neděle 6. března 2022

04. 03. 2022 – All Friends Dead – Liberec, Bunkr

INSANIA, kapela kterou vskutku není potřeba představovat, se v rámci svého GRRRotesky tour rozhodla zavítat i do Librece, kde ve společnosti All Friends Dead představila své desáté řadové album, jehož název nese celé tour.


Dveře na osmičku, první kapela na devítku, jelikož avizované trutnovské thrash Exorcizphobia vyřadila covidovka. Poměrně úderný hardcore začátek setu ALL FRIENDS DEAD mě přitáhl k pódiu a pak se děli věci. Tahle trutnovská čtverka začala tahat jedno hudební překvapení za druhým a leckdy s extrémním kontrastem. Ku příkladu zpěvákův BDM vokál umocňující metalovej válec versus následná synth-popová náladovka s čistým vokálem…wtf?! Ovšem nejen, že to drželo dobře pohromadě, ale ani přechody mezi epizodami téhle hudební manio depresivní psychózy nepředstavovaly žádnou křeč. Hitovky i nakopávačky sepsané s notným skladatelským umem. Navíc jsem na profilu kapely dle úryvku z mého reportu zjistil, že jsem je už před lety na stagi viděl…ale asi jsem k nim hudebně dozrál jako k následné Insanii. Prostě si to pusť, je to skvělý.

Stejně jako u první kapely, tak u INSANIA člověk poněkud žasnul nad poloprázdným klubem, možná je to tím, že je kapela pro rockové/metalové publikum moc intelektuální, jak si ostatně myslí v jednom rockovém rádiu anebo jejich tvorba zkrátka nasrala už moc lidí. V tomhle nasírání kapela pokračuje i aktuální albem “GRRRotesky“, kterým vytěsňuje ty hnoje, ve kterých se minimálně po kotníky brodíme všichni. Po shlédnutí rozhovoru s Polym na Metal Shop TV i aktuální zkušenosti z jiné akce, kdy potrefené husy v podstatě tleskají své hlouposti, chápu název i náboj, kterým album vycházející jak na CD tak na LP u Smile Records, disponuje. Osobně jsem kapele přišel na chuť teprve před několika lety a jejich nahrávky po sobě opakovaně prohnal autorádiem, mám to pod kůží, mám v to v hlavě a jedu v tom…krom řady hitů napříč diskografií zazněla pochopitelně i hromádka “novinek“: Vytěsňuju, Haka starýho Nicka, Jedeme peklo nebo Narvi svůj testosteron jinam, kterou kapela poslala fuck na Putina, čímž zřejmě rozčeřila hladinu domácí alibistického metalovému rybníčku.

Zvukově spokojenost, hudebně bez debat taky. Skluz čtvrt hodinky u druhé kapely nepředstavoval žádný problém. Na místě krom merche kapel i distro Lecter Agency. Foto v článku: Jarda Vynikal, jehož další snímky najdeš tady.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat