neděle 23. května 2021

22.5.2021 – První pocovidová sobota v Liberci

22.5.2021 – Scalp, Komplex Viny, Garbage Feast

9 měsíců, 22 dnů anebo jinak 295 dnů dělilo první pocovidovou sobotu pod taktovkou libereckého klubu azyl a poslední azylácký koncert roku 2020. Abstinencí v podobě téměř 300 dní jsme si více méně prošli všichni, co jsme stále bez ohledu na věk lační po živé muzice, která pro širší publikum vlastně muzikou ani není. Ti šťastnější měli díky účasti na posledních akcích v ČR nucenou přestávku o několik desítek dnů kratší, ovšem i tak to bylo pro všechny peklo…ovšem ne zdaleka tak hluboké, jako více než třicet tisíc zemřelých na sars a ne tak ubíjející jako názory popíračů a dalších psychopatů, kteří místo solidarity vykřikují po náměstích hlouposti á la covid-fašismus…ale o tom někdy jindy, protože politika prý do muziky nepatří…pst.

Doufám, že letos jsem četl na plágu “první pocovidový koncert“ naposledy a od konce letošního května si budeme moci dobrovolně devastovat ušní bubínky bez pauzy způsobené dalším negativním vývojem epidemie…v to pevně doufám a v předposlední květnovou sobotu společně se mnou doufaly přibližně další dvě stovky fanoušků, kteří přišli podpořit první azyláckou a zároveň benefiční akci v prostorách Komunitní zahrady LIAS. Vybíralo se na kultovní pražský klub 007, který stejně jako řada dalších klubů, a obecně i všeho napojeného na kulturu, mele z posledního.

Kolik se přesně vybralo, netuším, ale předpokládávám, že se to brzy dozvíme na webových profilech Azylu nebo zmíněné “Sedmičky“. Také se domnívám, že úplně tak nezáleželo, kdo na téhle akci hrál, ale že se vůbec hrálo. Přes to se nejednalo o žádné bezduché tancovačky, ale solidní porci muziky v podobě tří setů mezi sedmou a devátou hodinou večerní. Jako první se představila většině přítomných dobře známá hardcore punková kapela z Liberecka SCALP. Naposledy jsem kapelu viděl na sklonku roku 2019 na čtvrtém benefičním koncertu s cílem napomoci se záchranou pro život tolik důležitého (a po celém světě neustále decimovaného) deštného pralesa, který kapela tehdy pořádala a dnes jim to po nucené přestávce šlapalo jako tehdy…takže prostě velmi dobře. Rychlejší a nejen hudebně, ale i texty ostrá muzika s dvěma kytarami nabízejícími prostor i pro sólovou práci rozohnila ihned ze začátku přední řady fanoušků před nově vystavěným i proti nepřízni počasí krytým venkovním pódiu. Ke čtyřem vokálům kapely se připojilo na mikrofon i publikum a nadšení bylo znatelné na obou stranách…k tomu nový track…první letošní gig jako fík.

Přestávky mezi sety byly jednoznačně kratší než fronta u baru a poděbradští vzteklí psi Komplex viny, kteří příští rok završí druhou dekádu na scéně, poslali Dukovi pár milých pozdravů. Hardcore punková zdravice s vyšším oktanovým číslem, než předchozí set, byla samozřejmě stejně jedovatá jako jejich nahrávky. Přes slechy mě během focení břinkly zejména tracky z předloňského sedmipalce a prý se rýsuje další. No sedmipalec jsem si chtěl pořídit k debutním dvanácti palcům, co mám doma v polici, ovšem smolec…už jsou fuč. No, s ohledem na skutečnost, že v roce 2019 vyšlo 176 domácích elpíček, 24 singlů, nemůžeš prostě vše koupit hned. Poctivé a crustem ošlehané dvouminutovky s dvěma vokály i pověstné azylácké pivko si vyžádalo mezi punx první “oběti“…ale když punk, tak se vším všudy….dej si…stejně jako nahrávky téhle poněkud lehce opomíjené kapelky na bandcampu.

Završením tohoto bezesporu po dlouhé době skvělého večera byl minimalistický gig poměrně nové severočeské kapely Garbage Feast vystavěné na kytaře a bicích z již neexistujících Sick Gore Suffer a řevu basačky z dnes již rovněž nefunkčních Finis Afemie. To, že Šimin a Jéža umí hrát, jsem věděl, ovšem od profilace blackened grindcore jsem čekal něco krapet čistějšího…tohle byl spíše power violence mayhem…zrovna dneska jsem na burze koupil Mediolanum Capta Est…a za to může Urschula a její podprahové signály z nelidského řevu. Celkový dojem z těch pár minut je skvělý. Je to procpané nápady a špínou, má to sílu. Tohle tu prostě na severu chybělo…stejně jako ty koncerty.

Hrubek se nelekejte, na čárky nehleďte a hlavně nenoste odznaky “Volný Blok“, páč ten tělocvikář  byl moc i na SPD. Videa v lincích pocházejí z dílny Václava aka Karla Vyskočila, který tradičně nasázel i spoustu fotek. Pár mých fotek najdeš tradičně ZDE.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat