neděle 27. května 2018

25.5.2018 – Konflikt v Čerňáku


25.5.2018 – Konflikt, Ropucha, Šašci bez hodnosti  - Bar Čerňák

Touhle akcí jsem si splnil další z velkejch restů na poli neviděnejch a dnes již kultovních československejch kapel. Každej, kdo alespoň na nějakej čas čuchnul k punkový muzice, zajistý zná dobře slovenský punx Konflikt, který ač změnili třikrát název a několikrát sestavu, válcujou svým poctivym punkem s vlivy dalších kytarovejch žánrů nejen tam, kde jsou doma – SK a ČR, ale i hódně daleko za hranicema.

Novoborskej Bar Čerňák, leč má velmi omezený kapacitní i dispoziční možnosti, byl pro tenhle koncert v okolí rozhodně nejlepší volbou, protože tam je punk starý školy prostě doma. Jen pro zajímavost přihazuju pár obdobnejch kapel, který se v klubu představily a to N.V.Ú., SPS, Plexis, Do řady!, Znouzecnost.

Na akci samo nebyli pouze zmínění Konflikt, ale i dvě taktéž punkující, prakticky místem i častýma koncertama v tomhle prostoru domácí ROPUCHA a ŠAŠCI BEZ HODNOSTI. Z obou kapel pro změnu s ohledem na moje omezený časový možnosti jsem sčíhnul pouze část setu Ropuchy, která hrála před slovenskýma hostama.  Formace Ropucha disponuje dvěma pro žánr potřebnýma atributama a to dobrym bubeníkem (Robin, ex-Confuso Sino, ex-Tartupaluk, A-sakra i předchozí Šašci bez hodnosti) a nespoutanym DIY přístupem všech členů. Nasazení hudebníků, zpěvnost i potřebná agresivita setu rozhodně vždy vyváží i nějakou tu chybku na kterou se v rámci žánru rozhodně nehraje. Prakticky stejně to vnímalo publikum, ve kterym se pogovalo a chlast tekl proudem.

Je mi jasný, že chlast, pogo i pár rozbitejch půllitrů k punku patří, ovšem i to by mělo mít jistouhranici. Fakt mě vůbec neva, že jsem při setu KONFLIKT měl pivo za krkem, na tohle jsem za ty roky už víceméně zvyklej, ovšem střepy z rozbitýho skla před kapelou, kde se největší pařmeni a nebo ti nejvíce zmožení pivkem válí v rámci stržení předvedenym hudebním výkonem, tak to fakt ne…sklo do kotle nepatří. Stejně tak je nutný brát ohledy na vystupující kapelu. Trubka před pódiem není v klubu zas tak dlouho, jako impuls pro její pořízení vnímám ťafku mikrákem, kterou dostal Hošek z Plexis při jednom z koncertů v Čerňáku do zubů. Tentokráte to s ohledem na rozjařenost fans (i v prostoru vyhraněnym pro kapelu) koupil Robert alias Jury z Konfliktu a to nejen mikrákem, ale i stojanem a s ním ještě i místním fotografem, kterej to evidentně zezadu nečekal. Hned z fleku ti tady vypálim deset kapel, který by to po tomhle ihned zabalily, naštěstí to nebyl případ Konfliktu, jelikož nejenže set dohráli, ale naládovali do fans ještě sadu přídavků včetně jejich verze Posledního mohykána.


Set byl naprosto vynikající a aktuálně trojčlenní (kytara+zpěv, basa, bicí) a navíc s novym bubeníkem Vandym, kterej do kapelky naskočil loni na přelomu podzimu a zimy předvedli Konflikt očekávaný průřez dvaceti osmi letou tvorbou…samo s ohledem na nového bubeníka. Tím si lze vysvětlit, že nezaznělo pár věcí, který jsem očekával (např. track Tolerancia). Ovšem tohle fakt neubralo nikomu z přítomných na zážitku z gigu, kterej byl až po víko plnej nefalšovanýho punkovýho přátelství. To, že Jury umí zpívat a všichni uměj hrát, u týhle kapely fakt zdůrazňovat nemusim…pokud netušíš o čem píšu, mrkni na youtube.

Na závěr bych chtěl poděkovat Danče, která tyhle koncerty se stále stejnym nadšenim pořádá a dělá to prostě dobře!

Pár fotek z kotle sleduj časem na mejch stránkách.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat