středa 30. listopadu 2022

26.11.2022 – Terrorhammer, Witchtrap, Okult – Mladá Boleslav, Farářova sluj aka Orthodox

Farářova Sluj aka Orthodox klub je vskutku kultovním místem na metalové mapě, a to nejen v České republice. Toto tvrzení podporují nejen četnost koncertů s kapelami napříč světadíly, ale i jména, která se na plakátech a následně i na pódiu v tomhle prostoru objevila. Za mě mezi největší šlehy patřily Waco Jesus, Skeletal Remains, Enisum, The Killing, Corrupt Moral Altar, Baest, S.D.I. nebo Můra. I přes skutečnost, že se v klubu hulí a dým rozežene občas nějaká ta pomýlená pravačka po x-tém pivu, tak mě uzavření Sloje, ke kterému dojde koncem letošního roku, mrzí. Jirka do toho dal hodně a aktuálně se i o berlích sápal na stage, aby doladil zvuk vystupujícím kapelám. Sousedé nemají logicky pro etrémní metal kolem půlnoci, opilecký řev nebo močení na plot pochopení, takže se to dalo čekat. Poslední dobou koncerty končily v deset hodin, a pokud se mírně přetáhlo, byl hned konflikt.

Takže zastávka tour kolumbijských Witchtrap se srbskými Terrorhammer byla možná poslední možností navštívit tohle “doupě“ a naposledy spatřit malby na klenutých stropech skrze závoje z pavučin. Program odstartovali hradečtí OKULT, což je personálně propojená kapela s pardubickými Dysangelium a ve které najdeš za škopkama tlučmistra z trutnovské Exorcizphobie. Precizně odehraný a s umem poskládaný death metal odkazující na řadu velkých jmen žánru se stejně jako uvedení Dysangelium vydal po tažení na křesťanství na další “křížovou výpravu“, tentokráte proti Islámu. Jejich novinková a zároveň třetí deska “Postmortal Interrogation“ jednotlivými zářezy trhá náboženství na kusy, ovšem do jaké míry je tohle apolitické nechám na čtenáři/posluchači, jelikož kauza Hardcore Majáles stálé žhne a odkazy na apolitičnost kapely se lehce hroutí s jejich historickou přehlídkou triček na pódiích.

Trojice WITCHTRAP z Kolumbie slaví letos třicet let na scéně, v Evropě se ukazují vůbec poprvé a poslední deskou z magického roku 2020 dávají jasně najevo, že nepatří do starého železa a živou přehrávkou dali neméně jasně najevo, že do hudebního důchodu se ještě také rozhodně nechystají. Kapelu, která se původně jmenovala Dark Millenium založili dva bratři v kolumbijském Mendellínu, následně ji přejmenovali dle slavného osmdesátkového hororu Witchtrap a krom opakované výměny basáka to tahle dvojice: bicí, kytara + řev s blackem střiženým thrashem drtí do dnes. Všichni členové jsou poměrně hudebně aktivní ve škatulích od heavy speedu přes black metal až k zatuchlému death metalu. Všechny uvedené vlivy v jejich tvorbě najdeš (ten death samozřejmě velmi poskrovnu), a pokud máš rád starou školu, bude tě kapela určitě bavit. Já jsem byl z živé přehrávky nadšený. Poctivý bubenický základ s kouzlící i riffující kytarou a pořádně špinavým vokálem…odehraný s neuvěřitelnou intenzitou Tenhle speed vyhnal ze Sloje dozajista i toho posledního pavouka a zahřál u srdíčka nejednoho staromilce, mezi které se řadí i já.

TERRORHAMMER ze Srbska avizovali prodej poslední a bez debat skvělé desky “ Gateways ToHades“, ze které se pochopitelně hrálo, ovšem potíže s lisem posunuly vydání na příští rok…škoda. Moje úplně první setkání s tímhle blackened speed thrashem s trochu ostřejším zvukem oproti předchozím Witchtrap proběhlo díky debutnímu ípku “Vintage Black Mass“, které projelo před deseti lety českými distry. Logo jako ze staré školy donutilo tehdy hudební kuchyni z jižního Banátu ochutnat téměř každého včetně mě. V sestavě i přes nedlouhé působení kapely na scéně zůstal z původních členů už jen hlas a kytara v podobě Vladímíra, který je zároveň producent a vlastník studia Wormhole. Nahrávky si tedy peče téměř sám. Kapelu aktuálně tvoří s bubeníkem a basákem, který naskočil do sestavy teprve letos. Uvedené album bylo ještě nahrané a nazpívané minulým basákem, ovšem ten nový má rozhodně brutálnější hlasový projev, což zajisté docenili všichni na koncertu přítomní. Vysokooktaný a zatraceně chytlavý mix black, speedu a thrashe vycházející ze staré školy s naprosto mohutným zvukem si bez debat žádal ještě přídavek a za mě i opakovaní celého setu…masakr a důstojné rozloučení s hudebním sklepení u Faráře…R.I.P.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat