úterý 29. října 2019

28.9.2019 – Crust fast II.


28.9.2019 – Tupé Ostří, Lycanthrophy, Fasteratu, Brünner Todesmarsch, Člověk v plísni, Beton M3

Crust fast II., libereckej benefiční hlučnej večírek o šesti chodech od zpěvnýho hardcore punku po nekompromisní kolizi grindcoru a power violence. Poprvé po x letech jsem nevytáhl foťák a jel jsem si jen muziku. Jedinej problém spatřuju, že se k reportu z akce dostávám po měsíci a s ohledem na poněkud větší mozkovou vytíženost slepuju střípky jednotlivejch hudebních zážitků, z nichž první mělo na svědomí čelákovické TUPÉ OSTŘÍ. Hardcore punk s notnym důrazem na hardcore složku věci. Vcelku solidní klepec s podstatnym a pro žánr nezbytnym angažovanym přesahem. S ohledem na moji první koncertní zkušenost s touhle sebrankou a nijak extra hlubokou znalost nahrávek lze set shrnout „pouze“ jako nekompromisní žánrovku se snahou zůstat za každou cenu v přímočarym hardcore punku a to i přes zakomponování několika vskutku vydařenej hudebních postupů. Pokud chceš vymlátit duši z těla, určitě na kapelu zajdi. S dobrym zvukem, kterej zde byl, je to kanonáda. Na bandcampu poslechni, co maj borci na srdci.

Nekompromisní extra rychlý komando LYCANTHROPHY netřeba představovat. Sice kapela v poslední době lehce polevila ve vydávání hudebních nosičů, ovšem na síle jim to rozhodně neubralo. Za minimálně „mediální“ tvář kapely Zdíšu naskočil neméně hlasově vybavený zpěvák dotvářející zkázonosnej obraz grindcore / powerviolence spolu s bubenickýma i pražcovýma orgiema. Nasazení na hranici fyzických sil hudebníků bylo samozřejmostí, stejně jako soudržnost scény v podobě uctění tragicky zesnulého Michala (Carnal Diafragma, Cerebral Turbulency, Malignant Tumour, Pissed Cunt, Rubufaso Mukufo a další). Dle očekávání hudebně TOP večera.

Domácí crust punkeři FASTERATU si sice vytáhli černýho (vylízt na pódium po Lycanthrophy není žádná sranda) a s ohledem na okolnosti by se dalo napsat i sešitýho Petra, ale setu se po předchozí kapele zhostili, i přes nějakou tu komplikaci s basovym aparátem, s nasazením kapele vlastním. Ještě aby ne, když už jedou třetí stovku koncertů. Mazec i novej merch, ze kterýho by měl největší radost Václav Klaun se svojí Trikolórou…a těsně za ním by křepčil i kardinál Dukát.

BRÜNNER TODESMARSCH zasekli na domácí scéně dráp hluboko do masa v předloňskym roce svojí doposud nejdelší (desetipalcovou) nahrávkou „Legální lágry, ilegální lidé“ (recenze) obsahující bez hluchých míst kadenci cca minutových tracků. Stejně takhle proběhl i libereckej koncert…krátce, rychle, úderně…neskutečně agresivně nejen instrumentálně, ale i vokálem. Aktuálně je k mání novejch šest štychů na sedmi palcích pod názvem „Karneval kolapsu a droga kontroly“. Stejně jako s nahrávkama jsem byl spokojen i s koncertem, kterej bych přeci jen snesl o něco delší. Jen dodám, že se jedná o lidi z Evidence Smrti, Carl Gut, Korubo, Resurgo, Festa Desperato, Risposta, což už vlastně samo o sobě hovoří za vše. Nahrávky poslouchej na bandcampu.

Grindcore výplach se vztyčným trackem „táhni“ věnovali Milošovi Zemanovi trutnovští nájezdníci ČLOVĚK V PLÍSNI, kteří během setu nezapomněli ani na motýle pro Babiše. Do Liberce krom žánrovýho nadhledu, angažovanosti, výborný kompozice s řadou hutnejch chytlavejch partů a libovejch vokálů, přivezli i svoje debutní desetiskladbový ípko „Ze Všeho Hezkýho​.​.​.“ a povedený trika s oblíbeným Milošem Zemanem. Koncert týhle partičky pracující na novym materiálu byl opět ujištění, že klubovka se nedá se setem na festu srovnat a to letos na OEF (report) nebyli vůbec špatný. Čtyřletou a pětihlavou hydru, kterou se nebojím označit za novou, rychlejší, energičtější, agresivnější a i hudebně preciznější Škodu 120, poslouchej taktéž na bandcampu.

Posledním koncertním zážitkem byl v úvodu zmíněnej zpěvnej hardcore punk v podobě pro mě prakticky neznámý polský kapely BETON M3, kteří se jako jediní zahraniční hosté objevili v Liberci dodatečně po kleknutym koncertu v Brně. I přes danej rank, kterej bys u mě v přehrávači marně hledal, byli polský Beton minimálně v rámci živý přehrávky velmi příjemnym překvapením. Překvapením rozhodně nebylo, že stejně jako všechny vystupující kapely, disponovali i polští angažovanym přesahem hudební tvorby.
Liberecká zkušebna byla slušně zaplněná, zvuk neubral na kráse žádný z vystupujících kapel, ke koupi byla hromada trik i mikin nejen s kapelama, ale i s motivama, kterýma napumpuješ cévku všem „slušnym čechům“ (pro jistotu jsem si pořídil trika dvě) a hlavně šlo o benefici na dobrou věc, během který se vybralo 6.131 Kč pro útulek Azyl pes Krásný Les.

Krátký videa z koncertu najdeš na FB.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat