čtvrtek 27. dubna 2023

21. 04. 2023 – DIARIO DI BORDO, ALTERCATION, PIAVA, SCALP – Liberec, Azyl

Původně jsem měl v plánu navštívit pekelně zlé metaly v mladoboleslavské sloji, ale z časových důvodů nakonec tento večer patřil skočným hardcore punkům z linky Bologna, Praha, Mělník, Liberec. Akci měl na svědomí tentokráte samotný Azyl ve spolupráci se Scalp, kteří aktuálně perou do posluchačů singly z chystané desky.

Poloviční vstupné pro teens je dle mého skvělý počin a klub byl nakonec pro kapely důstojně zaplněn. O zvuk se skvěle postaral Denis (ex-SxGxS, ex-Trigger, ZVLN, Bezejména) a samotná hudební náplň…ať lituje ten, kdo nebyl. Večer zahájili pro doposud utajení emo-punk rockeři PIAVA. Jejich set nebyl špatný, ale z pódia mě to prostě nedostalo. Následně doma při poslechu jejich jediné dva roky staré nahrávky nechápu vlastně ani proč. Sice jsme tohle už slyšeli tisíckrát, ale téhle trojici to prostě věřím. Texty ve kterých se najdeš, pokud si neuhnul z cesty a kompozice, které doslova pohladí nejen starší punkovou duši (jde se opravdu zpátky v čase). V každém ohledu sympatické kapela, které věnuj pozornost: „Tři kluci, který budou vděčný za dvacet minut vašeho života. Mnohem radši než ve vašem klubu zahrajeme ve vaší zkušebně, sklepě, obýváku, squatu a na vaší benefiční akci, která bude nám i vám dávat smysl. Nebudeme hrát na vašem moto sraze, mítinku politický strany, městských slavnostech a vepřových hodech. Still punk.“

Pražští ALTERCATION se starými známými tvářemi svůj punk tlačili až na vrchol kosti drtícího d-beatu. Dvě vřeštící kytary, nekompromisní bicí baterie a nemilosrdný řev. Kapela sice nefunguje nijak dlouho, ale i tak o nich nenajdeš na webu krom pár fotek prostě nic…škoda, nejedná se totiž o žádnej tuctovej kolovrátek, ale o poměrně slibně sestavený vysokooktanový punk s potřebnou pódiovou živelností. Sakra překvapení večera. Překvapili i následující SCALP, kteří i po předchozí zběsilé jízdě zněli ostře. Zazněly jak nové skladby, tak starší provařené fláky, které si s chutí zařvali do mikrofonu i lidé z publika. Kapela se představila s novým bubeníkem a odsypala to prostě skvěle…jeden z nejlepších koncertů, co jsem od nich viděl.

DIARIO DI BORDO naservírovali svůj street punk nejen s řadou chytlavých míst a nezbytných halekaček, ale i nečekaně dobře stravitelných soft pasáží. Abych se přiznal, před akcí jsem jejich dvě nahrávky proklikal na YT velmi zběžně, takže do čeho jdu, jsem věděl pouze rámcově. Doma bych si asi desky nepouštěl, ale s koncertem jsem byl se spokojeností dalece převyšující očekávání. Shrnul bych to asi jednou větou: Žádné impotentní samoúčelné kompozice, ale cit pro rock n roll.

Píšu to vždycky, ale sleduj stránky Azylu a přijď na koncert…v nabídce jsou brutální death metaly ze států, francouzské grindcory v sestavě s Emilií Salata z božské Kaliyugy nebo italský old skull hardcore.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat