čtvrtek 20. května 2021

High Purity – Tulpa

High Purity – Tulpa

Dokud existuje světlo, temnoty se nezbavíš…čtvrtý disk brněnských grindcore nezmarů temnoty ve svém blackened nádechu přináší vskutku dost. Kde jsou ty doby, kdy jsem točil novinkové cédko “Z Euforie Vězení“, kde primárně skočný hardcore grind nastřeloval jako poctivá lajna pravého nefalšovaného severočeského pika. Čas a progrese přinesly následně velmi kvalitní album “Mínus13 Lumenů“, které jsem zejména na živo hltal s otevřenou pusou. Vážnější tvář na “Lumenech“ jsem přijal s nadšením a zároveň kvitoval opětovné užití mateřštiny v textech. Otevřenost kapely k dalším kytarovým extrémním žánrům byla znát na obou jmenovaných nahrávkách a dalším posunem je…vtisknutí jasné představy do vizuálního prostoru…“Tulpa“.

S náladou alba krásně koresponduje černobílý digipack, ukrývající krom samotného stříbrného kotoučku ve dvou panelech i zdařilý booklet s full textovou výbavou (mimo závěrečnou coverku). Po grafické stránce z tohoto samovydání srdíčko grindera jen zaplesá a co muzika? Modelování vlastní tváře na domácí scéně po dvanácti letech zdárně pokračuje a po divoce řezaných obrysech při odečítání lumenů jsou na Tulpě vidět již i vrásky z kaskád děsů světa, který nás spíše ničí, než aby nás hřál.

Kytarová rozehrávka otevírá bezednou hrobku, ze které krom hrdelního zpěvu šamanů vylétá poměrně silný grindcore klepec černější než naše duše. Leč se může na první poslech zdát, že progrese v tvorbě kapely ubylo, tak tomu rozhodně ve finále není. I když nahrávka stojí na poctivém českém grindovém základu se zvukem z vyškovského studia Davos, tak kapela i přes vysoké oktanové číslo stíhá poměrně dost…včetně výletů do dalších žánrů či subžánrů. Noha z plynu padá pro vhodné nastolení atmosféry zejména v death metalových partech. Míry čitelný vokál ze staré školy krásně doplňují black/death kytary i s nějakým tím decentním sólíčkem. Intry se na nahrávce vskutku šetří, což je zde rozhodně na místě, stejně jako jsou na místě i mrazivé výlety do čistě black metalových vod, ve kterých na tebe v prostorách pod Helvete čeká Euronymous s Deadem dealující žiletky pro ty, co plně pochopily brněnské texty.

Tulpa nejen drtí grindcorem, death a black metalem, které kombinuje se zručností profi hudebníků, ale umocňuje atmosféru i užitím post-metalových prvků. Tvůrčí impotence ani infantilita se nekoná, a to ani po textové stránce věci. Tři desítky minut se závěrečnou coverkou At The Gates si žádají opakování i poměrně vysoké hodnocení. Těhle jedenáct stop na domácí scéně rozhodně nezapadne.

4,5/5

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat