sobota 19. prosince 2020

Surgery - Absorbing Roots

Surgery - Absorbing Roots

Dalším recenzentským a vlastně i posluchačským restíkem je druhé dlouhohrající album popradské death metalové úderky Surgery s názvem “Absorbing Roots“. Cédéčko pomohl poslat pětce hudebníků mezi metalové šílence opět Koník a jeho label Support Underground.

Už jsem to tady sice mockrát psal, ale je to bez debat pravdou pravdoucí. Pokud nalezneš na CD nebo LP logo tohoto labelu, je šance, že sáhneš posluchačsky vedle, úkol hodný Toma Cruise. Ani u druhého alba v osmnáctileté historii slovenských smrtonošů se mission impossible nekoná.

Formátem devíti skladbového nosiče je opět, jak je uvedeno, CD, ovšem tentokráte v klasickém jewel casu, který má přeci jen větší životnost při častém vyndávání a zandávaní do police než moderní digipacky…a že tuhle půlhodinovou placku, pokud holduješ starý death metalový škole nebojící se melodických pasáží, budeš vyndavat k poslechu velice často.

Titulní přebálka sice není nijak oslňující a abych pravdu řekl/napsal, hudební styl se pod ní ukrývající není na první pohled úplně jistý. Vlastní logo kapely, které na rozdíl od sestavy neprošlo za ty roky žádnou úpravou, už se smrticímu kovu blíží přeci jen více. Barevné provedení se mi celkem líbí a obsáhlému bookletu nelze vytknout prakticky nic. Full textová výbava je s ohledem na styl zcela na místě.

Stejně tak nelze nic vytknout samotné hudební náplni, kterou tvoří, jak jsem již uvedl staroškolský poctivý death metalový buldozer hrnoucí hromady lebek a kostí, který při potřebě změny tlačné síly vykouzlí v převodovce vynikající melodičnost. Na tuhle hru kapely jsem okamžitě přistoupil a doslova si užil řadu opakovaných poslechů s hlasitostí k téhle jízdě optimální…tudíž bez servítek co nejvíc do prava. Bydlet v bytovce, stála by mě recenze na tento doslova stříbrný kotouček (stará škola v každém ohledu) zřejmě nejednu stížnost…haha. Zvuk z popradského FM studia je velmi slušný a na materiálu je i přes jeho přímočařejší pojetí znát, že na něm hudebníci nějaký ten pátek poctivě makali…přesněji v letech 2014 až 2017. Na nahrávce se mnou nenáviděná dřevnost, kterou se honosí řada československých death metalových kapel, vyskytuje zcela minimálně a díky soudně nastavené stopáži nemá nuda prakticky žádnou šanci.

Vskutku nemá smysl detailně rozpitvávat jednotlivé skladby, jejichž stopáž nejde ani v jednom případě přes čtyři minuty časomíry, protože to stejně nikdo nečte a každého spíše zajímá výsledný dojem se silnými a slabými stránkami nahrávky. Album “Absorbing Roots“  nemá pro fanouška žánru slabé stránky žádné, pokud tedy pominu, že nenabízí žádné novum, ale poctivě a s citem pro věc zahraný smrtící kov, který byl v kurzu a několik dekád zpět v čase. I přes ten výlet do minulosti působí deska svěže a její hlavní devízou je evidentní sehranost hudebníků, z nichž každý rovnou měrou přispívá k chytlavosti celého materiálu. Kytarová práce s využitým potenciálem dvou kytar, které to dávkují přesně, aby neuškodily přímé jízdě k cíli, a zároveň nedávají prostor k nudné vatě v podobě donekonečna se opakujících uspávacích rifovaček. Skvěla nazvučená a tuhle krasojízdu umocňující basovka. Výborná práce s vokály Rastislava Šellenga a metronomický motor Petera Mikolaje.

Album bych přirovnal k posledním filmům Martina Scorseseho, jsou skvělé, dobře se na ně kouká i opakovaně, ovšem vše už tady bylo. Prostě deska hodná světové death metalové scény, která by mohla mít lepší obal.

4/5

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat