neděle 26. ledna 2020

28.12.2019 – Las Casas Viejas v Liberci


28.12.2019 – Las Casas Viejas, Wrackspurts

Poslední koncert roku 2019 padl na liberecký Azyl, který k datu 28. 12. 2019 nabízel jako hlavní chod epickou kolizi melancholického doomu a jedovatého crustu střihnutou post black metalem. Pokud se ti to zdá jako poněkud divoká kombinace, budeš se zřejmě s rakouskými Las Casas Viejas zpočátku poněkud potýkat…poté tě, pokud si libuješ v uvedených rancích, pohltí a už nepustí. K uvedené kapele, za jejíž kvalitu ručí label Alerta Antifascista Records dostali návštěvníci další mix…tentokráte punkrocku a grunge v podání dvou slečen z Lipska.

V Azylu se nikdy nepospíchá a nepospíchalo se ani tentokrát. Wrackspurts z Lipska vystoupili se svým „neurvalým“ setem s menším zpožděním. Proklamovaný punk rock i grunge sice kadence středně dlouhých skladeb obsahovala, ale i přes řadu silných momentů z obou uvedených ranků, se mi nepovedlo se s kapelou dostat na společnou vlnu a koncert mi přišel prostě zvláštní. Ostatně můžeš posoudit sám na záznamu z full koncertu z německého Hamburgu nebo na bandcampu kapely. Můj šálek kávy to prostě nebyl.

Las Casas Viejas, na které jsem byl částečně v rámci domácí přípravy nachystaný, hráli pochopitelně z alba “Goule/H“, které vyšlo pod uvedeným labelem Alerta Antifascista a pod kterým vyjde i jeho následník v podobě split LP s americkými Vradiazei obsahující dva nové válce včetně uhrančivého “Während des Tages“. Las Casas Viejas vznikli na troskách kapel La Ligne Maginot a I.O.N.U. a z obou kapel společně s přidaným vokálem operní zpěvačky přinášejí v pomalejších tempech naléhavé hudební party v podobě znepokojivě klidných pasáží gradujících dvěma kytarami a procítěnou bubenickou hrou do zatraceně těžkých hudebních hradeb. Tomuto napomáhá střídaní uvedeného čitého vokálu s hrubým growlem druhé zpěvačky. Toto se povedlo s optimálním zvukem předvést v klubu, kde leckdy existenciální tíseň prýštící z tvorby kapely překračovala únosnou mez prožitku. Zážitek z obdobného koncertu se velmi těžce popisuje. Jsou pocity, které si prostě musí prožít každý sám, aby si udělal obrázek. Pokud kapelu neznáš, můžeš začít proklikem přes uvedené linky.

Na závěr lze dodat pouze to, že příchozí by si lepší koncertní tečku za rokem 2019 nemohli přát.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat