sobota 14. prosince 2019

22.11.2019 – Dvakrát Finsko pod Ještědem


22.11.2019 – Pelkotila, Refusal

Last minute akce a ještě v průběhu pracovního týdne bývají ve valné většině nabité luxusními hudebními zážitky. V jednom z listopadových čtvrtků tomu nebylo jinak. Finská partička tvořící dvě kapely v rancích crust a death metal provětrala v Liberci ušní bubínky několika málo odvážlivcům, kteří stále dávají přednost kultuře před plným nasazením v pracovním procesu den poté. S ohledem na údernost dvou nekompromisních setů spolků Pelkotila a Refusal je slovní spojení “den poté“ více než výstižné.

Finská crust punková palba čpící severským špinavým hardcorem PELKOTILA si nevyzkoušela azylácké pódium poprvé. Tentokráte sice dorazilo tohle helsinské komando “pouze“ ve třech, takže díky absenci druhé kytary ztratila kapela sice přidanou hodnotu v podobě notné dávky metaličnosti, ovšem na tahu na branku jí to rozhodně neubralo. Kdo slyšel jejich doposud jediný full album “Pelon Ilmapiiri“ nebo navštívil jejich předchozí liberecký koncert v rámci  ATTACK OF CRUST PREMIER LEAGUE, věděl, do čeho jde. Letos kapela se třemi agresivními vokály představila velmi živelně nejnovější epko v podobě čtyř tracků, které můžeš najít na split kazetě s helsinskou grindcore úderkou Execution Mania. Uvedená nahrávka i aktuální živé přehrávky nesází pouze na třeskutý kvapík, ale drtí posluchače i řadou hutných rifovaček (track “Heikkous“ je vskutku vydatná porce nefalšované severské zloby), což žánrovému fanouškovi zaručeně šmakuje dvojnásob.

Stejní hudebníci s jedním nástrojovým přeobsazením nastoupili na pódium pro krátké pauzičce doplnění o další dva spoluhráče jako REFUSAL. S tímhle tělesem jsem se setkal prakticky poprvé a dostal jsem ultimátní smrtící mašinu čerpající z různorodých škol smrtícího kovu. Neskutečně intenzivní gig čerpající hlavně z novinkové desky „Epitome Of Void“ měl jedinou vadu na kráse a to ne příliš povedený zvuk, který v rámci ranku vysooktanové pasáže posílal do nelibé zvukové koule. …ovšem oproti “koulým“, kterými disponuje tenhle death metal působící na scéně déle jak deset let, to byla nakonec jen decentní kulička. Dvě kytary s naplněným potenciálem pro daný žánr, vytažená basa, neúnavná bicí baterie a další souboj vokálů od nenávistného screamu až po growl tahaný z paty rozemlely všech na prach. Uf…neskutečný náklad.

Co dodat na závěr? Snad jen choď na koncerty, doma můžeš sedět v důchodu a nahrávky uvedených kapel poslechni na bandcampu.

Víc fotek než je v článku, najdeš časem na stránkách (odkaz přiložím).

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat