neděle 30. června 2019

29.6.2019 – Hudební pumelenice u Faráře


29.6.2019 – Noisem, Corrupt Moral Altar, Incarnate

Po delší době Jirka Farář ve svým mladoboleslavkym klubu Orthodox představil pořádněj, ve všech třech chodech, grindcorem ošlehanej nářez. Hlavní duo akce tvořili grinding thrash death fofrníci Noisem z americkýho Baltimoru a sludgy HC/GC špinavci Corupt Moral Altar z britskýho Liverpoolu, který si to aktuálně společně šněrujou Evropou včetně zastávky na OEF 2019. S třeskutýma smečkama vystoupila domácí a to neméně výbušná rubanice Incarnate.

Zvuk v klubu DIY jako vždy, což krapet odnesli právě poslední zmínění Incarnate, jinak v rámci prostoru žádnej průser. S ohledem na souběh několika akcí přímo v Bolce nebyla ani návštěvnost provar, jen jsem trošku nepochopil, proč choděj „Odinin soturit“ zrovna na tyhle kapely, ve kterejch hrajou lidi, který se proti těmhle sračkám vymezujou…ale to by bylo na delší debatu.

A jak se vlastně hrálo? INCARNATE to nasypali krom jednoho renoncu s naprostym přehledem. Jak jsem psal už v reportu z letošního března a to dokonce ze stejnýho klubu, změna na postu zpěváka kapele prospěla. Ondra to tlačí na vyšší level a grindcore pasáže tvorby jsou prostě parádní. Dnes tolik oblíbený gore tancovačky, který v podstatě tvoří druhou tvář tohohle českolipskýho hudebního tělesa, mi přestávaj poslední dobou chutnat a pořád nabývám dojmu, že timhle kapela ztrácí na údernosti a přechody mezi dvěma hudebními světy narušujou kompatibilitu dotčenejch tracků. CD kolaborace kapely u Bizzare Leprous Production s dalšími severočeskými kapelami DEAF & DUMB / BUM / NECOTOPSY / EVIL REGIMENT / LEPRATORY už je prakticky těsně před vydáním a dle mýho nemohla kapela svůj debutní zvukový otisk na nosiči pojmout lépe. Díky kompilátu se jejich tvorba rozprskne mezi posluchače rozhodně rychleji než samostatným debutem. Ovšem na cestě je i první dlouhohrající album, který Incarnate vypustí pěkně postaru (takže DIY), což jsou rovněž body do plusu. Zejména se těšim na obal, o kterym kluci evidentně hodně přemejšleli. Sleduj FB stránky bandu a nech se překvapit.

CORRUPT MORAL ALTAR je bez debat kapela s velkym „K“. Sestava z hudebních pecek jako Horsebastard, Napalm Death a Venomous Concept už samo o lecčems vypovídá, stejně jako žádnej strach z kloubení více kytarovejch žánrů ze škatule „špína“. Grindcore, hardcore, punk i sludge ruku v ruce s tvůrčí genialitou nebrání kapele poslat do světa LP, který má přes čtyřicet minut, aniž by jej posluchač po dvaceti minutách se znuděnym výrazem vypnul. Řeč je o druhý full nahrávce kapely „Eunoia“, která se v loňskym roce dočkala konečně zaslouženého otisku do asfaltových drážek. Hudební šílenství z uvedený desky, do který kapela pilovala svůj styl od roku 2012, se borcům s naprostym přehledem povedlo přenýst na stage a vlastně i pod stage v klubu. Nenávistnej štěkot mistra Reese, kterej krom trápení hlasivek v Horsebastard, Evisorax, živě s Napalm Death sbíral vokální zkušenosti napříč extrémníma kytarovýma žánrama; působil v klubu s vysokooktanovou hudební hradbou za zády doslova jako jehla do ucha (pust si Horse Bastard a pochopíš). Hudebníci ve svý neučesaný hře á la Brutal Truth zúročili do puntíku zkušenosti z dalších kapel v rancích grindcore, death metal, sludge či metalcore a vytočili to se stoprocentnim nasazenim jak závodní káru pěkně do červenejch hodnot. Set jak fík, poslední asfalt jedním slovem bomba…nenech si je ujít na OEF!

Po setu CrMrA jsem už větší nářez nečekal, ovšem tři borci ze zámoří mě ihned po několika sekundách hraní vyvedli z omylu. Během setu, kde lítaly prsty po hmatnících, tak že by ti nestačilo fotit na 1/500, přítomní dostali vskutku výživnou porci grinding thrash deathu s nehoráznym tahem na branku. Basa, kytara, bicí a dva řevy v podobě NOISEM (dříve NECROPSY) dokázaly vyvinout takovej tlak, že i při zvolnění tohohle kulometu nespadl agresivní projev kapely ani o fous. Band má letos venku třetí dlouhohrající desku „Cease to Exist“ (ehm dlouhohrající …dnešní standard dvaceti minut a nějakých drobných) s potenciálem tě vystřelit z kecek. O kvalitách hudebníků nemůže být pochyb, ovšem kytaristu Sebastiana Phillipse jsem už loni registroval na OEF v kultovních Exhumed, do kterých taktéž v loňskym roce zdárně naskočil. Tím nechci říct, že by za ním zbytek kapely nějak zaostával. Tím pádem je kvalita tvorby více než jasná…takže na letošnim OEF jasná volba na kapelu, kterou prostě nechceš propásnout.

Fotky sleduj na mejch stránkách a choď na koncerty.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat