neděle 15. listopadu 2020

Nervous Impulse / Japanische Kampfhörspiele / Meat Cutting Floor / Brud ‎– Grind Cuts

Nervous Impulse / Japanische Kampfhörspiele / Meat Cutting Floor / Brud ‎– Grind Cuts

Další kolaborace v podání ruských labelů, kterou poslal Eric z Nervous Impulse nabízí krom běsnění uvedené kanadské partičky, set ruských slam BDM grinderů Meat Cutting Floor (dále jen MCF), německou pop grindovou porci v podání Japanische Kampfhörspiele a ukrajinský moderní grindový hybrid Brud.

Abych řekl pravdu, tak před poslechem nahrávky, jsem znal z uvedené čtveřice pouze Nervous Impulse. Základní informace jsem dostal z bookletu, který je obdobně koncipován jako předchozí tří chodový splitec s účastí Nervous Impulse, jehož vrchní přebal slibuje doslova maso s nějakou tou porcovačkou. Pro zbytek informací jsem prostě musel na webové profily jednotlivých účastníků téhle hudební zabíjačky, což není rozhodně na škodu…rozšířit si obzory.

Grafická stránka věci není špatná, ovšem seznam jednotlivých skladeb rozesetých po různých stránkách bookletu není zrovna šťastným řešením, ale nebudu hnidopich a bude se věnovat rozhodně podstatnějším věcem.

Tahle, de facto druhá část narozeninového dárku k desetiletému výročí Nervous Impuls je rozhodně obsáhlejší než již zmíněná část první “Atomic Grind“ a to nejen účastí čtvrté kapely, ale i stopáží, která se zde šplhá až k padesáti minutám i přes skutečnost, že obsahuje opět třiadvacet tracků.

Delší časovou stopáž předkládající v jistém ohledu více techničnosti otevírají právě Nervous Impulse pokračující v dávkování hudebního šílenství. Pro zasvěcené není žádným překvapení hudebně vyzrálý mix brutálního death metalu a grindu nepostrádající neurvalost ani cit pro věc. Žádným překvapení není ani matematická přesnost ve schizofrenním raptu…je jen otázkou zdali je ji posluchač schopen objevit a následně docenit. Druhá možnost je, že ztratí ve změti pověstných výbuchů agrese, trhání strun, bubenických sypanic a šílených řevů, což ostatně nejlépe charakterizuje tenhle kanadský kvintet. Pět ran do čepice uzavřených vše říkajícím štychem “More Hate“, nedělá v početné diskografii kapely rozhodně ostudu.

V těžkých rifech a s kratší stopáží jednotlivých tracků pokračují ruští MCF, kteří krom uvedené kolaborace stihli za deset let existence vyprodukovat dvě plnohodnotná alba na domácích labelech. Účast MCF na tomhle kompilátu se nijak extra krom uvedené stopáže nevymyká ze zajetých kolejí žánru. Dochází na standardní “krájení salámu“, které vždy perfektně roztočí při živých přehrávkách circle pit. Slamming brutalita se samozřejmě střídá s úlety do vyšších otáček. Skladby jsou sice tak krátké, že nestačí nudit, ovšem vskutku nepřináší nic zapamatování hodného. Technicky ani zvukově nelze nahrávce vytknout nic. Průměrná věc, která neurazí. Jen doplním, že všechny skladby včetně coverky od Nervous Impulse najdeš také na posledním full CD “Fecal Mess“.

Japanische Kampfhörspiele aka JaKa přinášejí svým grind punkem / pop grindem na split poměrně svěží vítr. Někoho možná odradí typická německá skladba zde umocněná ještě užitím mateřštiny, ale kdo má rád německé kapely, s tím to nehne. Oproti fekalní lyrice u předchozích MCF se kapela staví ironicky k dění kolem sebe, což je mi poslední dobou rozhodně bližší. Jednotlivé tracky jsou vystaveny nejen úderně a chytlavě, ale mají rozhodně co nabídnout i po stránce technické. Je vidět, že mají borci za těch dvacet let už něco za sebou. Plynule přecházejí z jednoho na druhé ve své žánrové bublině, která se dokáže nafouknout od thrashe až po black, a práce s vokály už je jen pomyslnou třešničkou na dortu. Pro mě rozhodně příjemné překvapení a výzva v podobě ponoření se do početné diskografie.

Kompilát uzavírá tříčlenná úderka Brut, která kombinuje nejen brutální death metal s grindem, ale do své tvorby tlačí i podstatnou složku “core“, čímž velkou měrou zpestřuje jinak milionkrát slyšené. Každé skladba, přesněji část v každé skladbě nejen drtí, ale rozhodně nenechá posluchačovi nohy v klidovém režimu. I přes základní koncept jednoduchosti jdoucí ruku v ruce s úderností, nabízí tahle ukrajinská trojka i řadu podařených hudebních momentů. Prostě si hoď do mixerů klasický hácéčko, přidej grind a brutální death metal, nech řádně promixovat a dostaneš Brut…zde s nic nedevastujícím zvukem a extra potenciálem žánrově vyniknout v dané společnosti. Jdu si pustit Cannibal Cops!

Musím uznat, že výběr na téhle padesáti minutové klepanici není vůbec marný. Osobně bych si dokázal představit “lepší“ náhradu za MCF, ale toto může být zapříčiněno i mojí ne moc velkou oblibou produkovaného hudebního ranku. S ohledem na pestrost (zde pouze pro fans extrémních žánrů), se nahrávka poslouchá fajně, nuda nemá šanci a navíc je zde naplněn onen skvělý potenciál kolaborací v podobě rozšiřování hudebních obzorů o nové kapely.

4/5

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat