neděle 26. ledna 2020

25.01.2020 – Křest nového alba Flame of Rebellion / start tour 2020


25.01.2020 – Kazgaroth, Welicoruss, Purnama, Innersphere

V libereckém Bunkru odstartovalo poslední lednovou sobotu tour k novému albu severočeské blackened death metalové kapely Purnama s názvem „Flame of Rebellion“, které se potáhne i přes letošní festivalovou sezónu až do konce srpna. CD, které si určitě už zaregistroval na streamu, vyšlo tento měsíc pod domácím provařeným labelem Metalgate Records a v dosavadních několika recenzích sklízí pouze pozitivní ohlasy. Tour jede Purnama s plzeňskou thrashing deathovkou Innersphere, která taktéž pod uvedeným labelem vydala před dvěma lety vydařené album.

V Liberci se uvedené kapely představily společně s ostravskou death metalovou kapelou sázející zejména na melodiku Kazgaroth a česko-ruskou symfonickou blackovkou Welicoruss. Před hojným počtem fans a s nic nekazícím zvukem se hrálo jedna báseň a výsledným dojem z jednotlivých setů tomu rozhodně odpovídá.

Jako první a na čas zabrali modře nasvícené pódium ostravští KAZGAROTH se svým poměrně zčernalým melodickým death metalem. Kapela nejen před pár dny pokřtila své debutní CD “Horn of Oblivion“, ale za několik dní oslaví také páté narozeniny na scéně. Osobně jsem na Kazgaroth kápnul až na této akci, jelikož jimi produkovaný žánr nijak zvlášť nevyhledávám. Řemeslně povedená práce se dvěma kytarami mě nechala nejen chladným během koncertu samotného, ale následující den při poslechu skladeb z uvedené desky. Prostě tohle není můj šálek kávy. Jen doplním, že se kapela zůčastnila talentové soutěže Spark Fresh Blood 2019 společně s cca další pětistovkou kapelou včetně Purnamy, která tuhle soutěž vyhrála.

Česko-ruská WELICORUSS už byla minimálně pro mě poměrně zajímavější a to nejen po hudební stránce, ale i co se týká pódiové show. Kostýmy, lebky a nefalšovaná black metalová zloba podbarvená samply dokázala mou pozornost udržet poměrně dlouho. Přesto si troufám říci, že kdyby set o několik skladeb kapela zkrátila, bylo by to rozhodně ku prospěchu věci. Původně jednočleny projekt s kořenem v roce 2002 mající na kontě čtyři plnohodnotná alba, z nichž poslední “ Siberian Heathen Horde“ vyjde oficiálně letos v březnu, není pro české fans žádnou velkou neznámou. Vskutku variabilní muzika s neméně variabilním vokálem plná melodických linek i poctivých black metalových vichřic sklidila v Bunkru zasloužené ovace.

Vítěz uvedené talentové soutěže “Spark Fresh Blood 2019“ PURNAMA přitáhl dle očekávání k pódiu největší počet fans. Kapela se během setu s vymazlenou choreografií soustředila nejen na novou desku „Flame of Rebellion“, ale vzpomněla několika skladbami i na svůj tři roky debut “Lioness“. S kapelou zahájil set na pódiu samotný kníže pekel a během jednotlivých po hudební stránce vskutku vydařených štychů se střídaly na stagi postavy představující nejen výjevy z benefičního kalendáře na podporu dvou nemocných dětí, který je u kapely stále k mání. To, že si kapela zakládá na pódiové show je známý fakt, ovšem takovou přehlídku jako byla v Liberci, jsem nečekal…svícemi osvětlené obrácené kříže, plameny, ohnivá show, kostýmy, lebky, meče, umělá krev…vskutku vymazleno do puntíku…ostatně stejně jako samotný hudební koncepčně pojatý set, který bez jakéhokoli zaváhání frčel jako na drátkách a to i přes nějakou tu dávku improvizace. Nové album pokřtili na samotném závěru samotní fanoušci a ti, kteří se nedostali k pódiu, mohli následně desku pokřtít u symbolického oltáře. Na pódiu se představil také kompletní tým lidí, co za kapelou stojí a díky profi marketingu tlačí Purnamu na domácí scéně raketově vzhůru. Ovšem je důležité si uvědomit, že nikoli za účelem zisku, ale za účelem pomoci potřebným, což si v poslední době taktéž raketově množící se zlí jazykové neuvědomují či prostě jen uvědomit nechtějí a z ubohé závisti či jen trendy haterství kydají na kapelu špínu. Za mě veliký respekt pro Purnamu a všechny okolo kapely, kteří dělají to, čemu věří a tím nejen pomáhají uvedeným potřebným, ale i paradoxně drží při životě i poslední dobou poměrně prohnilou metalovou scénu, která na ně zato plive…ale o tom už jsem psal a nerad se opakuji.

Plzeňští INNERSPHERE naservírovali závěrem vydařeného metalového večírku perfektní porci death metalové muziky s mírným přesahem do dalších metalových subžánrů…přesně v duchu svého dva roky starého debutní fullka “Amnesia“…alespoň v té části, kterou jsem měl možnost vidět, jelikož jsem celý set z důvodu nuceného dřívějšího odjezdu nedal. S ohledem na stáří uvedené desky zazněly i skladby na hudebních nosičích doposud neznamenané…a jelikož kapela nebyla v Liberci zdaleka poprvé, fans věděli, do čeho jdou a hudební kvality byly nesporné, support ze strany fanoušků po Purnamě výrazně neoslabil.   

Co dodat na závěr? Snad jen choď na koncerty a chovej se k ostatním tak, jak chceš, aby se ostatní chovali k tobě.

Víc fotek než je v článku, najdeš na mých stránkách a samozřejmě taky od Jardy na Creednetu.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat