pondělí 16. listopadu 2020

Pikodeath – Insane

Pikodeath – Insane

Když tahle liberecká partička vydala svoje první demo, začínal jsem aktivně jezdit po koncertech (po předchozích pár letech, kdy se jednalo řekněme o příležitostné aktivity). Pikodeath jsem měl možnost za ta léta vidět mnohokrát v různých sestavách…prakticky až do té dnešní, ve které zůstal pouze jeden zakládající člen Josef Vích a ve které také v kooperaci labelů Defense Records a Maximed Records bylo vydáno jejich poslední album “Insane“.

Zbystřit by měli především fanoušci poctivého death metalu říznutého thrashovými kytarami, protože přesně o to tady hlavně jde. Skloubit uvedené dva styly se povedlo i do grafické stránky věci, kterou tvoří zejména přebal a jeho různé výřezy. V bookletu najdeš dále nějaké fotky kapely, dle provedení se jedná o dílo Jardy Vynikala, který figuruje ve thanx listu. Full textová výbava je v bookletu samozřejmostí, stejně jako zmínka o mistrovi Otynovi a studiu Davos, kde vzniknul velmi solidní zvuk nahrávky.

Jelikož má kapela zahraniční přesah, protože je na mikráku nějaký ten pátek Loppi, je pár textů i v německém jazyce. Do stopáže dvaceti osmi minut se vešlo osm skladeb, které se neposlouchají vůbec zle. Krom standardních těžkých rifů a řízných kytar, kterými válcují Pikodeath přední řady fans na koncertech má při soustředěném poslechu fanoušek možnost ocenit i řadu super nápadů a potažmo celkově kvalitní kytarou práci uvedeného Josefa Vícha. Nejen kytara, ale i kompoziční stavba jednotlivých tracků tahá desku “Insane“ ze šedi průměru tuny obdobných nahrávek. Pikodeath se kompozičně nedrží čistě thrash death škatulky, což je moc fajn, ale v rámci kompozičně nadstandardní práce s tempy a zvraty, sem tam utečou i do příbuzných hudebních žánrů jako je grindcore nebo hutný hardcore. Za zmínku stojí, krom perfektní práce s vokály i výkony ostatních spoluhráčů, které díky optimální stopáži decentně proložené nějakým tím intrem dodávají optimální dávku variability, kvůli které prostě tohle album na scéně nezapadne a řada posluchačů se k němu bude ráda vracet.

Asi nemá smysl dále plácat, je to prostě kvalitní deska, přesněji CD, které žánrově nakloněnému fanouškovi bez debat sedne.  

4/5

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat