neděle 21. února 2021

Top Sekret ‎– Piggy Op

Top Sekret ‎– Piggy Op

Další hlučnou kolaborací, na kterou se zaměřila má již značně opotřebovaná ušiska, je třetí deska v plynových maskách vystupujících nekorektních grinderů Top Sekret. CDčko “ Piggy Op“ zamířilo mezi všechny šílence pod hlavičkami Maximed Records / Defense Records a jak tahle visegrádská spolupráce dopadla, se teď mrkneme kritickým okem.

Samotný obal je předmětem velké kritiky napříč hudebními ziny a částečně se s tímto, s ohledem na opuštěný koncept plynových masek, ztotožňuji. Ovšem obal úplně desku nedělá, že? Takže, co tahle moravská partička, která má za sebou od roku 2007 několik personálních kotrmelců, tourka po Evropě, uspořádaných dvacet Fast Shitů a tři dlouhohrající nahrávky, pod jinak trefnou slovní hříčkou v názvu a uvedeném obalu servírovanou, nabízí?

Jedná se o kompilát čtrnácti tracků na dvaceti minutách, z nichž osm nových skladeb bylo nahráno pod hlavičkou MM Records v roce 2018 v sestavě kytara, basa, bicí…přičemž kytarista Koza, vlastním jménem Martin Kozic, krom drcení strun vypouští z hrdla špinavé stěkoty, grindové rykoty i gore bublaniny…což mu ostatně jde na výbornou. Zdatně, pro mě rozhodně stravitelněji než na předchozích nahrávkách, mu v útoku na tvoje uši pomáhá v novinkových tracích i zbytek tohoto tříčlenného komanda. Tohle CD bylo vlastně po svém vydání jedinou oficiální nahrávkou kapely, než jej doplnila reedice debutu “(Po)Hlavní Orgán“ (předcházela samo vydání). Na reedici v kritickém okénku také časem dojde, jelikož vyšla ve stejné kolaboraci labelů a byla doručena na recku spolu s novinkou. Ale zpět k Piggymu, který nabízí na dvaceti minutách uvedených osm nových tracků, čtyři štychy z předchozí nahrávky “Komatum“ a dvě písničky z debutu. Nový materiál je mnohem hutnější a má větší grády, jelikož se striktně nesoustředí pouze na taneční grind. Kapela během osmero kompozic dokáže pěkně zakotlit, což dokazuje ihned v úvodním štychu “Onany boy“. Žádná intra a rovnou na věc s účelně střiženým disha ocáskem, který mě baví. Jelikož se pohybujeme v hudebním ranku, kde hraje významnou roli nadsázka, je zapotřebí takto přistupovat i k názvům jednotlivým tracků, u kterých se nedá určit, zdali disponují nějakým textem anebo se jedná pouze o polohový hrdelní doprovod (v bookletu najdeš pouze malůvky). Stejně tak nelze čekat nějaké kytarové orgie, mimo umocňujících lískanců basovky doplňující kytarové riffy. Osmý opičí track je už typická, pro tenhle rank, hudební legrácka přemosťující posluchače ke staršímu materiálu.

U starších věcí platí vše řečené o nadsázce a je zde prostor výhradně pro nasazení nafukovacího kruhu a vyběhnutí na taneční parket s maskou kachny na hlavě. I když se v těchto tracích taky lehce kotlí, pořád je to přímočarka s punkujícím základem a chudšími polohami vokálů. S tím samozřejmě klesá i stopáž jednotlivých zářezů a vše je spíše nakomponováno na živé přehrávky. Dle zvuku se lze domnívat, že staré fláky byly maximálně zvukově upraveny, ovšem k jejich novému nahrání nedošlo. Toto je patrné zejména na CD uzavírajících prvotinách.

U hodnocení tohoto CD je zapotřebí přistupovat zejména s ohledem na žánr, kde si kapela drží dlouhodobě průměr a ve výsledku u něj i přes rozhodně lepší nový materiál nadále i zůstává.

3/5

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat