čtvrtek 14. listopadu 2019

25.10.2019 – Křest nové desky „Temná“ vratislavské thrashové legendy V.A.R.


25.10.2019 – Fleshless, Pačess, Root, V.A.R., Miloš “Dodo“ Doležal

Jeden z říjnových večerů v libereckém klubu Bunkr patřil českým legendám tvrdých kytar. Hlavní hudební náplní večera byla oslova 30-ti let existence vratislavské thrashové legendy V.A.R. spojená se křtem jejich poslední řadovky „Temná“. S „Varama“ na akci vystoupila neméně legendární jména jako Root, Fleshless a Miloš “Dodo“ Doležal. Soupisku uzavírala ne příliš známá blacková partička Pačess okolo frontmana se stejnou přezdívkou jako název kapely samotné. Tenhle kytarista vlastním jménem Zdeněk Vlček do své kapely aktuálně sezval k mikrofonu mistra Chymuse (Antigod, Closing, Isacaarum, M.A.C. of Mad, Negligent Collateral Collapse), za bicí mistra Marthuse (Cradle of Filth, Entrails, Inner Fear, Lunatic Gods, Ybca, Titanic), se kterými natočil dvanáctipalcové ípko „Zoigl“. V Liberci kapela vystoupila v pozměněné sestavě, která se ovšem taktéž hemžila na scéně zvučnými jmény, ale o tom později.

O tom, že klub Bunkr je poměrně solidní prostor, se asi nemá smysl rozepisovat. Zvuk je vždycky na zvukaři a tentokráte to žádná katastrofa nebyla. Lidí bylo sice dost, ovšem kapacita naplněná zdaleka nebyla, takže jediná slabost klubu a to „nedýchatelno“ tenhle kytarovej večírek taky nepokazila. Skluz byl ovšem masivní, což mě stálo nejen posledního ze soupisky akce Miloše “Dodo“ Doležala, ale i kus setu V.A.R.

Jako první minimálně pro mě překvapivě nastoupili děčínští death matadoři FLESHLESS, pro něž se sice grindové vody pomalu ale jistě uzavírají, ovšem deathík jedou v čele s poslední deskou vysokojakostní. Ve standardním průřezu tvorbou zazněly jako vždy i starší kousky, takže přeci jen… Co víc psát o neskutečně koncertně aktivní kapele v každym druhym reportu. Snad jen, jestli nemáš poslední LP, určitě si jej pořiď.

Jak vyznavač pouze některých subžánrů black metalu, mi jméno PAČESS až na nějaká to probliknutí na facebookové zdi lidí do daného žánru zapálenějších, nic konkrétního neříkalo. Zaujala mě ovšem při „domácí přípravě“ právě v úvodu zmíněná sestava posledního studiového počinu „Zoigl“, který vyšel v letošním roce na v každém ohledu precizně zpracovaných dvanácti palcích. Ovšem ani preciznost není zárukou, že daný počin padne do noty každému. Mně necelých osmnáct minut do noty vskutku nepadlo a s živou přehrávkou jsem na tom nebyl o moc lépe. Melodický, zde by se dal použít i pojem „staročeský“ black metal byl servírovaný pěticí hudebníků v profi provedení, kdy za se za bicími objevil Filip Smetana (Ybca, Asgard), na basa Paramba (Ybca, Solfernus, Asgard a také Parambucha zine), na druhé kytaře Tomáš Chylík (MistresS of 999) a klávesista Čed, ovšem i tak mě nechal zcela chladným. Pro fanoušky daného žánru to zřejmě byla jednohubka, stejně jako nahrávka, za kterou mluví hlavně velmi pozitivní recenze.

I když mám kapelu V.A.R. velmi v oblibě, nebudu zapírat, že pro mě bylo TOPem večera vystoupení blackovou škatuli dalece přesahujících ROOT – kapela co nikdy nevydala marnou desku a zároveň kapela, která živě nezklame. Nezklamala ani tentokrát, i když to divadlo okolo, na jednu stranu asi i k věci a důležitý, bylo v několika okamžicích prostě už moc. V tomhle odstavci nebudu zapírat po druhé a přiznám, že při řadě tracků se mi ježily chlupy, jelikož set byl vskutku po hudební stránce prostě užasnej. I když se v kapele za těch třiadvacet let vystřídalo poměrně dost hudebníků, do sestavy zapadli a letošní nový bubeník Mr. Zet není rozhodně výjimkou. Víc dodávat netřeba, kapela a její alba i koncerty jsou všem dobře známy.

Oslavenci V.A.R. pojali křest nového, v pořadí již sedmého studiového, alba „Temná“ ve velkém stylu. V průběhu koncertu, kde samozřejmě zazněla řada novinek z uvedeného alba, pokřtili CD společně s Big Bossem, Parambou a Dodem, v jehož studiu Hacienda nahrávka vznikla. Všichni něco málo k nahrávce pronesli, ovšem všechny jednoznačně trumfnul jeden z fanoušků V.A.R. velmi emotivním, ovšem naprosto uvěřitelným proslovem, na jehož závěru předal kapele dort nesoucí podobizny jednotlivých členů. K třicátému výročí kapely proběhla samozřejmě vzpomínka i na zesnulého člena souboru Jana "Šneka" Brtka. V.A.R. i přes drobná zaváhání způsobená řadou přípitků v rámci dvojité oslavy hráli skvěle jako vždy. Na akci bylo krom všemožného merche od všech vystupujících kapel k zakoupení i CD „Temná“, které tradičně vyšlo pod Pařátem pár dní před samotným koncertem. Jen dodám, že 1.12. vyjde limitovaná edice alba obsahující na dvou CD nejen skladbu „Odpal mě jako raketu“, která ač byla s novým materiálem nahrána, nebyla záměrně dána na jednodiskovou edici, ale i záznam koncertu kapely z letošních vratislavských slavností piva…odkud jinud, když se jedná o Vratislavský alkoholický rachot, že?

Víc fotek než je v článku, najdeš časem na mejch stránkách.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat