středa 4. prosince 2019

[TZ] – Kacířství 4.0 zamířilo z galerie do ulic, odstartovala geocachingová hra Praha kacířská


TISKOVÁ ZPRÁVA
Kacířství 4.0 naplnilo galerii u Betlémské kaple a míří do pražských ulic
Mikuláše můžete i s dětmi oslavit geocachingovou hrou Praha kacířská
4. prosince 2019

Moderní kacířství jako téma táhne. Religionisté Ivan O. Štampach, Adam Borzič a Martin M. Mrskoš společně s hudebníkem Petrem Pálenským kavárnu Galerie Jaroslava Fragnera u Betlémské kaple v úterý 3. prosince naplnili do posledního místa. Nyní se projekt Kacířství 4.0 inspirovaný knihou Kacířův kancionál přesouvá z interiéru do ulic. Organizátoři odstartovali geocachingovou hru Praha kacířská. Zahrnuje deset zastávek spojených s životem Jana Husa.

Každý z účastníků přednáškového bloku Kacířství 4.0 téma hereze uchopil po svém, všichni se ho však snažili zasadit do aktuálního společenského kontextu. „Jde o spor církevní či obecně ideové kázně se svobodou. Svobodou, která může být riskantní, jednostranná, ale stojí za obhajobu. Analogie náboženské hereze existuje i ve filosofii, v umění, ba i v politice,“ uvedl respektovaný český religionista a exkomunikovaný kněz Ivan O. Štampach, který se podělil o vlastní zkušenost s obviněním z hereze. „Kacířství vnímám jako inspirující hybnou sílu, jako neortodoxní postoj ke všem věcem kolem nás. Zásadní je pro mě přístup, kde je místo pro nadhled a humor,“ řekl frontman kapely Insania a jeden z autorů knihy Kacířův kancionál Petr „Poly“ Pálenský. Vlastní pojetí heterodoxní spirituality ve svých blocích představili Adam Borzič Martin M. Mrskoš.


Organizátoři projektu Kacířství 4.0 od středy 4. prosince spustili speciální geocachingovou hru Praha kacířská, putování po místech spojených s životem nejslavnějšího českého heretika Jana Husa. Startovním polem je Knihkupectví Spálená 53. Mezi další zastávky patří Křižovnické náměstí, na němž se nachází socha zobrazující „artistickou fakultu“ Univerzity Karlovy, kterou Jan Hus po příchodu do Prahy studoval, nebo bývalý kostel sv. Michala, kde byl vysvěcen na kněze a stal se kazatelem. Nechybí ani Karolinum, Husova ulice, Betlémská kaple nebo Řeznická ulice, vše i s podrobnými historickými souvislostmi. „S první indicií a získanou ‚relikvií‘  v ruce se účastníci hry mohou směle vydat na cestu Prahou po stopách jednoho z protagonistů knihy Kacířův kancionál – kazatele a oficiálně uznaného kacíře Jana z Husi,“ říká za organizátory jeden z tvůrců hry Tomáš Kaplan s tím, že akce je vhodná také pro rodiny s dětmi. 

Veškeré informace o geocachingové hře Praha kacířská, která potrvá minimálně do konce tohoto roku, jsou k dispozici na webu www.kaciruvkancional.cz (záložka Praha kacířská, kde jsou v mapě vyznačeny i jednotlivé zastávky). 


Kacířův kancionál je multimediální projekt inspirovaný hudebním undergroundem a současně vůbec první hudební umělecká publikace s paralelním obsahem v rozšířené realitě. Je knihou prostou předsudků a povinné úcty k autoritám a institucím. Na první pohled se jedná o impozantní, vizuálně krásnou, do nejmenšího detailu propracovanou knihu obsahující písňové texty kapely Insania od jejího vzniku před více než třiceti lety až po zatím poslední album. Na ty ale navazuje těžký kalibr: dialogy osobností zvučných jmen od antických i moderních filozofů a duchovních revolucionářů přes mediální i hudební ikony, vrahy a jiné nechvalně známé dobové figury, nevyjímaje ani tragikomické existence české současnosti. Tištěnou podobu knihy dále provází virtuální obsah, který lze zobrazit pomocí aplikace pro chytré telefony. Provokativní texty a kresby tak dotváří klipy, foto a video koláže, gify, mini komiksy a svérázné anekdoty... to vše ukryté ve 2 GB dat mobilní aplikace, která je zdarma ke stažení pro operační systémy iOS i Android. Titul vyšel u vydavatelství Yinachi.

Související odkazy:
Uvedení knihy Alexandrem Hemalou: https://youtu.be/rVZD8F_fr_c
Trailer ke knize: https://youtu.be/qwkJHvTSbZ4

Kontakt pro média: Zdeněk Neusar, zdenek.neusar@gmail.com, tel.: 604 480 710


Žádné komentáře:

Okomentovat