úterý 17. prosince 2019

06.12.2019 – Jediná zastávka zámořských Comrades v ČR


06.12.2019 – Comrades, Cumulonimbus, The Heart's Intent

Od libereckého koncertu zámořských Comrades, který byl jejich jednou zastávkou v ČR v rámci jejich evropského tour, sice už uběhlo deset dní, ovšem stále se nemůžu odtrhnout od každodenního poslechu dvou posledních desek kapely “Lone/Grey“ a “For We Are Not Yet, We Are Only Becoming“. Kromě klipem provařené pecky “Cliff Dwelling“ z letošního alba mě neskutečně ničí track “ In The Whisper, In The Gale“ z “Lone/Grey“, který je taktéž typickým souhrnem trademarků kapely vysoce převyšující potenciál k vytvoření atmosféry v tvrdé kytarové muzice protkané pod kůží zalézajícími melodiemi a hudebními postupy na míle vzdálenými od infantilnosti. Třikrát bravo!

Celý hudebně emotivní večírek zahájili téměř domácí emíčkem střižení post hardcoráci CUMULONIMBUS. I přes notnou soft dávku věci byl jejich koncert záživnou porcí poctivého muzikantství, která najdeš v míře vrchovaté na ještě horkém LP splitu s ostřejšími At Folsom Prison. Melancholicky laděným soupeřením dvou kytar s čistým vokálem decentně podbarveným basovou kytarou a jemnější bubenickou hrou dokázala tahle čtveřice hudebníků získat s přehledem pozornost, kterou si následně i udržela v rámci koncepce i decentním přitvrzením za doprovodu “špinavějšího“ zpěvu. Účelně bych asi na tuhle frýdlantskou kapelku, která oslaví příští rok deset let na scéně, asi nezašel…což by byla fakt škoda. Čtyři dosavadní nahrávky poslouchej na bandcampu, koncerty sleduj na facebookové stránce kapely.

Přibližné stejně dlouho na scéně působící trojice hudebníků z amerického Colorada COMRADES budila velká očekávání. Kapelu jsem znal a měl ji uloženou v paměti díky pět let starému video záznamu z jedné americké garáže, kde byla zachycena živá přehrávka tracku „Endless“, který zaznívá pravidelně na koncertech kapely ještě dnes. Poté mi přišlo, že manželé McElroyovi s bubeníky, které jsem v průběhu času registroval minimálně tři, zvolnili až notně pod můj hudební „hledáček“. Ovšem i tak ve mně zanechali tak silný dojem, že mě donutil zvednout zadek a dojít na koncert. Jak to celé dopadlo, už je uvedeno v úvodu. Asi nemá smysl plácat superlativy, i když viděnému koncertu i posledním dvěma nahrávkám, ke kterým jsem se dostal právě díky živé přehrávce v Liberci, rozhodně patří. Ve zkratce… atmosféra, gradace, mix čistého ženského vokálu a mužského řevu v ranku post rock/hardcore podaného nejen precizně, ale i s neuvěřitelným citem pro věc. Jeden z nej klubových koncertů, které jsem letos viděl. Pokud tě kapela zaujme, poslechni i další kapelu McElroyových a to Borrowed Spirit. Pokud se tedy popasuješ s otázkou víry, která ač ne očividně, prochází víceméně tvorbou obou uvedených kapel.

Koncertní večer uzavírali melodie do hardcore ranku pašující THE HEART´S INTENT. No, nejen s ohledem na předchozí set působili tihle žitavští hudebníci zpočátku poněkud křečovitě. Oproti emocím sázeli spíše na nefalšovanou hardcore agresi. V průběhu setu jsem se ovšem chytnul a do kopru tuhle poměrně mladou kapelu rozhodně poslat nemohu. Tvorbu The Heart's Intent můžeš ochutnat na bandcampu, kde je mimo starší tvorbu i ochutnávka z připravovaného ep.

Co dodat na závěr? Snad jen kdo propásl tuhle jedinečnou příležitost vidět Comrades v ČR, může jen hořce litovat.

Víc fotek než je v článku, najdeš časem na mých stránkách.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat