tubery mohli seznámit prostřednictvím recky na jejich letošní debut a to ve formě EP Mental Disorder. Nyní od zpěváka Kuby Brewczyńskyho dorazil další matroš a to split kazeta s pro mě neznámou indonéskou grupou Speedy Gonzales.

Straight Hate to nakopli v roce 2008 jako hardcore grind úderka v rodném Polandu, ovšem po nějakých těch personálních čachrech jim výše zmíněná prvotina vyšla teprve letos. Krom mistra hlasivek Kuby (známého též z poslkých Parricide), jsou v bandu další tři drtiči, zručně ovládající klasickou sestavu: bicí, kytara a basa. Jejich indonéští kumpáni Speedy Gonzales v totožné sestavě co se týče počtu členů i nástrojové obsazení to rozbalili v roce 2011 a tento matroš není zdaleka jejich prvním, nasekali nějaký split kazety a aktuálně jsou před svým prvním full albem.

Takže jak tenhle split dvou epek vlastně vypadá. No, na své si přijdou hlavně milovníci DIY počinů. Černobílý cover nahrávky již svým ztvárněním zve k muzice, kterou rozhodně nemá na svědomí nějaký polsko-indonéský ekvivalent Slevy a Šaška. Devět válů, pět ku čtyřem ve prospěch smečky s exotických končin, s kratší stopáží a potenciálem všem nakopat prdel, jo.

To by na úvod stačilo a teď, jak to zní. Zvuk je na velmi dobré úrovni. Střídání tvorby kapel po válech na nahrávkách vždycky vítám…album má poté vždy lepší švunk a ne jinak tomu je i zde. Sotva se člověk probere z parádně rytmické řezanice v rodném jazyce kluků z Jávy, dostane polský hutný grindcore, který se mi zdá ještě krapet brutálnější než na debutu…že by pronikl do jejich tvorby i náznak death metalu…no na škodu to rozhodně není. Kytaristova práce muziku slušně oživuje a do chytlavé rytmiky si s parťáky z druhého konce světokoule vál není vskutku nic dlužen. Poté zase Jáva…scream a decentní nasraný growl k punkovému feelingu válu, který s přehledem ukazuje pomalejší, rychlejší a místy i techničtější polohy Speedyho Gonzalese. Poláci také drží stopáž max do dvou minut, akorát growl mají podstatně brutálnější. Krátký výplach Indonésanů střídá opět polských, nyní již o poznání hardcorevější grind, u kterého mi kape slint do klávesnice…kurevská práce! Ani jedna z bandů nemá problém s technikou, rychlostí, ani pomalejšími party, ale přece mi jen Straight Hate zatím ve výsledném dojmu připadají lepší. Speedy se ke konci splitu snaží zvednout laťku, přechází na angličtinu a trošku hrubne, ovšem polský grindcore ho nemilosrdně válcuje další zdařilou kompozicí s krásným názvem „Sweet Carnage“. Vál má hardcore koule, brutální vokál a celkově sílu jako hrom. Gonzales splitec uzavírá dalším výplachem s názvem Grindcoreminator…než se stačí rozjet, končí. No a co, tak si dáme znova, ne?

Jak jsem již vyblil, Polsko je na tom prostě líp, minimálně o třídu spíše o dvě, proto hodnocení je takový jaký je. Pokud máte rádi energickou a zároveň nabušenou muziku, tak tenhle splitec je přesně o ní. Šlus z Indonésie bambus.

SH 9/10
SG 7/10

Straight Hate - Mental Disorder (2014)

Straight Hate je poměrně nová polská smečka, jejíž debutní materiál se dostal k nám do redakce prostřednictvím vokalisty Kuby Brewczyńskyho, který nejenže trápí hlasivky v grindcore úderce Parricide, ale zároveň se zhostil loni touhle dobou mikrofonu i ve zmíněných Straight Hate.
EP Mental Disorder spatřilo světlo světa začátkem tohoto měsíce a krom vokalisty se na něm samozřejmě podíleli i další hudebníci z polského Lublinu v klasické sestavě pro pořádnej náklep, takže sestavu doplňuje kytarista, basák a bicman. I když jsou tihle čtyři týpci kloubící grindcore s hácéčkem a špetkou death metalu na scéně dle dostupných info pouze rok, povedlo se jim dát dohromady velmi solidní materiál.

Čtyřskladbová porce s průměrnou stopáží jednotlivých válů ke dvěma minutkám vyšla jako internetová nahrávka, ke které sama kapela na svém bandcampu uvádí, že pokud se ozve nějaká banda, která s nimi vydá split, jdou do toho. Navíc je tahle výzva směřovaná i k labelům…ale jeden už je zaháčkovanej…asi dobře ví proč.

No protože matroš je to opravdu kvalitní, navíc se slušným pochystaným titulním coverem. Věc otevírá vál Sweet Carnage, který kombinuje střední tempa s těžkými houpačkami, čímž tvoří vynikající HC/grindcore s optimálně vykresleným hrubým vokálem, jenž si občas přihodí trošku screamu. Nahrávka má solidní zvuk a jednotlivé nástroje jsou i v této hutné porci krásně čitelné. Hradcore hutnost čeká posluchače i ve druhém fláku Liquid Laugh, kde vystrkuje zejména v kytarové hře krapet zmíněného death metalu, když k tomu přičtu brutální basovou linku a celkový kompozičně i hudebně zdařilí koncept válu, který následuje kvalitou svého předchůdce, jsem spokojen jak to prase podrbané na hřbetu. Kritickou tématiku songů nepřerušuje ani trojka s názvem Resistance, která má díky své délce dostatek prostoru představit podrobně jednotlivé nástroje. Posluchač se dočkává jak grindcore kvapíku, tak úderných rifovaček, kterým mocně diktuje tempo mistr tlučmistr. Práci kytaristy se také prakticky nic vytknout a basovému bublání jakbysmet. Kratičké epko uzavírá death metalově rozjetá finální kompozice Bloodshot Eyes, ve které se opět klasické HC postupy prolínají s ostřejší grindcore jízdou. Kytarista parádně a s naprostým přehledem po celou stopáž epka plynule přechází mezi styly hry definující jednotlivé uvedené žánry extrémní muziky, takže hrát stejně jako ostatní hudebníci prostě umí.

Ve výsledném dojmu se asi budu opakovat, když napíšu, že se jedná o kvalitní věc, ale tak to prostě je, no. Kritici mé chabé slovní zásoby si z toho můžou pohonit a já můžu ještě přihlédnout k tomu, že se jedná o debutní počin. Dalším kladem budiž fakt, že vzhledem k slyšenému pojetí válů by se můj pohled na full desku, co se týče kvality i nepřítomné nudy, nejspíš nijak výrazně nezlepšil. Deská má i mírné zápory-spíše nedotaženosti (zvuk i propracovanost obalu by mohly být dle mého ještě lepší, no), které ovšem celkovou slast z poslechu příliš nekazí.

8,5/10



Žádné komentáře:

Okomentovat