sobota 8. ledna 2022

THE FIALKY hlásí novinky i návrat na začátek! (TZ)

Videoklip Starý kámoši doprovází vydání alba plného rarit, z období před první oficiální deskou kapely. Jeho název je Starý demáče a obsahuje deset nově nahraných písniček z demo nahrávek z let 2000 až 2005 a dvě úplné novinky, které ale textem odkazují na dobu vzniku původních písní. Před tím než The Fialky vydali v roce 2006 EP United, na kterém definovali jejich styl skladby Punk sex pivo, United a Punk77, už za sebou měli pět let existence, několik desítek odehraných koncertů, ale také hledání té pro ně správné cesty. Na albu jsou u názvů skladeb vždy i data jejich vzniku a je dobře slyšet, jak se původně hospodská tvorba, pomalu přesouvá směrem k punku první vlny. 

Impulz pro natočení této kompilace komentuje Kečup: „Když byla první podzimní korona, tak jsme se bavili přípravou audio knihy „Punk rock story“. Když jsme jí vydali, tak se zvedl zájem o poslech našich neoficiálních nahrávek z raných let. Kámoši mi psali ať jim pošlu MP3, ale sám jsem ty první tři demo CD musel vcelku složitě dohledávat. Nakonec jsem zjistil, že jsou ke stažení na uložto a zájemce odkázal tam. Sami sme si je s klukama taky stáhli, a Toma napadlo, že by bylo super si je ve zkušebně zahrát. No a pak už to byl jen krůček od toho vybrat 10 našich nej a během další korony to jít nahrát a pobavit se alespoň tím..“. Starý demáče nahrál letitý spolupracovník kapely Jan Balcar a CD vydává domácí label PHR. „Jo a vydáme to na CD, protože starý dema vyšli na pálených CD, o vinylech jsme tenkrát neměli ještě šajn, tak nám to vlastně přišlo ideální a víc oldschool“ dovysvětlil ještě Kečup. 

Samotný klip pak natočil Robert Harvánek, a na textu u obou bonusů se kromě Kečupa podílel i Radek z kapely Nežfaleš, souputník Fialek. Radek je taky autorem už několika textů na starých demo nahrávkách, z kterých se nakonec nového kabátu dočkala cover verze JB Good s jeho slovy. 

Starý kámoši klip: https://youtu.be/Leuc83FxALM 

www.thefialky.cz

1 komentář: